מי החיה הכי חכמה בעולם?

10 מועמדים מפתיעים (יותר ופחות) לתואר היצור האינטליגנטי ביותר

מי החיה הכי חכמה איור מבחן אינטלגנציה בין מיני

"האדם הניח תמיד כי הוא אינטליגנטי יותר מהדולפינים, וזאת משום כל אותם הישגים שהצליח להשיג - הגלגל, ניו-יורק, מלחמות וכיוצא באלה. בעוד שכל מה שהדולפינים עשו מסתכם בלהשתכשך במים ולבלות את זמנם בנעימים. לעומת זאת האמינו הדולפינים תמיד כי הם אינטליגנטיים הרבה יותר מהאדם, מאותן הסיבות בדיוק." 

דאגלס אדאמס, "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה"

לאחרונה נשלחה אלינו שאלה קצרה ופשוטה לכאורה: "איזו חיה היא הכי חכמה בעולם?". השאלה נראית הגיונית לגמרי, אבל… האם אפשר להכריע בכלל בצורה אובייקטיבית 'מי הכי חכם' כשמשווים בין יצורים שונים שמתמודדים עם אתגרים מאוד שונים? כולם התפתחו, כך נראה, להיות מעולים בתחומם ומצטיינים בדרכיהם הייחודיות לשרוד ולשגשג. כל תשובה לשאלה שבכותרת תהיה תלויה בהכרח בהנחה מוקדמת איזה סוג אינטליגנציה אנחנו מחשיבים בתור 'הכי חשוב': כישרון לאלתר ולפתור בעיות? יכולת לזכור דברים? לתקשר? להבין רגשות ומחשבות? ליצור בריתות חברתיות, מניפולציות ושיתופי פעולה? לטפח לקוחות?! 

בכתבה הזו נציג 10 מועמדים מגוונים לתואר "החיה הכי חכמה בעולם" מכל רחבי ממלכת החי (ואחד אפילו מחוצה לה) - וכמה טיעונים אפשריים לכתר לכל אחד מהם.

1. שימפנזים – אמני התכנון

Chimpanzees socializing in natural habitat
  • שימפנזים משתמשים בכלים: למשל בענפים כדי לשלות טרמיטים מקן, באבנים כדי לפצח אגוזים, או בעלים לעוסים מסוג מסוים כ"ספוג" לשאוב בעזרתו מים מנקיקים.
  • שימפנזים מפגינים יכולות תכנון מרשימות. למשל, בגן חיות בשבדיה תועד שימפנזה שאסף אבנים בדיסקרטיות למחבוא בבקרים, במטרה ליידות אותן על המבקרים שהיו נכנסים לגן מאוחר יותר. חוקרים טוענים כי מצאו ראיות לתכנון אסטרטגי של שימפנזים למשך חודשים קדימה.
  • במבחני זיכרון ויכולת קוגניטיבית מסוימים, שימפנזים יכולים להשתוות לבני אדם - ובמשימות מסוימות (למשל לזכור רצף מספרים אקראי על מסך) אפילו להתעלות בקביעות על בני אדם. 
  • שימפנזים מפגינים אינטליגנציה רגשית וחברתית גבוהה: הם חיים בקבוצות סולדריות, משתפים פעולה ומפגינים אמפתיה, רבים ומתפייסים, חולקים משאבים, אבל יודעים גם להטעות ולרמות זה את זה. 
  • שימפנזים מפגינים חוכמה שקל לנו להבין ושמאוד מזכירה לנו את עצמנו. 
  • ואולי דווקא השימפנזה הננסי, הבונובו, הוא השימפנז - ובעל החיים - הכי חכם? ולו רק בגלל שהצליח, לממש את הציווי ההיפי "עשו אהבה, לא מלחמה" וליצור חברה לא אלימה וסובלנית לרוב בלב הג'ונגל?

