שימפנזים ובונובו: למה הם כל כך שונים?
מה ההבדלים הבולטים בין שימפנזים לבונובו מבחינה פסיכולוגית וחברתית? ומה יכול היה לגרום לשני היצורים הכי קרובים לנו (שחיים כיום) להיות כל כך מנוגדים באופיים החברתי?

הם חולקים איתנו כמעט 99% מה-DNA שלנו, מה שהופך אותם לקרובי המשפחה החיים הקרובים ביותר שלנו. הם חיים באפריקה, מופרדים זה מזה על ידי נהר הקונגו האדיר. אבל למרות הדמיון הגנטי והגופני העצום, השימפנזה המצוי (Pan troglodytes) והבונובו (Pan paniscus), שנקרא לפעמים "שימפנזה ננסי" (אף שהוא קטן מהשימפנזה רק במעט), התפתחו לשני יצורים בעלי מזג חברתי ופסיכולוגי שונה באופן דרמטי. ההבדלים הללו כל כך בולטים, עד שהם מעוררים תהיות מרתקות לגבי הגורמים האבולוציוניים שדחפו אותם לכיוונים כל כך מנוגדים.

שימפנזים: "כנופייה"?
החברה השימפנזית היא בדרך כלל פטריארכלית, כלומר נשלטת על ידי זכרים. גם בין הזכרים יש מדרג ברור - ו"זכר אלפא" זוכה למעמד דומיננטי שנותן לו גישה מועדפת למזון ולנקבות. הוא עושה את זה ע"י הפגנת כוח פיזי ובניית קואליציות עם זכרים חזקים אחרים.
- מבנה חברתי: היררכי ונוקשה יחסית, מבוסס על כוח וקואליציות זכריות. המאבקים על המעמד יכולים להיות מאוד אלימים.
- פתרון קונפליקטים: תוקפנות פיזית היא כלי נפוץ לפתרון סכסוכים, גם בתוך הקבוצה וגם בין קבוצות. שימפנזים ידועים בניהול "מלחמות" טריטוריאליות אכזריות נגד קבוצות שכנות, שכוללות פשיטות ואפילו הרג (אלימות קבוצתית מאורגנת).
- התנהגות: זכרים עוסקים בציד קבוצתי (לפעמים של קופים אחרים), מפגינים התנהגות טריטוריאלית בוטה, והדינמיקה החברתית מתוחה כמעט תמיד.
- פסיכולוגיה: נחשבים ליותר אימפולסיביים, תחרותיים ובעלי רמות סטרס גבוהות יותר, במיוחד בקרב זכרים במעמד נמוך. רמות הטסטוסטרון (הורמון זכרי) גבוהות יותר ותורמות להתנהגות התוקפנית

בונובו: "ילדי פרחים"?
חברת הבונובו מציגה תמונה שונה לחלוטין. היא נוטה להיות מטריארכלית או שוויונית יותר, כשהנקבות הן אלה שיוצרות לרוב את הקשרים החברתיים החזקים ביותר ומנווטות את הדינמיקה הקבוצתית.
- מבנה חברתי: גמיש יותר, מבוסס על קשרים חזקים בין הנקבות (שהן לאו דווקא קרובות משפחה) ורשתות חברתיות מורכבות. גם זכרים יכולים להגיע למעמד גבוה, אבל לרוב… בזכות האמהות שלהם! ובכלל, אופי קבלת ההחלטות בקבוצה שונה, והשליטה הרבה פחות נוקשה וריכוזית מאשר אצל השימפנזים.
- פתרון קונפליקטים: הבונובו ידועים בשימוש הנרחב שלהם בהתנהגות מינית חופשית (שלא לומר, בעינינו - משולחת רסן) כאמצעי להפגת מתחים, להתפייסות אחרי מריבה, ליצירת קשרים חברתיים, כמעין "ברכה" על מציאת אוכל טעים, ומה לא בעצם. המין אצל הבונובו לא קשור כבר לרבייה, והוא שכיח ונפוץ בכל זמן ובין כל צירופי הגילאים והמינים. "עשו אהבה, לא מלחמה" הוא בלי ספק המוטו הלא רשמי שלהם.
- התנהגות: בונובו הם בבירור פחות תוקפניים וטריטוריאליים מהשימפנזים, והם מפגינים רמות גבוהות יותר של אמפתיה, וכן של נדיבות ושיתוף - במזון ובמשחק למשל - לאורך כל חייהם. מעולם לא נצפתה אלימות קבוצתית מאורגנת של בונובו (מהסוג שמתועד היטב בקרב שימפנזים) לא כל שכן הרג. כן נצפו מקרים של אלימות נקודתית - למשל זכר שגילה תוקפנות מינית ונקבות בתגובה רדפו אחריו כדי להרחיק (ואולי גם להעניש) אותו.
- פסיכולוגיה: בונובו נחשבים לרגועים יותר ופחות אימפולסיביים משימפנזים. גם במצבי קונפליקט (נדירים יותר) - רמות הורמוני הלחץ בדם שלהם (כמו קורטיזול) - נמוכות יותר.
מה מקור ההבדל? שתי גדות לקונגו
ההסבר המקובל ביותר להבדלים הדרמטיים הללו נעוץ בהפרדה הגיאוגרפית שנוצרה על ידי נהר הקונגו לפני כ-1.5-3 מיליון שנים. הנהר העצום הפך למחסום בלתי עביר עבור קופי האדם הללו, ומנע החלפת גנים בין האוכלוסיות שמצפון ומדרום לו.

