שימפנזים ובונובו: למה הם כל כך שונים?
מה ההבדלים הבולטים בין שימפנזים לבונובו מבחינה פסיכולוגית וחברתית? ומה יכול היה לגרום לשני היצורים הכי קרובים לנו (שחיים כיום) להיות כל כך מנוגדים באופיים החברתי? הם חולקים איתנו כמעט 99% מה-DNA שלנו, מה שהופך אותם לקרובי המשפחה החיים הקרובים ביותר שלנו. הם חיים באפריקה, מופרדים זה מזה על ידי נהר הקונגו האדיר. אבל למרות…
מה זה תזונה בת קיימא?
אנחנו חיים בתקופה שמציעה לנו נגישות לשפע מדהים של מזונות ומאכלים. השפע הזה כל כך חסר תקדים בגיוון שלו, עד שרוב האנשים בהיסטוריה לא יכלו אפילו לחלום עליו. כולנו יכולים כיום לבחור מה לאכול – מחומרי גלם, צורות בישול ומאכלים שהגיעו במקור מכל קצות העולם – על בסיס טעם, מחיר, ערכים תזונתיים וקלוריים, כשרות והרבה…
עכברים מבצעים החייאה?! ומה זה אומר?
למה הם עושים את זה? ואיך גילו את זה? והאם זה רומז שיש לנו "דחף חייתי" לעזור לזולת? דמיינו עכבר מעבדה קטן שמוצא את חברו לכלוב מחוסר הכרה. במקום להתעלם או אפילו להתרחק ממנו בפחד, העכבר המודאג ניגש לעכבר המעולף, מרחרח את פניו, מלקק בעדינות סביב הפה והעיניים שלו – ובסצנה שנראית כאילו נלקחה מסרט…
האם בינה מלאכותית מאבחנת טוב יותר מווטרינרים?
האם תוכנות מצליחות כבר להתעלות על ביצועי מומחים אנושיים בזיהוי מוקדם של מחלות וגורמי מצוקה בקרב בעלי חיים? ומה ההשלכות שצפויות להיות לזה על בעלי חיים בתנאי ניצול המוני? מחקרים שנערכים בשנים האחרונות פותחים אופקים חדשים לאבחון רפואי ונפשי של בעלי חיים בעזרת כלי בינה מלאכותית חדשניים. הם מבטיחים מהפכה אפשרית בזיהוי בעיות עוד בטרם…
האם לכל חיה יש תפיסת זמן שונה?!
איך חיות שונות חוות את הזמן? האם הזמן חולף בקצב שונה לחיות שונות? מה זה אומר "לחיות מהר" יותר או פחות? ואיך אפשר לדעת ואפילו למדוד את זה? הזמן יחסי לא רק בפיזיקה אנחנו לרוב נוהגים לחשוב על הזמן כעל ציר במרחב, נהר למשל ("נהר ההיסטוריה") שאנחנו – כל מי שקיים בעולם – נסחפים או…
כמה סוגי לולים יש בארץ?
על המבנה של תעשיות העופות בישראל אפרוחים, איפה ההורים שלכם? מנקודת מבטם של האפרוחים הבוקעים במדגרה תעשייתית ומחפשים, כמו כל אפרוח, אחר אמם – השאלה איפה אמא שלהם לעולם לא תיענה. אבל איפה אמא שלהם באמת? התשובה תלויה בסוג האפרוח והמדגרה – אבל בגדול אמא שלהם, אם טרם הרגו אותה, נמצאת כנראה בלול רבייה (או…
האם כל הבולבולים מדברים "באותה שפה"?
האם יכולות להיות "שפות זרות" לציפורים מאותו מין? מחקר ישראלי שנעזר בכלים חדשניים של בינה מלאכותית מתחיל לענות לראשונה על השאלה – והתשובה מרתקת השאלה האם כל ציפורים ממין מסוים מצייצות ומתקשרות "באותה שפה"? או שאולי יכולות להיות "שפות זרות" (כמו צרפתית ועברית) ללהקות ציפורים שונות מאותו המין בדיוק? במילים אחרות, האם ציפורים מאותו מין…
חקלאות מים – תחליף (פחות גרוע) לדיג?
או: מה רע ב"ייצור חקלאי" של דגים? בפוסט הקודם ענינו על השאלה "מה רע בדיג?" וסקרנו את הנזקים והפגיעות שדיג מסחרי גורם לסביבה ולבעלי החיים בים. לרוב אנשים מסיקים מכך, כברירת מחדל מתבקשת או אפילו אוטומטית, שהפיתרון הוא כנראה המקור האלטרנטיבי האחר שקיים כיום לדגים (או לביצי דגים, קוויאר) – גידול חקלאי, מה שמכונה "חקלאות…
מה רע בדיג?
בניגוד לבעלי חיים יבשתיים שבני אדם נוהגים לאכול – שהעבירו את כל חייהם במשקים תעשייתיים צפופים ומטונפים – לדגים, כך נדמה, יש מזל יחסית. מקורם של כמעט מחצית מהדגים הנצרכים בעולם – בדיג. וכמה רע כבר יכול דיג – אותה פעילות חביבה שהיא סמל לרוגע וחיבור לטבע – להיות? פרסומות לבירה "באדווייזר" שמנסות לקשור בין…
פעילות אנימלס והישגיה בשנת 2024
אנימלס חוגגת 30 ומסכמת שנה נוספת של עשייה למען בעלי החיים: קידום זכויות בעלי חיים ברשת ובשטח, הרצאות לעשרות אלפי תלמידים, יוזמות פורצות דרך בחדרי האוכל הגדולים ועוד ועוד.
איזה מחלות קיבלנו מחיות משק?
על רקע התגברות האיום של מגפת שפעת העופות על האנושות, מתעוררת השאלה – כמה מחלות האנושות סבלה וסובלת בגלל ניצול של "חיות משק"? התשובה: הרוב הגדול של המחלות המידבקות הקטלניות ביותר בהיסטוריה. אבל למה? קארמה?! או פשוט סטטיסטיקה? בהמשך להתפשטות נגיף שפעת העופות ליונקים ולתעשיית הבקר האמריקאית – הולכים ומתרבים הסימנים המדאיגים שהאנושות ניצבת בפני…
אפשר לדעת מה כלבים וחתולים "אומרים לנו"?!
האם יש AI שיכול לתרגם לאנגלית ולעברית נביחות ויללות? ובכלל – אילו טכנולוגיות יש היום "על המדף" שמתיימרות לאפשר לחיות המחמד שלנו לדבר איתנו במילים? ועד כמה הן באמת עובדות? מודל שפה גדול ובעיית מאגר הנתונים בינה מלאכותית (Artificial intelligence, ובקיצור AI) היא תחום במדעי המחשב שרוב השנים המחקר וההתקדמות בו התקיימו הרחק מעין הציבור,…