חקלאות מים – תחליף (פחות גרוע) לדיג?
או: מה רע ב"ייצור חקלאי" של דגים? בפוסט הקודם ענינו על השאלה "מה רע בדיג?" וסקרנו את הנזקים והפגיעות שדיג מסחרי גורם לסביבה ולבעלי החיים בים. לרוב אנשים מסיקים מכך, כברירת מחדל מתבקשת או אפילו אוטומטית, שהפיתרון הוא כנראה המקור האלטרנטיבי האחר שקיים כיום לדגים – גידול חקלאי, מה שמכונה "חקלאות מים". אבל האם "חקלאות…
מה רע בדיג?
בניגוד לבעלי חיים יבשתיים שבני אדם נוהגים לאכול – שהעבירו את כל חייהם במשקים תעשייתיים צפופים ומטונפים – לדגים, כך נדמה, יש מזל יחסית. מקורם של כמעט מחצית מהדגים הנצרכים בעולם – בדיג. וכמה רע כבר יכול דיג – אותה פעילות חביבה שהיא סמל לרוגע וחיבור לטבע – להיות? פרסומות לבירה "באדווייזר" שמנסות לקשור בין…
פעילות אנימלס והישגיה בשנת 2024
אנימלס חוגגת 30 ומסכמת שנה נוספת של עשייה למען בעלי החיים: קידום זכויות בעלי חיים ברשת ובשטח, הרצאות לעשרות אלפי תלמידים, יוזמות פורצות דרך בחדרי האוכל הגדולים ועוד ועוד.
איזה מחלות קיבלנו מחיות משק?
על רקע התגברות האיום של מגפת שפעת העופות על האנושות, מתעוררת השאלה – כמה מחלות האנושות סבלה וסובלת בגלל ניצול של "חיות משק"? התשובה: הרוב הגדול של המחלות המידבקות הקטלניות ביותר בהיסטוריה. אבל למה? קארמה?! או פשוט סטטיסטיקה? בהמשך להתפשטות נגיף שפעת העופות ליונקים ולתעשיית הבקר האמריקאית – הולכים ומתרבים הסימנים המדאיגים שהאנושות ניצבת בפני…
אפשר לדעת מה כלבים וחתולים "אומרים לנו"?!
האם יש AI שיכול לתרגם לאנגלית ולעברית נביחות ויללות? ובכלל – אילו טכנולוגיות יש היום "על המדף" שמתיימרות לאפשר לחיות המחמד שלנו לדבר איתנו במילים? ועד כמה הן באמת עובדות? מודל שפה גדול ובעיית מאגר הנתונים בינה מלאכותית (Artificial intelligence, ובקיצור AI) היא תחום במדעי המחשב שרוב השנים המחקר וההתקדמות בו התקיימו הרחק מעין הציבור,…
כמה מהישראלים מוכנים לאכול פחות בשר למען הסביבה?
כמה אחוזים מהישראלים השיבו בסקר חדש שהם מוכנים להפחית את צריכת הבשר שלהם? ומה בעצם משמעות הנתון המרשים הזה בפועל? תוצאה מפתיעה מסקר חדש כמה אחוזים מהישראלים מוכנים להפחית את צריכת הבשר שלהם למען הסביבה ונגד שינוי האקלים? אביב לביא מדווח (זמן ישראל, 7.11.24) על סקר חדש שהוזמן ע"י המכון לחקר מדיניות אקלים לאומית באוניברסיטת…
כמה תרנגולות יש בישראל?
כמה תרנגולות חיות בישראל בשנה? וכמה בממוצע בכל רגע נתון? לאחרונה נשלחה אלינו שאלה פשוטה לכאורה, שהתשובה אליה היתה אמורה להיות פשוטה לא פחות, ואפילו קלה למציאה (למשל באתר שלנו או של משרד החקלאות): "כמה תרנגולות יש בישראל?" אבל אפשר לפרש את השאלה הזאת ב- 3 דרכים לפחות: כמה תרנגולות נשחטות בישראל בשנה כמה תרנגולות…
מי האבא הכי טוב בעולם?
כולם יודעים שאין כמו אמא. מסירות של אמהות ממגוון מינים ביולוגיים לצאצאים שלהן היא תופעה מוכרת, כפי שמדגימים אינספור שירים, סיפורים וביטויים לשוניים. מסירות דומה של אבות בעולם החי היא תופעה מדוברת ומוכרת פחות. אבל זה לא בגלל שהיא לא קיימת. למרות שהיא נדירה יותר – בטבע קיימים גם המון אבות מעוררי הערצה! ובכמה מינים…
שמות פרטיים – המצאה של בני אדם?
מה גילו לאחרונה מדענים על פילים וקופי מרמוסט שמערער את ההנחה הוותיקה הזו? ואיך בינה מלאכותית עוזרת לנו לענות על זה ועל שאלות נוספות לגבי תקשורת בין בעלי חיים ממינים אחרים? גם חיות משתמשות בשמות?? במשך שנים הניחו רוב המדענים (וכנראה אנשים בכלל) שהשימוש בשמות פרטיים לצורך תקשורת הוא מאפיין ייחודי של בני אדם. אבל…
למה גודעים קרניים ברפת? וכמה זה כואב?
בעקבות מחקר חדש על אפשרות להפחתת כאב בהליך הנפוץ ביותר ברפתות בישראל למניעת צמיחת קרניים אם יצא לכם להציץ פעם ברפת, בוודאי שמתם לב שלפרות בה אין קרניים. זה לא בגלל שהן נקבות – לפרות נקבות גם צומחות באופן טבעי קרניים – אלא בגלל שגדעו אותן או עצרו את צמיחתן בעזרת כווייה שהרסה את בסיס…
מה זה אומוולט?
האם ניסיתם לחשוב פעם איך נראה העולם לכלב, ציפור או דג? מתברר שלכל מין של בעלי חיים יש תפיסה שונה של העולם, שמבוססת בראש ובראשונה על הדרך הייחודית בה מערכת החושים והעצבים שלו מעוצבת לקלוט את המציאות סביבו. את הרעיון הזה בדיוק מגדיר מושג מדעי מרתק שנקרא "אומוולט". אבל למה זה חשוב? ומה הוא אומר…
האם צפרדעים באמת נשארות בסיר מים שמורתח לאט?
קשה להתחמק מהדימוי הזה. הוא חוזר שוב ושוב בנאומים פוליטיים ובפוסטים ברשתות החברתיות, בשיחות חברים על מקום העבודה, בלימודי כלכלה ומנהל, בטיפולים פסיכולוגיים, בהסברה על שינוי האקלים וההתחממות הגלובלית (כמובן) ובעוד אלף מקומות אחרים. הוא הולך בערך ככה: אם שמים צפרדע בסיר מים שדלוק על אש מאוד קטנה – אז בהתחלה הצפרדע נשארת שם כי…