מה ההבדל בין צמחונות לטבעונות?

מה ההבדל בין "צמחוני" ל"טבעוני"? האם יש קשר מחייב בין משמעות הכינויים הללו למשמעות המילים "צמח" ו"טבע"? וכמה בעלי חיים מצילה צמחונות לעומת טבעונות? (התשובה כנראה תפתיע טבעונים)

Vegan lentil burger with arugula, mustard sauce, fresh vegetable

פירוש המילים

צמחוני או צמחונית (vegetarian) הם מי שלא אוכלים בעלי חיים, או (בניסוח הנפוץ יותר) "לא אוכלים בשר". זה כולל בשר דגים כמובן, למרות שיש אנשים שאוכלים דגים ועדיין מתעקשים להגדיר את עצמם כצמחונים.

צמחונות (vegetarianism) היא אורח חיים שכולל הימנעות מאכילת בשר. הוא כולל לרוב גם הימנעות מצריכת מוצרים נוספים שכרוכים בהכרח בהרג בעלי חיים, כמו למשל עור.

טבעוני או טבעונית (vegan) הם מי שלא אוכלים בעלי חיים ("צמחונים") אבל גם לא אף מוצר שמופק מהגוף של בעלי חיים או באמצעות ניצול שלהם - בשר, ביצים וחלב, ואפילו דבש.

טבעונות (veganism) היא אורח חיים שכולל הימנעות מתמיכה כספית בגרימת סבל ומוות לבעלי חיים ומצריכת תוצריה.

נראה כי טבעונות וצמחונות הם מושגים מכילים - כלומר, כל הטבעונים הם גם צמחונים. עם זאת, הם לעתים נתפסים גם כמושגים מתחרים המוציאים זה את זה ("אני לא צמחוני - אני טבעוני!").

על היווצרות המושגים

יש עדויות כתובות לקהילות (ואנשים יחידים) שקיימו אורח חיים צמחוני כבר לפני מעל 2,500 שנים, ולמעשה בערך ממתי שיש בידינו טקסטים ראשונים בנושאים שנוגעים להשקפות ואורחות חיים, ביוון ובהודו הקדומות למשל. פיתגורס לא היה רק ממייסדי המתמטיקה, אלא גם ייסד את אגודת הצמחונים הראשונה הידועה לנו.

בשר היה כרוך מאז ומעולם, בהכרח, בהרג בעל חיים. מבחינה זו לא מפתיע שהוא ייצג עבור פיתגורס פשע דומה מאוד לזה שהוא מייצג עבור צמחונים בני המאה ה-20 כמו מוריסי שטוענים ש"בשר זה רצח". ביצים וחלב, לעומת זאת, מייצגים עבור טבעוני בן-ימינו פשעים שהיו בלתי מוכרים לחלוטין לפיתגורס, לאונרדו דה וינצ'י טולסטוי ושאר צמחונים מההיסטוריה. רוב העינויים שאנחנו מכירים כחלק בלתי נפרד מתעשיות הביצים והחלב נכנסו לשימוש רק באמצע המאה ה-20, ובכללם, למשל: הכליאה התמידית במבנים סגורים, הכליאה שלא מאפשרת תזוזה בכלובי סוללה, ההזרעה המלאכותית התכופה והחליבה המכאנית, חיתוך המקורים, העיוות הגנטי להרס הגוף, הפיכת דלקות העטינים לשגרה, ההפרדה המוחלטת בין האמא לעגל מייד עם הלידה, ההתמוטטות בגיל צעיר, ועוד ועוד.

על רקע זה, מובן יותר מדוע המונח "טבעונות" חדש הרבה יותר - כי הופעתו קשורה למעשה בתיעוש משקי החי והתגברות השליטה הגנטית בעיצוב גופם של בעלי החיים.

