איזו מדינה הכי טובה לבעלי חיים?

כלב שמח בפארק

אחת האימרות הידועות של "המהטמה" גאנדי היא: "גדולתה של אומה נמדדת ביחסה לבעלי החיים". הרציונל מאחורי הטענה הזו היא כמובן שהתחשבות בבעלי חיים - שלרוב לא יכולים להחזיר לנו טובה או להתנקם בנו - מהווה מעצם טבעה מבחן למוסריות שלנו.

אבל האם אפשר באמת "למדוד", כמו שמודדים קו עם סרגל, את האומות השונות לפי היחס שהן נותנות לבעלי חיים?

לא פעם שואלים אותנו אם יש מדינה (אחת לפחות!) שהיא 'בסדר יחסית' מבחינת היחס לבעלי החיים? מדינה שראויה לשמש מודל לחיקוי לשאר העולם בתחום ההגנה על בעלי חיים? או, אם לא מודל לחיקוי, לפחות מהי המדינה הכי טובה לבעלי חיים בעולם כיום? באיזו מדינה הכי כדאי להיוולד עם ארבע רגליים, זנב או כרבולת או קשקשים? ומהי המדינה הגרועה ביותר להיוולד בה בעל חיים?

סוסים

ברור שמדובר בשאלה מורכבת להפליא. במדינה מסוימת יכול להיות חוק מתקדם מאוד - מבלי להיאכף בפועל. מדינה יכולה גם לחוקק או לאכוף חוקים בצורה שונה מאוד לבעלי חיים שונים שנפגעים בצורה דומה. יש מדינות שאוסרות על התעללות ב"חיות מחמד" כמו כלבים, למשל, אבל אין בהן שום הגבלה על מה שמותר לעשות לבעלי חיים שמנוצלים למטרות מסחריות כמו תרנגולים למשל (ולרוב בהיקפים שמגמדים את כל סוגי ההתעללות האחרים). ואפילו מדינה שתאכוף בצורה אמיתית חוק מתקדם להגנת כל בעלי חיים בגבולותיה - עלולה לייבא מוצרי התעללות שפשוט מיוצרים מעבר לאותם גבולות.

דירוג מדינות לפי יחסן לחיות מתגלה כמשימה מורכבת ומאתגרת, אבל לפחות לא חסרת תקדים. גם לדרג את כל מדינות העולם בצורה הוגנת ואמינה לפי מידת השחיתות שפושה בהן או לפי מידת חופש העיתונות שלהן או לפי קלות עשיית העסקים בהן - הן לא משימות פשוטות יותר. אבל כולנו מכירים את המדדים הבינלאומיים המבוססים עליהן - שעזרו לא רק להעלות דרמטית את המודעות הציבורית לסוגיות האלה - אלא גם לשנות את המציאות ולהשפיע על מדינות ומקבלי ההחלטות בהן לשנות מדיניות במטרה להשפיע על מקומן בדירוג. האם יש מדד דומה לדירוג מדינות מבחינת יחסן לבעלי חיים?

ישנו מספר קטן של מדדים עולמיים להגנת בעלי חיים, אבל הם עדיין מוגבלים מאוד מבחינת מספר המדינות, מספר הפרמטרים הנבדקים והמתודולוגיה. מדובר על ניסיונות ראשוניים יחסית ללכת בעקבות פרויקטים מבוססים ומשפיעים כמו 'מדד השחיתות העולמי'. אבל הדרך ליצירת מדד מקיף, אמין, הוגן ומשפיע בתחום הגנת בעלי החיים - עדיין ארוכה. בפוסט הזה אנסה לסקור שלושה נסיונות בולטים שנעשים לאחרונה בכיוון - וכמה מהקשיים והאתגרים שהם מתמודדים איתם בדרך.

