האם דג 🐟 יכול לזהות את עצמו בתצלום 📷 ??
ומה זה אומר על המודעות העצמית שלו? או בכלל על הקשר בין גודל המוח לאינטליגנציה?
המחקר החדש
מאמר מדעי חדש שפורסם בימים אלה ממש, מחזק את הראיות למודעות עצמית מפותחת של דגי נקאי, ומגלה לראשונה שדגים יכולים לזהות את עצמם אפילו בתצלומים! ד"ר מסנורי קודה (Masanori Kohda) מאוניברסיטת אוסקה, המחבר הראשי של המאמר, אמר בהרצאה מצולמת שבה הציג את מחקרו:
בדומה לבני אדם, גם הם [דגי הנקאי] יכולים להסתכל על הפנים שלהם ולומר, 'הו, זה אני!' [...] סביר להניח שעוד הרבה אמונות נפוצות שהיו לנו עד עכשיו לגבי דגים צפויות להתהפך.
מחקרים קודמים של הצוות הוכיחו לראשונה שדגים יכולים לעבור את מבחן המראה, שבודק מודעות עצמית. במחקר החדש, הוכיחו דגי הנקאי שהם יכולים להבחין בין הפנים שלהם לבין אלו של דגי נקאי אחרים אפילו בתצלומים - מה שמעיד שהם זוכרים את הדימוי העצמי שלהם! דגי הנקאי ידועים בטריטוריאליות שלהם, ובמהלך המחקר הם אכן הפגינו תוקפנות כלפי צילומים של דגים לא מוכרים, אבל כשהציגו להם תצלומים של עצמם - הם לא תקפו אותם.
בנוסף, החוקרים ערכו גם מבחנים עם צילומים מעובדים (מזויפים). באחד מהם הוצגה לדגים תמונה שלהם שבה הוסיפו על גופם סימן שדומה לטפיל על הגרון/גחון שלהם (בתוכנה לעריכת תמונות). כמובן, מי שמסירים למחייתם טפילים באובססיביות מכל דג אקראי - לא יכולים לשאת את המחשבה שהם עצמם נושאים טפילים; אבל הם מספיק חכמים להבין שאין טעם לנסות להסיר את הטפיל מהתמונה שמולם, או לנסות להשתמש בפה שלהם לאזור שהוא לא יכול להגיע אליו; לכן רוב גדול של דגי הנקאי, כשראו תמונה שלהם עם הטפיל המזויף - מיהרו לשפשף את הגחון שלהם על הקרקעית בניסיון לנקות אותו (או לסלק ממנו טפיל עקשן…). כשהחוקרים הציגו לדגי הנקאי תמונות של דגי נקאי אחרים עם סימנים דמויי-טפיל דומים על גופם - הם לא ניסו לשפשף את הגרון.
בנוסף, התחכמו החוקרים ויצרו תמונות-כלאיים אמינות, שבהן הושתל ראשו של נקאי אחד על גוף של נקאי אחר. התברר שדגי הנקאי, כמונו, בוחנים ומזהים את עצמם במיוחד על פי מראה הפנים שלהם - כי הם זיהו כתמונה של עצמם רק תמונות-כלאיים שבהם ראשם, ולא יתר גופם, שימש ליצירתן.
דימוי עצמי של דגים
המסקנה המעניינת ביותר של המאמר היא הפרשנות שהוא מעניק בדיעבד לסדרת הניסויים הקודמת שערכו החוקרים עם דגי נקאי ומראות. לפי החוקרים, יכולת הזיהוי העצמי שהוכיחו דגי הנקאי שוב ושוב, מתבססת על דימוי נפשי של העצמי, שקשור במיוחד במראה הפנים, ממש כמו אצלנו. או כפי שזה מנוסח כבר בכותרת המאמר - "דגי נקאי מזהים את עצמם במראה באמצעות זיהוי פנים עצמי כמו בני אדם".
מתוך המבוא למאמר, שפורסם בכתב העת המדעי PNAS:
לבעלי חיים מסוימים יש את היכולת לזיהוי עצמי במראה, אך ההשלכות על המודעות העצמית נותרו שנויות במחלוקת. במחקר זה אנו מראים שדגי נקאי כנראה מזהים את תמונת המראה שלהם באמצעות דימוי מחשבתי עצמי של הפנים שלהם בדומה לבני אדם. דגים נאיביים במראה תקפו תכופות תצלומים של עצמם ושל זרים. לעומת זאת, לאחר שעברו את מבחן המראה, התוקפנות נגד התצלום שלהם ותצלומים ערוכים של הפנים שלהם עם גוף זר פחתה, אבל התוקפנות נשארה כלפי תצלומים לא מוכרים וכלפי תצלומים ערוכים של פנים זרות עם הגוף שלהם. התוצאות שלנו מצביעות על כך שדגי נקאי עם יכולת זיהוי עצמי במראה יכולים לזהות את תמונת המראה שלהם על סמך תמונה נפשית של הפנים שלהם, ולא על ידי השוואת תנועות הגוף במראה.
היכולת לזהות את עצמך במראה או בתמונות מעידה על מודעות עצמית, ולרוב מזוהה עם בעלי חיים בעלי מוח גדול במיוחד כמו קופי-על, פילים או דולפינים. הדעה הרווחת עדיין, גם בקרב מדענים, היא שבעלי חיים בעלי מוח גדול יותר יהיו יותר אינטליגנטים מבעלי חיים עם מוח קטן יותר. ד"ר קוהדה אומר כי ייתכן שהגיע הזמן לשקול מחדש את ההנחה הוותיקה הזו.
תגובות ראשונות
המחקר כבר זכה לתגובות נלהבות מחוקרי התנהגות בעלי חיים בכירים בעולם.
"אני חושב שזה באמת מדהים שהם יכולים לעשות את זה", אמר חוקר התנהגות בעלי החיים פרופ' פראנס דה ואל מאוניברסיטת אמורי באטלנטה. "אני חושב שזה מחקר מדהים". דה ואל הבהיר, עם זאת, כי לדעתו כישלון של חיות רבות אחרות לעבור את מבחן המראה הוא לא עדות לחוסר מודעות עצמית שלהן בהכרח, אלא למגבלות שיטות הניסוי שלנו כיום.
חוקר התנהגות בעלי החיים, ד"ר ג'ונתן בלקום, מחבר הספר המומלץ "מה דג יודע" (שטרם תורגם לעברית, למרבה הצער) מתאר את המחקר החדש כ"חזק ודי מבריק". הוא אומר שאנשים לא צריכים להיות מופתעים שדגים יכולים להיות מודעים לעצמם, בהתחשב בכך שכבר הוכח שיש לדגים התנהגות מורכבת שכוללת שימוש בכלים, תכנון לעתיד ושיתופי פעולה, והוא מציע, בדומה לד"ר קודה שערך את המחקר, ש:
הגיע הזמן שנפסיק לחשוב על דגים כעל חברים פחותים בפנתיאון בעלי החוליות