כמה חלב פרה מניבה ביום
התשובה לשאלה "כמה ליטר חלב פרה מניבה ביום" (או ליתר דיוק "כמה חלב מפיקים מפרה ביום") השתנתה מאוד במהלך הביות, ובמיוחד בעשרות השנים האחרונות, ולכן יש לשאלה הזו תשובות שונות לזמנים ומקומות שונים. בנוסף, כידוע, פרה - כמו כל נקבה ממחלקת היונקים - לא מייצרת חלב סתם ככה בגלל שהיא פרה, אלא רק כשיש לה גור או גורים להניק. פרה בלי גורים נותנת בדיוק 0 ליטרים של חלב. אז בתעשיית החלב דואגים שלפרה יהיו גורים - גם אם הן יזכו לראות אותם רק פעם אחת בלבד - בהמלטה. הרפתנים מזריעים את הפרות בכל שנה כדי שהגוף שלהן ימשיך לייצר חלב לגורים שהן ממליטות כעבור 9 חודשים - ונלקחים מהן מייד.
כמות החלב שפרה מפיקה - אחרי המלטה - משתנה מאוד בין זמנים ומקומות שונים:
בטבע: 5 ליטר
הפרות שכולנו מכירים בויתו משור הבר, שבני אדם צדו עד להכחדתו המוחלטת לפני 400 שנה. אבל אנחנו יודעים שלנקבות שור הבר לא היו עטינים גדולים יותר משל סוסת בר או זברה מיניקות. גופן של פרות הבר החל לייצר חלב לקראת המלטה, ובשיא ההנקה הכמות הגיעה לכ-5 ליטרים של חלב ביממה - הכמות שעגל יונק היה צריך לשתות.
ב-1950: 8 ליטר
אם נדלג על אלפי שנים של ביות ו"טיפוח" מסורתי (כזה שעדיין שמר על בריאות הפרות) עד לאמצע המאה ה-20, נגלה שכמות החלב ששאבו כל יום מפרה נותרה עדיין צנועה, ואפילו לא הכפילה את הכמות הטבעית. פרה מקומית, שמותאמת לאקלים המזרח תיכוני, מגזע "בלאדי", הפיקה רק 8 ליטרים של חלב ביממה.
באירופה כיום: 22 ליטרים
משק החלב המודרני באירופה ובאוסטרליה מצליח לשאוב מהפרות פי יותר מ-4 ממה שהיו מפיקות באופן טבעי - כ-22 ליטרים ביממה. עם זאת, עדיין מדובר על כמות נמוכה יחסית לזו הנשאבת מהן ברפתות בישראל...
בישראל כיום: 35 ליטרים
בתעשיית החלב הישראלית כבר מזמן לא מגדלים את זן הבלאדי הבריא, אלא הכלאה של גזעים שמפיקים יותר חלב, על חשבון הבריאות, הרווחה, ההתאמה לאקלים ותוחלת החיים של הפרות. הפרות בישראל כלואות בתנאים מלאכותיים ואינטנסיביים הרבה יותר מאשר באירופה. ככה למשל, פרות באירופה זוכות לרוב לצאת למרעה באביב ובקיץ - דבר שגורם להן לשרוף יותר קלוריות וגם לאכול אוכל פחות מרוכז ויותר טבעי. זה כמובן הרבה יותר בריא להן ולרווחה הנפשית שלהן, אבל גם גורם להן לייצר פחות חלב מ-35 הליטרים שנשאבים בממוצע מפרות בישראל.
פרות "מצטיינות": 50 ליטר+
אולי יצא לכם להיתקל בכתבות פרסומת לתעשיית החלב על "הפרה השיאנית" או "אלופת יצרניות החלב" לשנה מסוימת? תעשיית החלב גאה מאוד ביכולת שלה לסחוט פרות מעבר לכל מה שנחשב בעבר דמיוני, והרבה מעבר לגבול שבו ייצור החלב מתחיל להרוס את גוף הפרה (בין היתר, בחלב מושקע יותר סידן משהיא בכלל מסוגלת לספוג מהמזון בכל יום - והעצמות שלה נחלשות עד שהיא קורסת ומפונה בעזרת מלגזה לבית המטבחיים).
פרות לא נותנות לנו חלב
למעשה, הניסוח הנפוץ ביותר לשאלה "כמה חלב מניבה פרה ביום?" הוא: "כמה חלב פרה נותנת לנו ביום?". והתשובה המדויקת לשאלה כמה חלב פרה נותנת לנו ביממה היא - אפס. פרה מעולם לא נתנה לאף אדם חלב, בני אדם פשוט לוקחים אותו ממנה בלי לשאול. בדיוק כמו שהם לוקחים ממנה את העגל שלה בלי לשאול מה דעתה, רק כדי שהוא לא ישתה חלילה אף טיפה ממה שהטבע וגוף הפרה ייעדו רק לו.
למידע נוסף על תעשיית החלב
לצפייה במאכלים טבעוניים מומלצים, ללא חלב
השורה התחתונה
כמה חלב מניבה פרה? תלוי איפה ומתי. בטבע פרה הפיקה את הכמות לה נזקק העגל שלה - כ-5 ליטר ביממה. ה"השבחה" הגנטית המסורתית הגדילה את הכמות הזו במעט, אבל התעשייה המודרנית הצליחה להכפיל אותה פי כמה וכמה, כשבישראל היא מגיעה גם לפי עשרה ויותר מכמות החלב הטבעית, עם תוצאות קשות לבריאות ורווחת הפרות.