- צפונית לנהר (שימפנזים): האבות הקדמונים של השימפנזים התמודדו עם סביבה מאתגרת יותר. הם נאלצו להתחרות על משאבים עם מינים חזקים אחרים, בעיקר גורילות. תחרות זו, יחד עם מחסור יחסי במזון (הצמחייה צפופה פחות, הפירות עונתיים יותר) דחפו שימפנזים לשלב בשר בתזונה שלהם (כ-10% מתזונתם). כך נוצר לחץ אבולוציוני להעדפת תוקפנות, קואליציות זכריות חזקות והיררכיה ברורה - לציד וגם להגנה.
- דרומית לנהר (בונובו): האבות הקדמונים של הבונובו מצאו את עצמם ביער צפוף ועשיר יותר, עם שפע אוכל שגדל כל השנה בפיזור גיאוגרפי גדול ובלי תחרות מצד גורילות, שלא חיות דרומית לנהר. בסביבה הרגועה והשופעת יותר, לחצי הברירה הטבעית פעלו אחרת. למשל, לא התעורר בכלל צורך להתחיל לצוד. התנהגויות שמפחיתות מתחים ומקדמות שיתוף פעולה הפכו ליתרון. הנקבות, שלא היו תלויות בזכרים להגנה, יכלו ליצור קשרים חזקים ביניהן ולצבור השפעה חברתית. השימוש במין ככלי חברתי הפך לאסטרטגיה מנצחת ביצירת שיתוף פעולה קבוצתי ויצר חברה סובלנית יותר ומעמדית פחות.

מה אפשר ללמוד מזה?
הסיפור של השימפנזים והבונובו הוא הדגמה מדהימה לכוח של הסביבה לעצב התנהגות וחברה אפילו בקרב מינים קרובים מאוד גנטית. הוא מראה איך לחצים סביבתיים שונים יכולים להוביל להתפתחות מסלולים אבולוציוניים "הפוכים", שמעצבים אחרת לגמרי לא רק את המבנה החברתי אלא גם את הפסיכולוגיה האישית.
ואולי, יותר מלחצים סביבתיים יש פה ביטוי למקריות ולתכונות שבאות במעין "עסקת חבילה" שהאבולוציה "מגרילה"? כי למרות שיש דוגמאות לדפוס דומה שמחסור במשאבים מוביל להתנהגות תוקפנית יותר (בבוני זית לעומת בבוני גיניאה למשל) יש גם דוגמאות לכך שמחסור במשאבים מוביל דווקא ליותר שיתופי פעולה (פינגווינים קיסריים לעומת לעומת פינגווינים אדליים למשל). האם רק יד המקרה גרמה לזה ששימפנזים לא התפתחו להתמודד עם המחסור במשאבים בעזרת יותר סובלנות ושיתוף?

כך או כך, ההשוואה בין שני המינים הכי קרובים אלינו מספקת לנו המחשה מדהימה לגמישות ההתנהגותית והחברתית של פרימטים, ומעלה שאלות מרתקות לגבי הגורמים שאולי עיצבו את החברות האנושיות המוקדמות. האם אנחנו נוטים יותר לצד השימפנזי התחרותי, ההיררכי, האלים? או לצד הבונובואי משתף הפעולה, האמפתי, הליטופי? לא בטוח שאפשר בכלל לענות על השאלה הגדולה הזאת, אבל מה שבטוח הוא שבני אדם מדגימים בכל יום שיש בהם פוטנציאל ללכת רחוק מאוד בשתי הדרכים השונות הללו.
קרובים בסכנת הכחדה
חשוב לזכור ששימפנזים ובונובו הם לא רק "מראות מעוותות" שלנו בני האדם - אלא יצורים מופלאים וחשובים בזכות עצמם. ומצבם בטבע כיום הוא מדאיג ביותר. שני המינים מוגדרים בסכנת הכחדה (Endangered) על ידי האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN). האוכלוסיות שלהם מתמודדות עם איומים חמורים ומתמשכים, ובראשם הרס וקיטוע של בתי הגידול המצומצמים שאליהם נדחקו עקב התרחבות הבנייה, כריתת יערות לחקלאות, כרייה ותשתיות. בנוסף, ציד בלתי חוקי – גם לסחר בבשר חיות בר וגם לסחר בגורים כ"חיות מחמד" – גובה מחיר כבד. גם מחלות, בעיקר כאלה שמועברות מבני אדם ומחיות בית (אבולה, מחלות נשימה ועוד) מהוות איום משמעותי. הבונובו, שחיים רק באגן הקונגו ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, פגיעים במיוחד גם לחוסר יציבות פוליטית ולוחמת מיליציות שמקשים על מאמצי השימור.
כתוצאה מכל האיומים האלו, אוכלוסיות השימפנזים והבונובו נמצאות במגמת ירידה מתמשכת. הסיכויים שלהם לשרוד בעתיד תלויים בהגברת מאמצי השימור הגלובליים והמקומיים, כולל הגנה יעילה על בתי גידול ושיקום בתי גידול שנהרסו, אכיפה נחושה נגד ציד וסחר לא חוקיים, עבודה עם קהילות מקומיות לפיתוח מקורות פרנסה בני-קיימא, וטיפול בהתפרצות מחלות. בלי מחויבות עולמית מתמשכת ופעולה מתואמת ונרחבת, עתידם של קרובינו החיים האחרונים נראה קודר, וסיכויי הישרדותם בטבע אפילו עד סוף המאה הנוכחית - מוטלים בספק.