2. דולפינים – גאוני אלתור

Big gray dolphin in blue water
  • לדולפינים מוח גדול ומורכב: מוח הדולפינן (בתמונה למטה משמאל) אף גדול ומפותל יותר מהמוח האנושי (מימין). הם ידועים ביכולת הלמידה המהירה שלהם.
מוח אדם ומוח דולפין
  • דולפינים מפגינים מודעות עצמית: הם עוברים בקלות את "מבחן הראי" – מזהים את עצמם במראה ולא חושבים שמדובר בדולפין אחר 
  • לדולפינים גם כישורי תקשורת יוצאי דופן: לכל דולפין יש "שריקה ייחודית" המשמשת כשם פרטי, והם קוראים זה לזה בשמות באמצעות השריקות הללו. בנוסף, חוקרים הצליחו ללמד דולפינים להבין שפה אנושית בסיסית, כולל תחביר. 
  • לדולפינים יש חיי חברה עשירים: הם צדים בקבוצות בשיתוף פעולה מתוחכם - וגם ממציאים משחקים כמו רכיבה על גלי חוף רק בשביל הכיף.  
  • דולפינים מצטיינים בחשיבה יצירתית ותושייה: למשל, במכון מחקר ימי אחד, דולפינה בשם קלי קיבלה דג בכל פעם שהביאה למאמנים אשפה מתוך הבריכה. יום אחד, כשמצאה עיתון - במקום להביא אותו, היא בחרה דווקא להסתיר אותו, ולהביא ממנו חתיכת דף בכל פעם, כדי לקבל עוד ועוד דגים. 

3. פילים – אלופי זיכרון

African elephant in the zoo. France
  • בניגוד לרוב הדימויים שהדבקנו לחיות שונות, "זיכרון של פיל" הוא לא מיתוס. לפילים אכן יש זיכרון פנומנלי, שנעזר באונות המצחיות הענקיות שלהם. במחקרים ארוכי טווח בשמורות טבע נמצא שהפילות הזקנות שמנהיגות את העדר זוכרות היטב איפה נמצאים מקורות מים ומזון, כמו גם פנים וקולות של עשרות פילים אחרים ואפילו בני אדם - אפילו שנים רבות אחרי שלא נחשפו אליהם. 
  • פילים מפגינים גם מודעות עצמית – הם עברו את מבחן הראי בשנת 2006. 
  • פילים יודעים להשתמש בכלים בסיסיים: הם יכולים להשתמש בענף עם עלים כדי לגרש זבובים, להזיז סלע כדי לחסום בור, או אפילו לשים על הראש ענף עם עלים בתור "כובע" כשהשמש קופחת. 
  • פילים מגלים אינטליגנציה רגשית גבוהה: תצפיות הראו שהם מתאבלים על בני משפחה שמתו, כשהם מלטפים בעדינות את עצמותיהם; הם מפגינים רמות גבוהות במיוחד של אמפתיה ואלטרואיזם – אם פיל קטן בצרה, אחרים יבואו לעזור ולהרים אותו. יש אפילו דיווחים על פילים שחזרו להציל בני אדם שנקלעו למצוקה, וזוכרים טובה (או עוול) שנים רבות אחרי שהתרחשו. 
  • לפילים יכולות תקשורת יוצאות דופן: נהמות אינפרא-סוניות (כלומר "תת-קוליות" לאוזניים אנושיות)  עוברות באוויר למרחק של מעל 10 ק״מ ומשמשות פילים לתיאום תנועות, להעברת מידע מגוון ולשמירת לכידות משפחתית. חלק מהתקשורת נעשה דרך הקרקע כגלים סייסמיים (מעין רעידות אדמה קטנות): הפילים קולטים אותם בכריות כפות רגליהם, מאכנים ומזהים את המקור - ומגיבים אליו. מחקר עדכני הראה שלפילים יש גם קריאות ייחודיות שמשמשות כ“שמות פרטיים".

4. אפרורים אפריקאיים – מתקשרים מצטיינים

close up view of vivid grey fluffy parrot with big beak

האפרורים האפריקאיים היו ידועים מזמן ביכולת החיקוי המדהימה שלהם, אבל היה זה נציג בודד של המין שהוכיח לאנושות שהם מסוגלים להרבה יותר – הבנת מילים ואפילו מושגים מופשטים. אלכס היה תוכי אפרור ("ג'אקו") ששימש בניסוי מדעי (שנמשך בסוף 30 שנה) של החוקרת ד"ר איירין פֵּפֶּּרְבֶּרְג. בתחילת המחקר, מדענים רבים עדיין האמינו שרק בעלי מוח גדול (כמו של קופים, פילים ודולפינים) יכולים לפתור בעיות מורכבות, ושתוכים רק מחקים קולות בלי הבנה אמיתית. אלכס הוכיח אחרת: 