המונח לטבעונות באנגלית - veganism (ויגניזם) - נטבע בשנת 1944, כאשר מספר חברים פרשו מהאגודה הצמחונית הבריטית וייסדו את ה"ויגן סוסייטי". המונח האנגלי מבוסס על קיצור של המילה הוותיקה לתיאור צמחונות, ומבטא תפיסה לפיה טבעונות היא "צמחונות מרוכזת". שני המונחים מזכירים בבירור את מקורם במילים דומות כמו צמחיה (vegetation) וירקות (vegetables) - המתייחסים למקור האוכל הצמחוני-טבעוני העיקרי או לפחות האופייני (פטריות או אצות, למשל, אינן צמחים או ירקות, אבל לא נהיה קטנוניים).

המילה העברית לצמחונות מבוססת על שורש דומה (צ.מ.ח.) מאוד לזה שבאנגלית, וייתכן כי היא עתיקה (שלושה היסטוריונים מהמאה הראשונה לספירה - פילון האלכסנדרוני, יוסף בן מתתיהו, ופליניוס הזקן - מעידים כי אחד הזרמים היהודיים בני התקופה, זה של כת האיסיים, התאפיין בצמחונות "כמו הפיתגוראים"). אבל המילה "טבעונות" מבוססת כמובן על שורש שונה לגמרי. מסתבר שהמילה העברית לטבעונות נטבעה לפני המונח האנגלי, ומשמעותה המקורית היתה קצת שונה - וקשורה יותר למונח המבלבל "טבע" (ששרד למשל גם ב"בתי טבע").

"ספר הטבעונות: קיצור תולדות הצמחונות והטבעונות והסופרים שכתבו עליהן מימי קדם ועד היום" - עטיפת המהדורה המקורית משנת 1938 (מימין) וכריכת מהדורה מאוחרת יותר משנת 1984
"ספר הטבעונות: קיצור תולדות הצמחונות והטבעונות והסופרים שכתבו עליהן מימי קדם ועד היום" - עטיפת המהדורה המקורית משנת 1938 (מימין) וכריכת מהדורה מאוחרת יותר משנת 1984

מושג ה"טבעונות" מופיע בכותרת "ספר הטבעונות" מאת יהושע הלוי הורביץ שנדפס לראשונה בישראל בשנת 1938, ואולם ניתן להבין כבר מתוך המילים הראשונות בהקדמה לספר שהמונח לא הומצא על ידי המחבר אלא היה כבר בשימוש, כנראה שנים רבות. עם זאת, ניכר גם כי משמעות מונחי "הצמחונות" ו"הטבעונות" היתה שונה אז, ועל כל פנים שנויה במחלוקת (כלומר, המונחים שימשו קבוצות שונות בצורות שונות):

"רבים חושבים כי הצמחונות היא התורה האוסרת כל דבר חי למאכל האדם ויין ושכר, טבק ומורפיום ויתר הסמים הנרקותיים, ושהטבעונות היא התורה האוסרת חוץ מהנ"ל גם כל דבר הבא מן החי כגון החלב, הביצים, העור, המשי וכד'. אבל טעות היא בידם, הטבעונות - כשמה כן היא - היא תורת החיים עפ"י חוקי הטבע ולכן מקיפה היא את כל חיי האדם לכל מחזותיהם והופעותיהם, כחומריים כרוחניים, ולכל פעולות האדם של הגוף, השכל והנפש, נגשת הטבעונות מתוך השקפת עולם מיוחדת, השקפה טבעונית." (ספר הטבעונות, עמ' 3)

ניתן לראות כי גם ה"צמחונות" לפי הורוביץ מוגדרת בצורה מצמצמת יותר מזו המוכרת לנו - כאשר ל"נזירות" מבשר מתלווה גם התנזרות מחומרים פסיכואטקיביים וממכרים, כולל סיגריות ואלכוהול. הגדרת הטבעונות של הורוביץ רחוקה אפילו יותר מזו המקובלת כיום, ומזכירה יותר הגדרה דתית.

כמה חיות מצילה צמחונות? וטבעונות?

