האם סויה גורמת לכריתת יערות??
רוב הטבעונים יודעים שלמרות התדמית של מי שלא יכולים לשתוק, לרוב אין להם באמת כוח להיכנס לוויכוחים, ואלה דווקא אוכלי הבשר, שלפעמים מרגישים מותקפים רק מזה שמישהו מזמין לידם מנה עם טופו, ופותחים ראשונים באש. כי ההגנה הכי טובה היא ההתקפה, כמובן. וחבל להחמיץ הזדמנות לחשוף את הצביעות של יפי-הנפש האלה שחושבים שהם מצילים את העולם בגלל שהם לא אוכלים בשר. "שמעתי שגם בשביל הסויה כורתים יערות," הם עשויים להעיר בנימה מנצחת.
וזה, טכנית, אפילו נכון.
אז רגע... האם יש כאן לאוכלי הבשר נקודה נכונה נגד אוכלי-הטופו? האם ראוי לו, לטבעוני המצפוני והאכפתי, לצמצם (לפחות!) בצריכת הסויה שלו?
התשובה הקצרה היא 'לא' חד משמעי ענק ומהדהד. אבל בשביל להבין למה, ולמה למעשה אוכלי בשר צורכים גידולי סויה בכמויות גדולות פי כמה וכמה מאשר טבעונים - מומלץ להמשיך לקרוא.
קצת על סויה
סויה היא צמח ממשפחת הקטניות, ואחד הגידולים היעילים ביותר שמוכרים לאנושות מבחינה סביבתית ותזונתית. הסויה ויתה לפני אלפי שנים והיא מהווה את אחד המזונות הבסיסיים בתרבויות המזרח הרחוק, בהן סין, אינדונזיה ויפן (חלב הסויה והטופו הומצאו בסין כבר לפני 2,000 שנה). לארצות המערב הגיעה הסויה רק ב-200 השנים האחרונות, אך היום רוב גידולה מתקיים באמריקה - ארה"ב וברזיל הן יצרניות הסויה הגדולות בעולם. הסויה חסכונית להפליא בשטחי קרקע ובמים, והיא הקטניה העשירה ביותר בחלבון - וכזה שכולל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם ביחסים אופטימליים. בניגוד למיתוסים שהופצו בעבר, לא נמצא כל בסיס מדעי לחששות בריאותיים מפני סויה לכל המינים והגילאים ובכל שלבי החיים, כפי שמדגיש גם משרד הבריאות.
ב-60 השנים שחלפו מאז 1960 זינק ייצור הסויה בעולם פי 14: מ-25 מיליון טון בשנה לכ-350 מיליון טון כיום. עם זאת, שטחי הקרקע עליהם מגודלת סויה גדלו רק פי 4 במהלך אותה תקופה. הדבר הושג הודות לשיפורים מהירים נוספים בכמויות היבול לדונם; כיום מצליחה האנושות לגדל סויה ביעילות מדהימה.
כמה יערות נכרתים לגידול סויה?
כדי לבדוק האם וכמה יערות נכרתים כדי לגדל סויה, בואו נביט בגרף סיכום של מחקר שבדק את כלל הגורמים לכריתת יערות באמזונס בברזיל במשך 13 שנים, משנת 2000 עד שנת 2013. המחקר פורסם באפריל 2017 במאמר ("Types and rates of forest disturbance in Brazilian Legal Amazon, 2000–2013") בכתב העת המדעי המוביל Science:
ניתן לראות בבירור בגרף כי בתקופה הנדונה (ראשית המילניום) קצב אובדן היערות פחת - אבל למרבה הצער, מאז 2013 המגמה שוב התהפכה. בכל מקרה, ניתן גם לראות שהגורמים השונים לאובדן היערות נותרים באופן יחסי ללא שינוי רב לאורך השנים. הגורם המרכזי ללא תחרות הוא חיסול היער לטובת מרעה בקר. כך, באופן גלוי וברור, מציבה את עצמה תעשיית הבשר כגורם המרכזי לחיסול יער הגשם החשוב בעולם. אבל מסתבר שתעשיית הבשר מסתתרת גם בסעיפים אחרים בגרף כמו "חוות קטנות", "שריפות" ואפילו "גידולים (כמו סויה)". כמו שנראה, לא רק שרוב הכריתה נעשית ישירות לתעשיית הבשר ורק מיעוטה הקטן לגידול סויה - גם רוב הסויה מגודלת בכלל עבור תעשיית הבשר...