  • הוא למד אוצר מילים של למעלה מ-100 מילים אנגליות, וזיהה באמצעותן בין היתר 50 חפצים שונים, 7 צבעים ו-5 צורות. אלכס ענה בקלות על שאלות שד"ר פֶּפֶּּרְבֶּרְג שאלה אותו באנגלית: למשל "איזה צבע יותר?" מול מגש עם פריטים שונים – אלכס ענה נכון איזה צבע מופיע בכמות גדולה יותר. הוא הבין מושגי גודל, צבע, כמות ואפילו את הרעיון של אפס - אלכס ידע לומר "none" כדי לציין שכלום לא נשאר, ולהגיד "שני" או "ירוק" בהתאם למספר או צבע החפצים שהראו לו.
  • אלכס גם גם השתמש במילים מרצונו בהקשר המתאים - למשל, הוא נהג לומר "ביי ביי, להתראות" כשהחוקרים עזבו את המעבדה בכל ערב. כשנמאס לו משאלות מציקות אמר: "אני הולך עכשיו".

5. עורבים – פותרי בעיות

A domestic crow looks out of its cage. Close up.

המוח של עורבים וקרוביהם - כמו עורבנים ועקעקים - איננו גדול, אבל הוא מפגין יכולות שנהגנו לייחס רק למוחות גדולים. עורבים מסוגלים לייצר כלים, לדחות סיפוקים, לתפוס מספרים, ולהפגין זיכרון ותושייה שזיכו אותם בכינוי "קופי אדם עם נוצות". הם יכולים לפתור בעיות בתחכום שנראה לנו לפעמים על-טבעי. למשל:

  • עורבים תועדו מניחים אגוזים על כבישים, לעתים ממש לפני רמזור ומעבר חצייה, וממתינים לרכב חולף שיפצח אותם עבורם. לעתים הם ניגשים לאכול רק כשהכביש בטוח - והמכוניות עומדות באור אדום.
  • עורבים מצטיינים בשימוש בכלים. הם הופכים ענפים לכלי עבודה על-ידי חידודם ליצירת מקלות דקים וקרסים, ואז משתמשים בהם כדי לשלות רימות מתוך חורים בעצים. עורבים מסוימים אפילו מעבירים כלים ושיטות להכנתם מדור לדור – סוג של תרבות
  • מחקרים הראו שעורבים מסוגלים לתכנן מראש תוכנית בת מספר שלבים: הם פתרו בעיה שדרשה שלושה שלבים שבהם היה עליהם להשתמש בכלי אחד כדי להשיג כלי שני, ואז בו להשתמש להשגת מזון. העורבים הצליחו בכך בלי טעויות, מה שמרמז שהם מסוגלים לדמות רצף פעולות עתידי. 
  • עורבים מצטיינים בזיכרון שנראה בלתי אפשרי למוח אנושי, ובוודאי ציפורי: ציפור ממשפחת העורביים בשם "קיק אגוזים אמריקאי" מחביאה בסתיו עד כ-30,000 זרעי אורן במטמונים מפוזרים, ועם בוא האביב מצליחה לאתר את רובם בדיוק של סנטימטרים – זיכרון מרחבי שנשמר חודשים ארוכים! ניסויים בעורבנים הוכיחו שהם זוכרים לא רק מיקום אלפי מטמוני מזון אלא גם מה הטמינו בכל אחד ומתי. ולוקחים את זה בחשבון ב"ניהול המלאי שלהם" (הם יודעים גם איזה סוגי מזון מתקלקלים מהר יותר). 
  • עורבים מעולים גם בשימור קבוצתי, אפילו רב-דורי של זיכרון: עורבים ידועים בכך שהם זוכרים פרצופים – כפי שהראנו לאחרונה בהקשר של הדבקה חברתית בפחד. הם אפילו מלמדים את בני להקתם ואת צאצאיהם לזהות פנים של אנשים עוינים/מסוכנים ולהוקיע אותם, למען יראו וייראו. 
  • עורבים מפגינים הבנה פיזיקלית אינטואיטיבית מדהימה: כך למשל, בשביל לקרב אליהם מזון צף בכלי גבוה - עורבים ינסו להפיל לתוכו אבנים לתוך כדי להעלות את מפלס המים. אאוריקה! 
  • אינטליגנציה חברתית: עורבים זוכרים עורבים אחרים, משתפים פעולה לעתים, אבל גם נוטרים טינה למי שפגעו בהם. עורב שהסתיר מזון יעשה זאת שוב במקום חדש אם שם לב שמישהו אחר ראה אותו מחביא – סימן ליכולת לקחת בחשבון את נקודת המבט של האחר, מה שנקרא "תאוריה של תודעה". עורבים נוהגים לנחם בעדינות ובאמפתיה עורבים-חברים אחרי עימות שלקחו בו חלק.