אינדקס הגנת בעלי חיים - API

אינדקס הגנת חיות עולמי אתר1

"אינדקס הגנת בעלי חיים" (Animal Protection Index - API) הוא פרויקט של מספר ארגוני הגנת בעלי חיים בינלאומיים גדולים. API מדרג 50 מדינות חשובות בעולם (במדד כלשהו) לפי מידת ההגנה שהן מספקות לכאורה לבעלי חיים, המשוקלל מ-10 מדדים בהם הן זוכות לציונים נפרדים. אתר הפרויקט מאפשר לראות מפת עולם צבעונית וקלה לסקירה לכל תחום נפרד של הגנת בעלי חיים, ונמנע ככל הנראה מלשקלל את התחומים השונים יחד לציון ודירוג כלליים.

כך יוצא שבאופן מפתיע, המדינה המתקדמת ביותר ביחס לבעלי חיים לפי מדד מסוים היא לא תמיד מדינה מפותחת או אירופית כפי שהיינו אולי מצפים. כך קורה שמדינה מאמריקה הלטינית - קולומביה! - היא היחידה שמדורגת ברמה הגבוהה ביותר, A, במדד הראשון, של "הכרה חוקית ביכולת החישה של בעלי חיים". ולמה זכתה קולומביה למעמד המיוחד הזה? בעיקר בגלל שני ניסוחים יפים בחוק ישן (1989) ועתיק (1774) שבאמת נשמעים נהדר, אבל ספק רב אם יש (או היתה להם אי פעם) השפעה ממשית על מצב בעלי החיים במדינה.

קולומביה דגל מתנוסס מעל עיר

יש כמובן חשיבות לכל חוק, ואפילו לחוקים הצהרתיים, המכירים בבעלי חיים כיצורים חשים, למשל. אבל היא נותרת יותר בגדר פוטנציאל לא ממומש כל עוד לא משתמשים בהם בפועל כדי להגן על חיות בשר ודם. כדי להבין מה יחסה האמיתי של המדינה לבעלי החיים, צריך לבחון חוקים ותקנות ונהלים קונקרטיים יותר - ובעיקר לבחון אם ואיך הם מיושמים בפועל. אמנם ברור שאכיפה-בפועל קשה יותר לבדוק מאשר נוסחים של חוקים שפורסמו ברשומות, אבל קשה להפריז בחשיבות הבדיקה הזו. קשה להאמין שעורכי מדד השחיתות העולמי, למשל, מעניקים משקל משמעותי לחוקים הצהרתיים נגד שחיתות, מתקדמים ככל שיהיו בניסוחם - בלי ראיות ליישומם בשטח בכל דרגי הממשל. 

בכל מקרה, במדד השני, והחשוב הרבה יותר - "חוקים נגד גרימת סבל לחיות" - כבר נמצאות שתי מדינות צפויות בהרבה בראש הטבלה - שבדיה ושווייץ, שחולקות כאן את הקטגוריה העליונה ביותר, A. שתיהן גם חולקות את הקטגוריה העליונה ביותר - B - במדד השלישי, "הגנת בעלי חיים במשקים" (אף מדינה לא זכתה לדירוג A במדד זה).

  • שווייץ היא אחת המועמדות הטבעיות לתואר 'המדינה המתקדמת בעולם ביחס לבעלי חיים'. שווייץ היתה המדינה הראשונה בעולם שאסרה על כליאת תרנגולות בכלובים (20 שנה לפני האיחוד האירופי) ומאז עוד המשיכה להוביל את הנסיונות לצמצם סבל של בעלי חיים - גם בעלי חיים שבמדינות אחרות מעדיפים להתעלם מסבלם - כמו אלה שמנוצלים בהמוניהם למטרות מסחריות. ב-2008 עדכנה והרחיבה שווייץ את חוק הגנת בעלי החיים שלה, וכללה בו למשל איסור להחזיק חיה חברתית לבדה או חיוב כל מי שעובד עם בעלי חיים לעבור קורס הכשרה בסיסי ברווחת בעלי חיים. החוק כלל התייחסות נדירה (עדיין, למרבה הצער) לדגים, להוכחות הרבות ליכולתם להרגיש כאב, והוא כולל (מלבד לא מעט הגבלות דיג חדשות) גם חיוב של כל הדייגים במדינה לעבור (על חשבונם) קורס על שיטות דיג פחות אכזריות. ב-2018, אסרה שווייץ על השלכת לובסטרים חיים למים רותחים. 
  • גם שבדיה, מולדתו של נילס הולגרסון האגדי (שלומד לכבד את כל בעלי החיים), היא מדינה בעלת מסורת צעירה אך כבר מכובדת של חקיקה רצינית ושיטתית לצמצום של סבל בעלי חיים. נראה גם כי בשבדיה צומחת תנועה צמחונית משמעותית. 
פרה ועגל במרעה. לא קיים בתעשיית החלב הישראלית
אם כבר להיוולד פרה בעולם של בני אדם - אז שיהיה בשווייץ