האתר השימושי "עולמנו בנתונים" מסכם זאת (תוך הפניה למספרים מחקרים) כך: "מחקרים רבים הגיעו למסקנה דומה מאוד: מרעה - ולא ייצור פולי סויה - הוא זה שמניע את רוב כריתת היערות באמזונס הברזילאי".
כמה מגידולי הסויה בעולם מיועדים למאכל אדם?
רק כ-7% מפולי הסויה בעולם משמשים במלואם למאכל אדם - חלקם כפולים בתבשילים, חלקם כתרמילי אדממה, חלקם כחומר גלם לכל הטופו והטמפה ומוצריהם (בעיקר בסין, אינדונזיה, יפן...) ולכל רוטבי הסויה (וחלבי הסויה) שנמכרים בעולם, ולאינספור מוצרי מזון נוספים.
כ-13% נוספים מפולי הסויה המגודלים בעולם משמשים בחלקם למאכל אדם - למעשה רק כ-20% מכל פול - כשמן סויה לטיגון ובישול. רוב פול הסויה - כולל כל החלבונים, הסיבים התזונתיים, המינרלים והוויטמינים - מופרדים מהשמן שהפול מכיל ומשמשים לפיטום בזבזני של בעלי חיים במשקים. ובכך מצטרפים גם 80% מתכולת 13% מפולי הסויה הללו לייעוד העיקרי שלשמו מגדלים פולי סויה כיום...
יותר משלושה רבעים מהסויה בעולם
לפי נתוני מחקר של אוניברסיטת אוקספורד, מעל שלושה רבעים (כ-76.5%) מפולי הסויה בעולם - משמשים במלואם לפיטום בעלי חיים במשקים:
למה תעשיית הבשר משתמשת בכל כך הרבה סויה?
בדיוק בגלל התכונות החיוביות של הסויה שציינו בהתחלה: קל לגדל אותה, והיא מאוד מזינה - לתרנגולים ועגלים וחזירים ודגים כמו לבני אדם. סויה מאפשרת לתעשיית הבשר להביא את העגלים והתרנגולים מהר יותר למשקל שבו היא מעוניינת לשחוט אותם. כי פחות זמן פיטום פירושו חיסכון בעלויות, כי הוא מאפשר לפטם יותר עגלים באותם מתקנים לאורך זמן.
לסיכום
גילינו שרוב שטחי יער הגשם החשוב בעולם נכרתים לפינוי שטחי מרעה לתעשיית הבשר, ושמיעוטם נכרת כדי לגדל סויה; אבל גילינו שגם רובה הגדול של הסויה הזאת - כ-90% - לא משמש כלל למאכל אדם - אלא ברובו (76.5%) גם הוא מופנה לתעשיית הבשר.
מכך משתמעות כמה מסקנות פשוטות, שעלולות להיראות מפתיעות למדי, ואפילו "לא הגיוניות", לרובנו. למשל:
- צריכת בשר מבזבזת הרבה יותר סויה מאשר צריכת מוצרי סויה!
- מי שעובר לטבעונות ומתחיל לצרוך יותר מוצרי סויה - מפחית את צריכת הסויה שלו בעשרות אחוזים!
- אם כל העולם יפסיק לצרוך מוצרים מהחי ויעבור לצרוך מוצרי סויה - שטחי גידול הסויה בעולם יצטמצמו דרמטית!
לחצו כאן לצפייה באוסף מאכלים טבעוניים מומלצים ונגישים (עם או בלי סויה)
השורה התחתונה
האם צריכת סויה גורמת לכריתת יערות? לא, צריכת בשר גורמת לכריתת יערות. וצריכת בשר כרוכה בהרבה יותר גידול סויה, עד כמה שזה נשמע מוזר, מאשר צריכת סויה.