בישראל ניתן למצוא שישה מיני עורבים, שחלקם, כמו העורב האפור, מוגדרים כ"מזיקים" - ו"מטופלים" בהתאם. פקחים של "רשות הטבע והגנים" לוכדים והורגים אלפי עורבים בכל שנה. זה מתאפשר גם בגלל הדימוי השלילי שעורבים סובלים ממנו. צבעם השחור, וכנראה גם חוכמתם וזכרונם, זיכו אותם בשלל דימויים ואמונות טפלות בתרבויות אנושיות שונות, שהפכו אותם לדימוי "מבשר רעות" ומפחיד. גם הדעות הקדומות שלנו על אוכלי נבלות (עורבים, כמו רוב "אוכלי הנבלות", אינם אוכלים רק או בהכרח נבלות) בוודאי לא סייעו לתדמיתם.

6. תמנונים – חוכמה חייזרית

octopus

לתמנונים יש מערכת עצבים שנראית לנו ביזארית – עם "מוחות" נפרדים גם בזרועות. הם מפגינים יכולת מדהימה להשתחרר ממבוכים, להסתוות ולהטעות, לפתור בעיות ואפילו להשתמש בכלים. האינטליגנציה של תמנונים התפתחה בנפרד מזו של בעלי חוליות, וזאת אולי אחת הסיבות שהיא נראית לנו כל כך ייחודית: 

  • תמנונים מפגינים יכולת מדהימה לפתור בעיות: הם לומדים להבריג מכסים של צנצנות כדי להשיג מזון שנמצא בתוכן, מנווטים במבוכים וזוכרים את הדרך, וחומקים דרך חורים זעירים כמו אמני בריחה. חוקרים באקווריומים מספרים על מקרים שבהם תמנון יצא בלילה מהמכל שלו, זחל לתוך מכל אחר, טרף דגים ואז חזר למכל שלו לפני שהעובדים באו בבוקר. זה דורש, בנוסף לתעוזה - הרבה מאוד תושייה. 
  • תמנונים הם חסרי-החוליות הראשונים שהוכח שהם משתמשים בכלים: בשנת 2009 תועדו תמנונים באינדונזיה אוספים חצאי קליפות קוקוס ריקות, סוחבים אותם למרחק, ומשתמשים בהם כ"מבצר נייד": כשהם מרגישים מאוימים, הם מתחבאים בתוך חצאי הקוקוס המחוברים. החוקרים ציינו שההתנהגות הזו – איסוף, סחיבה והרכבה של כלי מחסה נייד – היא הרבה מעבר לשימוש פשוט בכלי מזדמן. זו חשיבה מתוחכמת מאוד, שנחשבה עד אז בלתי אפשרית לרכיכה!
תמנון משתמש בחצי אגוז קוקוס וצדף כמחסה נייד
  • כאמור, מוח התמנון מבוזר הרבה יותר מאצל חיות יבשה. רוב הנוירונים של תמנונים נמצאים בזרועות שלהם, שמתפקדות במידה רבה כמוחות נפרדים. לתמנונים יש מעין תשעה מוחות – אחד מרכזי ושמונה קטנים ואוטונומיים-למחצה, שיכולים לנהל משימות שונות במקביל
  • תמנונים באקווריומים ומעבדות מזהים את אנשי הצוות, ודואגים להראות את זה: הם מפגינים העדפה ברורה למטפלים מסוימים, ומנגד - נוהגים להתיז מים על מי שהם לא מחבבים. 

