האם מכשירי מעקב שמוצמדים לחיות פוגעים בהן?
מה כבר יכול להיות בעייתי במעקב לא מתערב (לכאורה) אחרי חיות? ואם בוחרים להשוות בין מעקב כזה לבין ציד של חיות או עריכת ניסויים על חיות כלואות – זו כבר נראית כבר ממש כמו שיטת מחקר “הומאנית”! אפילו לעומת צילום טבע מקצועי, יכולה להיראות הצמדת מכשיר מעקב ושחרור החיה כמו פיתרון עדיף ואפילו “לא מזיק”…
האם “בת הים הקטנה” הוא סרט זכויות בעלי חיים?
האם הסרט המצויר הקלאסי של דיסני על נערה שהיא “חצי דג” יכול לעודד אמפתיה לדגים? ביקורתיות לסוגנות? ואפילו צמחונות וטבעונות? בעקבות הגעתה למסכים של הגרסה המחודשת ל”בת הים הקטנה”, סרט שעוסק לא מעט בחיות-אדם וביחסים בין חיות לבני-אדם – חזרנו אל קלטת הווידאו השחוקה מרוב צפיות חוזרות בילדותנו, כדי לבדוק עד כמה אמיץ וביקורתי היה…
למה שמים נזם לפרות?
עברתם פעם ליד רפת וראיתם פרה או עגל עם נזם – ספטום/עגיל/טבעת מפלסטיק או מתכת באף שלה? בטח שיערתם שבמקרה שלהם לא מדובר בתכשיט למטרות יופי, ואולי שאלתם את עצמכם למה בעצם מתקינים לפרה טבעת באף? התשובה הקצרה היא שמתקינים נזם לפרות (ולעגלים ולפרים ולעגלות) כדי לשלוט בהתנהגות שלהן בקלות ובזול – באמצעות כאב. וזאת…
מהם ה”חלב” וה”דבש” שהארץ זבה, לפי התורה?
לקראת שבועות כולנו צפויים לשמוע בקרוב הרבה אזכורים של הביטוי “אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבָשׁ”, שמופיע במקרא 21 פעמים. רובנו נניח, כתמיד, שמילות הביטוי מתייחסות למה שאותן מילים מתארות בעברית של ימינו – חלב של נקבות יונקים ודבש של דבורים. אבל אם ננסה לקרוא את הביטויים בהקשרם המקורי בתנ”ך, נגלה שהמשמעות הזאת לא תמיד מסתדרת עם…
האם יש חדי קרן במציאות?
האם חי לו על כדור הארץ כיום חד קרן אמיתי, בשר ודם? ואולי אפילו כמה, ממינים שונים?? התשובה היא: כן! יש בעולמנו, גם כיום, כמה וכמה יצורים מופלאים ונדירים בעלי קרן אחת שצומחת ממרכז פרצופם. אבל לא, אלה לא היצורים מהאגדות שמרפאים מחלות ומטילים הפרשות בכל צבעי הקשת. חד הקרן המיתולוגי חד-הקרן שרובנו מדמיינים הוא…
האם מחקר חדש באמת גילה שצמחים “מדברים”?
(ואיך זה קשור להעדפה הגוברת של טראפיק על אמינות, אפילו במדע פופולארי) האם צמחים באמת “צורחים”?! “מדברים” אחד עם השני?? האם מחקר חדש שנעשה בישראל באמת גילה ממצאים מרעישים שכאלה, כפי שדווח בחלק מכלי התקשורת בארץ ובעולם? האם סוף-סוף נמצאה ההוכחה לטענות המוזרות שמופיעות בספר “החיים המסתוריים של הצמחים”?? נתחיל מהשורה התחתונה: לא. המחקר (ולמעשה…
גם חיות עוצמות עיניים כשהן נהנות?
האם גם בעלי חיים ממינים אחרים נוהגים לעצום עיניים כשהם ממש נהנים ממשהו כמו ריח, טעם או מגע נעימים? התשובה היא: כן! גם בעלי חיים ממינים אחרים נוהגים לעצום עיניים כשהם נהנים ממשהו מאוד – ממש כמו שאנחנו עושים לפעמים בלי לשים לב כשאנחנו מתענגים על איזה קינוח או מחבקים חבר אהוב. אבל למה בעצם…
האם קיים סמן ברור לקיום תודעה? ומהו?
האם יש דרך להבחין בין יצורים מרגישים ל”אדישים-לכל”? האם אפשר לבנות מין “גלאי נפש”? “סמן אחד, ברור ומדיד” אפשר לחלק את כל הדברים בעולם לשתי קבוצות (לא שוות) לפי כל מיני קריטריונים. חלוקה מתבקשת אחת שאפשר לחשוב עליה היא: כל הדברים הדוממים (מכוניות, כוכבים) לעומת כל הדברים החיים (אצות, קופים). גם אם לא קל להגדיר…
למה בונים בונים סכרים?
ואיזה שתי משמעויות שונות יש לשאלות מהסוג של ‘למה חיות עושות משהו’? למה בונים בונים? מה גורם למכרסמים החמודים האלה להשקיע כל כך הרבה מרץ ומאמצים בכריתת עצים וענפים ובבניית מבנים מורכבים שמהנדסים מחדש את כל סביבת המחיה שלהם? למרות פשטותה לכאורה, לשאלה “למה בונים בונים” יש למעשה שתי משמעויות שונות: איזו תועלת צומחת לבונים…
למה לא לאכול בשר?
10 סיבות שונות לוותר על צריכת בשר איזה סיבות יש להימנע מאכילת בשר או להחרים את תעשיית הבשר? את הסיבות לצרוך בשר כולנו מכירים היטב: ערכים תזונתיים, טעם, הרגלים… לרובנו אמרו אפילו לא פעם (ולחלקנו אפילו פעם ביום) ש”חשוב לאכול בשר”. כמה מאיתנו משוכנעים בזה עד היום. אז איזו סיבה יש לוותר על כמה מהמאכלים…
אדום באמת מרגיז פרים? אז למה הם “נלחמים”?
האם פרים באמת “זועמים” למראה צבע אדום? ואם לא – “למה הם כל כך תוקפניים??” פרים שונאים צבע אדום? במילה אחת? לא. בניגוד לדימוי הפופולארי, שמגולם גם בביטוי “סדין אדום” – פרים לא באמת מתרגזים למראה צבע אדום (או ורוד מג’נטה). למעשה, פרים אפילו לא רואים את הצבע האדום! או הוורוד. ובאופן כללי ראיית הצבע…
יש מזון שייצורו *מפחית* 👇 גזי חממה?? איזה?
כולנו שמענו על האתגר שניצב כיום בפני האנושות – שינוי האקלים, שאולי נכון יותר לקרוא לו “שיבוש אקלים“. אנחנו מבינים שמדובר באתגר גדול (חסר תקדים, למעשה) כי כל פעילות אנושית כמעט פולטת גזי חממה – בוודאי פעילות של ייצור תעשייתי המוני. לכן חשוב להעדיף ולתעדף מוצרים שייצורם כרוך בכמה שפחות פליטות של פחמן דו חמצני…