בהגנה על חיות מחמד מתבלטות שתי מדינות לא אירופיות - מקסיקו ומלזיה - שחולקות את הציון הגבוה ביותר במדד (B) יחד עם בריטניה, שוויץ, שבדיה, אוסטריה ופולין.

בהגנה על רווחת חיות בר מגיעה למקום הראשון - לבדה - מדינה אפריקאית - קניה.

לסיכום, API מספק מידע ראשוני חשוב על הגנת בעלי חיים במדינות שמרכיבות את רוב העולם. ניתן לקוות שבעתיד יתרחבו משאביו, כך שיוכל לשקף תמונה מקיפה, אמינה ומדויקת יותר של ההגנה על בעלי חיים בפועל ובכל המדינות - ואפילו להשפיע עליה.

מדד האכזריות לחסרי הקול - VACI

אינדקס האכזריות לחיות חסרות קול

"אינדקס ההתאכזרות לחיות חסרות קול" (The Voiceless Animal Cruelty Index - VACI) הוא פרויקט חדש יותר, שמדרג גם הוא את אותן 50 מדינות שמדרג API - אבל בצורה שונה. המדד בוחר להתמקד בתחום בו נפגעים מעל 99% מבעלי החיים בכל מדינה - משקים חקלאיים ותעשיית המזון - מה שמאפשר לו להתאים בצורה מדויקת הרבה יותר את הפרמטרים לאופנים שבהן מדינות תומכות בפגיעה או נאבקות בה. 

מדד VACI מבוסס על שקלול 3 ציונים: "ענישת התאכזרות", "ייצור התאכזרות" ו"צריכת התאכזרות" - המשקפים היבטים שונים שבהם מדינות מגינות על בעלי חיים או מפקירות אותם לידי המענים שלהם (הממשק הנוח באתר מאפשר לכל גולש/ת לשנות בעצמו/ה בקלות את המשקל שניתן לכל אחד משלושת הציונים - ולייצר אוטומטית מדרג מדינות חדש בהתאם).

מרגע שלוקחים בחשבון את הסבל שנגרם לבעלי חיים בגלל צריכת בשר גבוהה - הקלפים נטרפים. מדינות מערביות שכיכבו בפסגת המדד של API בגלל כמה חוקים להגנת בעלי חיים ואפילו אכיפתם פה ושם - צוללות לפתע כמעט אל התחתית בגלל שהן שיאניות צריכה של מוצרי סבל. ולהפך: מדינות עניות עם שלטון חוק בעייתי ממש לא רק בתחום הגנת בעלי החיים - מזנקות פתאום למעלה בגלל שתושביהן אוכלים הרבה פחות בשר ומוצרים מהחי מתושבי המערב, בטח לא כאלה שמגיעים מבעלי חיים שלא ראו בחייהם אור שמש. כך נוצרת תערובת מעניינת וייחודית שמקרבת מדינות רחוקות ושונות מאוד בהתפתחותן ובאופיין כמו שווייץ וניגריה, או הפיליפינים ואיטליה.

אינדקס האכזריות לחיות חסרות קול מעלה ותחתית הטבלה

את המקום הראשון במדד חולקת מדינת הענק הודו (השנייה באוכלוסייתה בעולם) עם טנזניה. צריכת וייצור המוצרים מהחי בשתיהן נמוכה יחסית, והחוקים שלהן קובעים עונשים חמורים להתעללות בבעלי חיים.