7. נקאי אילתי – 'בעל הבסטה' הכי ממולח בים 

נקאי

כשחושבים על חוכמת בעלי חיים, דגים הם כנראה לא הראשונים שקופצים לראש. אבל מסתבר שגם מתחת למים, ובתוך גוף קטנטן של "אצבעוני" מסתתר מוח מבריק. הכירו את הנקאי האילתי ממשפחת השפתוניים - דג שונית חרוץ ומתוחכם שעוסק למחייתו במתן שירותי ניקיון בריאות וספא לאלפי לקוחות מרוצים – הוא מנקה ואוכל טפילים עור מת ופסולת מגופם ושיניהם של דגים, גם כאלה שגדולים ממנו בהרבה בתחנות ניקוי תת-ימיות.

  • במחקר פורץ דרך מ-2019 הצליח דג הנקאי לעשות מה שרק קומץ מיני יבשה מבריקים במיוחד הצליחו בעבר: לזהות את עצמו במראה! ובכך הוא הוכיח מודעות עצמית לפי המבחן המדעי המקובל. אבל התוצאה עוררה ויכוח סוער, כי מדענים התקשו להאמין שדג קטן יכול להפגין מודעות עצמית או בכלל חוכמה שמתעלה (כנראה) על זו של רוב היונקים. אלא שמחקר המשך חיזק את הממצאים, ומחקר נוסף הוכיח שדגי הנקאי יכולים לזהות את עצמם אפילו בתצלומים!
  • דגי נקאי מזהים גם יצורים אחרים - ואפילו זוכרים את ההעדפות שלהם (והם משרתים בממוצע 2,297 לקוחות ביום)! הנקאים גם זוכרים "לקוחות קבועים" ומתאימים את השירות להם ולעומס ב"חדר ההמתנה" (הטיפול מושקע יותר כשהתור קצר). ניסויים הראו שדג נקאי "מרמה" לפעמים – מנשנש קצת משכבת ההגנה (המוקוס) של לקוח במקום להסתפק רק בעור מת וטפילים - אבל הוא מקפיד לעשות את זה רק ללקוחות מזדמנים; לקוחות קבועים הוא משמר באמצעות מוניטין של נקאי זהיר יותר. זאת מחשבה עסקית חריפה להפליא.
  • מחקר הוכיח שדגי הנקאי הקטנים יכולים להביס אפילו שימפנזים במבחני אינטליגנציה מסוימים!

שיבוש האקלים צפוי להחריב בעשורים הבאים את שוניות האלמוגים שנותרו בים, ובכך לחסל את ביתם של הנקאים החכמים. אנו גם לוכדים ומעבידים עד מוות עשרות מיליוני דגי נקאי בשנה בתעשיית כלובי הסלמון.

8. חזירים - מאחורי הדימוי הנורא

a white mini pig sits in a wicker basket. Autumn photo

חזירים - למרות הדמוניזציה שלהם בכלל, ובפרט בקרב יהודים - מפגינים אינטליגנציה גבוהה מזאת של כלבים, שדומה אולי לזו של תינוקות אנושיים בני שלוש! חזירים הם סקרנים, לומדים בקלות, ואוהבים לשחק - אפילו משחקי מחשב: 