בעבר ענינו כבר על השאלה "כמה בעלי חיים אוכל ישראלי בחייו?". ראינו שתעשיית הבשר הישראלית הורגת מעל 300 מיליון בעלי חיים בכל שנה, ושישראלי ממוצע שאוכל בשר גורם להרג של לפחות 4,000 בעלי חיים (לרוב לאחר חיים של סבל). כלומר - צמחונות של אדם אחד יכולה להציל (לחסוך בממוצע) מעל 4,000 בעלי חיים לאורך חייו. כלומר, כל הצמחונים בישראל (6.4% מהאוכלוסיה לפי סקר הלמ"ס האחרון בנושא) - חוסכים חיים ועינויים מכ-30 מיליון בעלי חיים בכל שנה!

וכמה חיים טבעונות מצילה בנוסף לצמחונות?

  • תעשיית הביצים בישראל הורגת בכל שנה "רק" כ-5 מיליון תרנגולות (לעומת מעל 200 מיליון תרנגולים ותרנגולות בתעשיית בשר העופות!). כ-10 מיליון תרנגולות ("מטילות") כלואות בלולי הטלה במשך שנתיים, עד שקצב ההטלה שלהן יורד והן מחושמלות. אוכל ביצים בישראל אחראי בממוצע לכליאתה של תרנגולת אחת בכלוב בכל זמן נתון, והרג של אפרוח זכר אחד בכל שנתיים. כלומר, לאורך חייו, ישראלי ממוצע יהיה אחראי לכליאתן של כ-40 תרנגולות ולגריסתם בחיים של 40 אפרוחים זכרים. במילים אחרות, ישראלי שלא אוכל ביצים יחסוך לאורך חייו התעללות (קיצונית וממושכת מאוד) וחישמול מ-40 תרנגולות וגריסה של 40 אפרוחים ביום הולדתם. וביחד - כ-80 בעלי חיים.
  • תעשיית החלב בישראל הורגת בכל שנה "רק" כמה עשרות אלפי פרות (לעומת מאות אלפי "פרות לבשר"). כ-135 אלף פרות כלואות ברפתות חלב בישראל בכל רגע נתון. מעל 100 אלף עגלים נולדים ברפתות האלה בכל שנה. אורך חייה של פרה בתעשיית החלב התקצר דרמטית, וכיום היא מתמוטטת או מפונה מהרפת לשחיטה אחרי כ-4 שנים בממוצע. כמה עשרות צרכני חלב ישראלי אחראיים בממוצע יחד לכליאתה של פרה ברפת חלב בזמן נתון. כלומר, ניתן להעריך שלאורך חייו יגרום צרכן חלב ישראלי ממוצע להרג ולעינוי של פרה אחת ושל עגל אחד לפחות.

כלומר, לסיכום: 

  • חיים של החרמת בשר צפויים להציל מהתעללות והרג מעל 4,000 בעלי חיים
  • חיים של החרמת ביצים וחלב - צפויים להציל מהתעללות והרג מעל 80 בעלי חיים

החרמת בשר אפקטיבית לפיכך בערך פי 50 מהחרמת ביצים וחלב מבחינת מספר הקרבנות שהיא מצילה (או "חוסכת"). אבל כמובן שהן לא אפשרויות מתחרות - אלא משלימות - וניתן ומומלץ להחרים גם בשר וגם ביצים וחלב:

  • חיים של טבעונות צפויים להציל מעל 4080 בעלי חיים

טבעונות כוללת צמחונות, והיא המשך הגיוני ומתבקש שלה; אבל ראוי גם לדעת ולזכור שרוב עצום של הקרבנות החייתיים של האנושות סובלים ומתים בתעשיות הבשר. סיפורן של תעשיות הביצים והחלב שובה את דמיונינו בקלות רבה יותר, וטבעונות זוכה לבולטות ציבורית גבוהה בהרבה משל צמחונות - אבל חשוב לזכור שהיקפי העינוי וההרג האדירים ביותר נמצאים דווקא בתעשיית הבשר. צמחונות אולי פחות רדיקלית ועקבית מטבעונות - אבל היא מהווה צעד עצום לכיוון אותה מטרה - והיא בעלת אפקטיביות קרובה למדי לזו של טבעונות - יותר קרובה משהרבה טבעונים מאמינים.