המדינה הגרועה ביותר לבעלי החיים לפי המדד היא בלארוסיה ("הדיקטטורה האחרונה באירופה" - לפעמים אולי יש קשר...?) בגלל צריכת בשר מהגבוהות בעולם והיעדר כל ענישה על התעללות בבעלי חיים. ארה"ב גם היא מתגלה כאחת המדינות הגרועות בעולם לבעלי חיים - במיוחד בגלל צריכת המוצרים מהחי הגבוהה להחריד של האמריקאים. וגם איראן, רוסיה וברזיל נמצאות לא הרחק מהן בתחתית.

בנוסף מספק האתר עוד 5 דירוגים של 50 המדינות לפי מדדים רלוונטיים נוספים כמו מספר חיות במשקים או צריכת בשר לנפש.

אינדקס זכויות בעלי חיים - ARI

אינדקס זכויות בעלי החיים העולמי

לפני חודש פרסם חוקר אמריקאי בשם מת'יו נאש דירוג 67 מדינות בעולם לפי מספר מדדים הקשורים להגנת בעלי חיים, תחת השם "אינדקס זכויות בעלי חיים 2021" (ARI). לא ברור אם מדובר בפרויקט חד פעמי או ביוזמה רב שנתית נוספת. נראה כי גם ARI סובל מאותן חולשות אופייניות לבדיקה דלת-אמצעים, כגון הסתמכות יתר על חוקים ופרסומים רשמיים במקום על דיווחים וממצאים מהשטח. ועם זאת, הרחבת היריעה למדינות נוספות ואפילו הניסיון לבחור פרמטרים שונים - ממשיכים לשכלל ולדייק את הבנתנו לגבי הגנת בעלי חיים בעולם.

לפי האינדקס, המדינה הטובה בעולם לבעלי חיים היא המדינונת הזערורית והעשירה לוקסמבורג. העובדה שהיא מובילה גם את מדד הגנת הסביבה לרוב, מעידה שמדובר בחלק מתרבות של כבוד לטבע במדינה מצד אחד, ומצד שני - ככל הנראה גם "יתרונות טבעיים לקוטן" - שאין בו ממילא מקום לתעשיות מזהמות גדולות.

המדינות שמגיעות מייד אחרי לוקסמבורג בראש הטבלה גם הן כולן מאירופה: בריטניה, אוסטריה, צ'כיה ובלגיה. למעשה המדינות הראשונות במדד שאינן אירופיות הן רק במקומות ה-18 (ניו זילנד) וה-30! (טנזניה).

ישראל, שלראשונה נכללת במדרג, מתייצבת במקום הלא מכובד ה-39, מתחת לכל מדינות אירופה מלבד רוסיה, בלארוסיה ואוקראינה.

דגל לוקסמבורג
לוקסמבורג. המדינה הכי טובה בעולם לבעלי חיים ולסביבה?

ובהיפוך מושלם ומדכדך - המדינה הגדולה בעולם מבחינת אוכלוסייתה - סין - מדורגת במקום הנמוך ביותר באינדקס, כי בעלי החיים בה מופקרים לחלוטין, ללא אף חוק שיגן עליהם מהתעללות.

מייד אחרי סין בתחתית הטבלה: ויאטנם, איראן, אזרבייג'אן ובלארוסיה.

השורה התחתונה

איזו מדינה הכי טובה לבעלי חיים? קשה לומר, ותלוי מאוד מה בוחנים. שווייץ ושבדיה הן מהמדינות המתקדמות ביותר מבחינת יחסן המשפטי לבעלי חיים. אבל אם מוסיפים לשיקולים גם את כמויות הצריכה של מוצרי הרג וסבל (כמו בשר ופרווה) במדינה - המדינה הכי טובה (באופן יחסי) לבעלי חיים עשויה להיות אולי דווקא הודו, או אפילו טנזניה.