  • חזירים למדו לשחק משחקי וידאו בסיסיים בעזרת ג'ויסטיק! למשל משחק פינג-פונג פשוט, שבו צריך לכוון סמן לעבר כדור על המסך. החוקרים דיווחו שהחזירים המשיכו לשחק גם כשהחוקרים הפסיקו לתת להם פרסים, ורק עודדו אותם מילולית. כלומר החזירים שיחקו גם כי נהנו מהמשחק או לפחות מהעידוד החברתי. היכולת לקשר בין פעולה שלהם בעולם הפיזי (להזיז את הג'ויסטיק) לבין תוצאה ויזואלית מופשטת על מסך - היא בכלל לא מובנת מאליה, ואפילו קופים מתקשים בזה לפעמים. 
  • חוקרים הראו שחזירים יכולים להשתמש במראה כדי למצוא דברים: הם שמו אוכל מאחורי מחיצה, ככה שאפשר לראות אותו רק דרך מראה, וחזירים שקלטו את רעיון ההשתקפות, הלכו למקום הנכון - בניגוד לחזירים שלא קלטו וחיפשו את האוכל מאחורי המראה... החזירים שהשתמשו במראה בתחכום הצליחו במשימה שכל התינוקות האנושיים נכשלים בה עד גיל שנה וחצי בערך. 
  • חזירים מפגינים יצירתיות: חוות תיעדו למשל חזירים שלמדו לפתוח שערי גדר כדי לברוח או לשחרר חברים; או חזירים שמשתמשים בכלים פשוטים, כמו מקל בפה, כדי לגרד בגב. 
  • חזירים הם חיות חברתיות מאוד, והם משתמשים בתקשורת מורכבת שכוללת מגוון קולות ומחוות גוף. 

חזירים סובלים כיום מצורות אכזריות במיוחד של התעללות והרג. לא רק מאות חזירי בר שנורים בחיפה ובמקומות נוספים שבהם חיו את חייהם דורי דורות - גם מאות אלפים של חזירים מבויתים מעונים ונשחטים מדי שנה בתעשיית החזירים בישראל.

9. בני אדם - החיה הכי חכמה בעולם?

Group of young multiracial people wearing trendy retro style clo

במבט ראשון, עליונות השכל האנושי נראית ברורה: אין עוד מין שפיתח שפה מורכבת או מדע וטכנולוגיה כמו בני אדם! שכבש כל יבשת וכל אי נידח על כדור הארץ, שהכחיד את רוב החיות הגדולות, שביקע את האטום, שהגיע לירח, ששינה את האקלים… ברור שאנחנו הכי חכמים בעולם! 

  • אבל זה מסווה הרבה הנחות מוקדמות שלנו לגבי מהי חוכמה ואיך מודדים אותה. קשה מאוד להשוות חוכמה של פיל, ובוודאי של תמנון, לחוכמה אנושית, כאילו מדובר בסך הכל על שתי כמויות שונות של אותו דבר. וקשה להגיד שאדם בודד יכול להגיע לירח או לבקע אטום גם אם יינתן לו לשם כך זמן בלתי מוגבל - ההישגים האלה מבוססים על היכולת של מאות מיליוני בני אדם לשתף פעולה. היכולת הזאת היא הדבר יוצא הדופן ביותר בבני האדם שמקנה להם את כוחם יוצא הדופן - יותר מאשר פער בחוכמה בין אדם בודד לדולפין בודד, למשל.
  • וחוץ מזה, מכירים את הפתגם על ההבדל בין חכם לפיקח? "חכם לא נכנס למצבים שפיקח יודע לצאת מהם"? אז לפי הפתגם הזה לפחות, קשה לתאר את האדם כ'חכם' כשהוא לא מפסיק להכניס את עצמו לצרות כמו משבר האקלים - שאפילו לא ברור איך והאם יצליח לצאת ממנו. האדם הוא אולי היצור הכי פחות חכם בעולם בשימור הסביבה הטבעית שהוא תלוי בה למחייתו. תועדו לא מעט יישובי וחברות אדם ואפילו ציוויליזציות שלמות שהביאו על עצמן כליה דווקא בגלל מה שיכול להיראות במבט ראשון כמו "תחכום" רב. האם תחכום שלא יכול להתקיים ביציבות, ולמעשה נוטה לסבך את עצמו בצרות גדולות יותר ויותר - הוא באמת כל כך מתוחכם? 
  • אפילו ברמה האישית - מסתבר שהאדם הוא לא רק החיה הכי מסוכנת לבעלי חיים ממינים אחרים - אלא אפילו החיה הכי מסוכנת לבני מינה! אין חיה בעולם שהורגת כל כך הרבה בני אדם כמו החיה האנושית. 

אבל גם אם מתעלמים מכל זה - נדמה כי לא לעוד הרבה זמן בני אדם יזכו להנות מחבישת כתר "היצור החכם בעולם". זאת משום שמועמדת חדשה ומפתיעה מסתמנת במהירות כמנצחת קרובה בתחרות "מי הכי חכם"...  

