תחקיר: הצד האפל של השווארמה

תחקירני אנימלס יצאו לבדוק מה מסתתר מאחורי השווארמה והפסטרמה. הם תיעדו את שגרת העבודה בלולים תעשייתיים גדולים שבהם כלואים אלפי תרנגולי הודו. תעשיית הבשר מנסה לשווק את בשרם כבשר בריא, אך התחקיר חושף את המציאות: תרנגולי ההודו מוחזקים בצפיפות קשה, על מצע מזוהם בצואה ורוחש רימות, כשהם סובלים ממחלות ומנכויות, ומולעטים בכימיקלים. חייהם הקצרים מלאי סבל והתעללות.

הצטרפו ל-3,674 שכבר חתמו על העצומה!

אנו קוראים למשרד החקלאות לחקור את ממצאי התחקיר, ולהעמיד לדין את המתעללים בתרנגולי ההודו.

חתימה על עצומה

תודה רבה שחתמתם!

שתפו את ממצאי התחקיר כדי שכולם ידעו.

את התחקיר הזה כולם צריכים לראות

ממצאי התחקיר

תרנגולי הודו מוחזקים בלול סגור בצפיפות קשה

צפיפות

בעלי החיים כלואים בלול סגור בצפיפות קשה, ולעולם לא יוצאים לאור השמש.

לול תרנגולי הודו מלא רימות

זוהמה

הלול מנוקה רק לאחר הפינוי לשחיטה, כך שבעלי החיים מוחזקים על מצע של צואה. לעתים הלול מתמלא רימות.

תרנגולי הודו חולים

חולים – ומולעטים בתרופות

מחלות הן דבר שבשגרה. לדברי העובדים, תרנגולי ההודו סובלים בין היתר מבעיות במעיים ודלקות בריאות. כדי לחסוך בעלויות, העובדים מעדיפים לא להזמין וטרינר ולהסתפק בטלפון או לאבחן בעצמם. כימיקלים ותרופות שתועדו בתחקיר: אנטיביוטיקה מסוגים שונים, בתאין (לזירוז גדילה), גופרת נחושת, דיאיזיווט, סיד.

תרנגול הודו נכה

נכויות ועיוותים

רבים מתרנגולי ההודו סובלים מעיוותים ונכויות, שלעתים קשורים בעיוות הגנטי שלהם לגדילה מהירה ולמשקל חזה עצום. בתחקיר תיעדנו בין היתר תרנגולים שרגליהם לא מצליחות לשאת את משקל גופם; תרנגולים שסובלים מעיוותים במקור, ייתכן שבעקבות חיתוך המקור במדגרה; ותרנגולים הסובלים מבעיות נוירולוגיות קשות. במקום לשלוח למרפאה וטרינרית, או במקרים קשים לגאול אותם מייסוריהם בהמתת חסד, מרכזים את החולים במתחם מגודר. גם הם נמכרים לשחיטה.

פורמלין במי השתייה של תרנגולי ההודו

פורמלין במי השתייה

העובדים מוסיפים פורמלין למי השתייה של תרנגולי ההודו, על אף שארגון הבריאות העולמי מסווג פורמלין כמסרטן ודאי.

תרנגולי הודו מפרפרים למוות

מפרפרים למוות

למרות התרופות, מוות הוא עניין שגרתי בלול. יומיום העובדים אוספים גופות וזורקים למיכלי הפגרים העמוסים. יחד איתם נאספים התרנגולים הגוססים, המופקרים לגווע בסבל מתמשך. לעתים גופות נשכחות בלול ונרקבות בין התרנגולים החיים.

התעללות בתרנגול הודו

זורקים, בועטים

עובדים בועטים בתרנגולי הודו, משליכים אותם באוויר, או מטלטלים את ראשם ומושכים בכרבולות ובדלדלים מתוך שיעמום ולשם שעשוע.

תרנגול הודו נבעט באלימות

העמסה אלימה לשחיטה

העובדים זורקים את תרנגולי ההודו באגרסיביות למשאית ההובלה, לעתים תוך משיכה חזקה בכנפיים, דחיפות ובעיטות. תרנגולי ההודו המפוחדים נדחסים למשאיות הצפופות, ולעתים הסורגים סוגרים על כנף או רגל. מדובר בהפרות של התקנות לחוק צער בעלי-חיים.

תרנגול הודו סובל

מתים בהובלה

חלקם מתים עוד לפני ההגעה לשחיטה, בשל תנאי ההובלה הקשים או בשל הסטרס.

הידעת?

סרטן בפסטרמה

ארגון הבריאות העולמי מסווג בשר מעובד כמסרטן ודאי. משרד הבריאות מבהיר כי בין המוצרים המסוכנים גם נקניקיות ונקניקים מבשר עוף או הודו, וממליץ "להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש (נקניקיות, נקניקים, המבורגרים, שניצלים מעובדים ועוד)".

קדמיום בצלחת

בבדיקות של הוועדה לשאריות כימיות במזון נמצאה בבשר תרנגולי הודו קדמיום, מתכת רעילה ומסרטנת. ב-2014 נמצא קדמיום ב-88% מהדגימות, וב-0.8% מהן ברמה שחרגה מהתקן (הגבוה כשלעצמו). ב-2013 נמצא קדמיום ב-85% מהדגימות, וב-8.8% ברמה שחרגה מהתקן. לתחקיר של חיים ריבלין על קדמיום בבשר עוף והודו.

הזרעה מלאכותית

העיוות הגנטי יצר תרנגולי הודו כל-כך כבדים, שהם כבר לא מסוגלים להזדווג באופן טבעי. כל התעשייה מבוססת על הזרעה מלאכותית אלימה: משתקים את הזכרים בכוח במתקן ריסון מיוחד ו"חולבים" מהם זרע, ולאחר מכן תופסים את התרנגולות ברגליהן ומחדירים את הזרע לגופן.

זרחן בשווארמה

שווארמה מכילה בשר מעובד שבתהליך הכנתו נעשה שימוש בזרחן לשם ייצוב הבשר על השיפוד. מסתבר כי בישראל מותר להוסיף עד 5 גרם זרחן לכל ק"ג בשר - ומבלי ליידע בכך את הצרכנים. באיחוד האירופי ניסו לאחרונה לאסור על כך בחוק – אך הניסיון נבלם בינתיים בלחץ התעשייה.

בטבע, אפרוח הודו קורא לאמו עוד בעודו בביצה. הוא חי בלהקה, ומזהה היטב את פניהם וקולותיהם של חבריו. בלילה, הוא ישן על ענפי עץ. תוחלת חייו עשויה להגיע עד 12 שנה.

בטבע, אפרוח הודו קורא לאמו עוד בעודו בביצה. הוא חי בלהקה, ומזהה היטב את פניהם וקולותיהם של חבריו. בלילה, הוא ישן על ענפי עץ. תוחלת חייו מגיעה ל-12 שנה.

יותר ויותר ישראלים בוחרים בתזונה שמתחשבת בבעלי החיים. הצטרפו חינם לאתגר 22 כדי לנסות תזונה מהצומח ל-22 ימים ותקבלו טיפים, מתכונים וליווי אונליין של בשלנים ותזונאיות קליניות.

יותר ויותר ישראלים בוחרים בתזונה שמתחשבת בבעלי החיים. הצטרפו חינם לאתגר 22 כדי לנסות תזונה מהצומח ל-22 ימים ותקבלו טיפים, מתכונים וליווי אונליין של בשלנים ותזונאיות קליניות.