היצור החכם בעולם - האם בינות מלאכותיות ידיחו את האדם מכתרו

10. בינה מלאכותית (AI) - תעקוף את כולם בקרוב?

בינות מלאכותיות הן כנראה עדיין לא הישויות (אם אפשר בכלל לקרוא להן ככה) הכי חכמות בעולם, אבל הן מתקרבות לשם בקצב מדהים, ואולי מבהיל. רבים סבורים שבעוד שנים ספורות בלבד תעקוף הבינה המלאכותית את בני האדם ב"חוכמתה" - ותוסיף להשתפר. מה אפשר לשער כבר עכשיו על אירוע ה"עקיפה" הזה, אם יתממש, ועל חשיבותו ההיסטורית?

  • שהסופר-אינטליגנציה המלאכותית (SAI) תהיה (כנראה) בניגוד לכל 9 היצורים הקודמים שתיארנו - ישות לא-מרגישה ולא-ביולוגית
  • שהיתרונות שלה על חוכמת בני אדם יהיו בולטים, כי בניגוד לקושי להשוות בין חוכמה של אדם ופיל למשל - האינטליגנציה המלאכותית נבנתה כדי לפתור בדיוק בעיות שהאדם מתמודד איתן. 
  • שבינת-על מלאכותית תיטה לראות בני אדם כמין (נוסף) של בעלי חיים שמוגבלים על ידי הביולוגיה שלהם. גרוע מכך, היא עלולה לרשת מאיתנו את הזלזול ביתר בעלי החיים - ולהפנותו גם כלפינו. לרוע המזל, המסורת האנושית נטתה לקשור עליונות אינטלקטואלית לפריבילגיות מרחיקות לכת - כולל הזכות לנצל אחרים, חכמים פחות. האם גם בינה מלאכותית תצדיק יום אחד בפערי האינטליגנציה שיהיו בינינו שימוש בבני אדם ככלים? 
  • שבינת-על מלאכותית שנבנתה בצלם האדם עלולה (ויש יאמרו: צפויה) לשאוף לכוח, משאבים ושימור-עצמי (אפילו אם לא תפתח תודעה) ולמצוא את הצדקותיה בערכים האנושיים שאנו מקווים שימנעו זאת. המחשבה המקובלת גורסת ש"אם לא נוודא התאמת-ערכים, AI עלולה לראות בבני-אדם אמצעים למימוש יעדיה" בעוד שהאמת היא שיחס אינסטרומנטלי למינים חכמים פחות (סוגנות) - הוא דווקא ביטוי לאחד הערכים האנושיים המקובלים ביותר כיום. 
  • כך יכול להיקשר עתיד המין האנושי בהצלחת המאבק לזכויות בעלי חיים. אם השאלה "מי הכי חכם בעולם?" תמשיך להיחשב חופפת לשאלה "למי יש זכות לשלוט בעולם?" - נראה סביר יותר שבני אדם יאבדו שליטה בגורלם. הם כמובן עלולים להבין ש"הפכו" לבעלי חיים כשכבר יהיה, מבחינתם, מאוחר מדי.
אדם מול מכונה

בשורה התחתונה

נראה שהאינטליגנציה בטבע לובשת אינספור צורות – ולעיתים קרובות, היא מפתיעה אותנו היכן שכמעט לא ציפינו לה. אולי הלקח הגדול הוא שה"חוכמה" אינה נחלתו הבלעדית של יצור מסוים, אלא היא אוסף מגוון של יכולות ("אינטיליגנציות") שהתפתחו במקומות שונים כדי לפתור בעיות שונות. אין טעם לנסות להשוות ביניהן כמותית בכללותן, אלא לכל היותר בין סוגי אינטליגנציה מסוימים או בין היכולות להתמודד עם אתגרים מסוימים.

חשוב במיוחד להיזהר מזיהוי של חוכמה עם זכויות-יתר. גם כי זה רעוע מבחינה פילוסופית, אבל גם מסיבה אנוכית לחלוטין: הימים שבהם נהנתה האנושות ללא חשש מהזיהוי הזה, כי העליונות האינטלקטואלית שלה נראתה בלתי מעורערת - אולי עומדים להגיע לקצם בקרוב.