האם אירופה נפטרת מתעשיית הפרווה?
אילו מדינות באירופה אסרו כבר על תעשיית הפרווה? והאם יש סיכוי שנראה בקרוב חרם כללי על פרוות בכל רחבי היבשת??
האכזריות של תעשיית הפרווה עלתה למודעות ציבורית כבר בשנות ה-80 של המאה הקודמת, אבל נדמה שרק בשנים האחרונות מתחיל להתהוות קונצנזוס במדינות רבות באירופה נגד עצם זכות הקיום של התעשייה.
ישראל על הגל
ביוני 2021 הפכה ישראל למדינה הראשונה בעולם שאוסרת מכירת פרוות (קליפורניה הקדימה אותנו בשנתיים אבל היא לא מדינה ריבונית, אלא חלק מארה"ב). זה היה צעד מפתיע ומרשים, ובמיוחד אם לא מסתכלים על הכוכבית והאותיות הקטנות. אם בכל זאת טורחים לעשות את זה - מגלים שבפועל, רוב מכירות הפרווה בישראל הן לכובעים כגון "שטריימל" המקובלים בחוגים חרדיים מסוימים. החלטתה של השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל מלפני שנה וחצי לאסור מכירת פרוות בישראל החריגה אותם (תחת כותרת מטעה) של מכירה "למטרות דת".
ישראל עשתה זאת בעיצומו של גל התנגדות עולמי לתעשיית הפרווה שהובילו במפתיע דווקא חברות האופנה העלית כמו גוצ'י, פראדה, ארמאני, ורסאצ'ה, ועוד - שהודיעו כולן בשנים האחרונות על הפסקת השימוש בפרוות בקולקציות שלהם - ולתמיד.
גם מדינות רבות באירופה לקחו חלק בגל ההתנגדות הנוכחי לתעשיית הפרוות. הן נאלצו להתגבר על התנגדויות רבות בהחלטתן לסגור את כל משקי הפרווה במדינה לתמיד - לעתים לאחר מאות שנים של מסורת (אכזרית) בתחום. מצד שני, את חלקן המריץ שיקול תועלתני-אנושי, ולא רק מוסרי - בדמות הסכנה שנגיף הקורונה יעבור שינוי מסוכן במשקי החורפנים הצפופים, שנדבקים בו אף הם, וידביק חזרה בני אדם בגרסה קטלנית יותר. שיקול תועלתני נוסף שדחף חלק מהמדינות לאסור משקי פרוות הוא בריחה והתבססות בטבע של מינים זרים ("מינים פולשים").
איסורים מהעשור האחרון
אילו מדינות אסרו על תעשיית הפרווה בשנים האחרונות ומתי?
- ספטמבר 2022 - לטביה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2028.
- אוגוסט 2022 - מלטה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: מיידית.
- מרץ 2022 - אירלנד אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2023.
- דצמבר 2021 - איטליה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2022.
- נובמבר 2021 - צרפת אוסרת על משקי פרווה של חיות בר. כניסה לתוקף: 2025.
- יוני 2021 - אסטוניה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2026.
- 2019 - סלובקיה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2025.
- 2019 - סרביה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: מיידית.
- 2018 - נורווגיה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2025.
- 2018 - בלגיה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2023.
- 2018 - לוקסמבורג אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: אוקטובר 2018.
- 2017 - צ'כיה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2019.
- 2014 - מקדוניה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: מיידית.
- 2013 - סלובניה אוסרת על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2016.
- 2012 - הולנד (עד לא מזמן יצרנית פרוות החורפנים השנייה בגודלה באיחוד האירופי) מחליטה לאסור על משקי פרווה, כשהקיימים ייסגרו עד שנת 2024. בעקבות התפרצויות נגיף קורונה במשקי חורפנים במדינה, החליטה ממשלת הולנד על השבתה מוקדמת של התעשייה בשנת 2020.
הצעות חוק לאיסור דומה על משקי פרווה במדינה נידונות בימים אלה גם בליטא, מונטנגרו, פולין, ספרד, אוקראינה ורומניה.
ומי היו הראשונות?
3 המדינות הראשונות שאסרו על משקי פרוות, עוד לפני הגל הנוכחי, בתחילת המילניום החדש:
- בשנת 2000 הייתה בריטניה המדינה הראשונה בעולם שאסרה על משקי פרווה. כבוד!
- בשנת 2004 הצטרפה אוסטריה ואסרה על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2005.
- בשנת 2008 - הפכה קרואטיה למדינה ה-3 שאסרה על משקי פרווה. כניסה לתוקף: 2018.
תקנות רווחה עם שיניים
בנוסף לכל אלה, ישנן מדינות באירופה שבהן משקי פרווה לא נאסרו - אלא רק הוטלו עליהם מגבלות ומחויבויות שונות, שלעתים הופכים אותם לעיסוק לא משתלם כלכלית, ובכך מביאים לתוצאה זהה מבחינה מעשית לאיסור מוצהר וגורף:
- בשנת 2017 גרמניה קיבלה חוק חדש לרווחת בעלי חיים (עם תקופת מעבר של 5 שנים) שדרש שיפורים משמעותיים בתנאי הכליאה של בעלי החיים בתעשיית הפרווה - כמו הגדלת הכלובים והוספת גיגיות טבילה לחורפנים. התוצאה: גידול פרוות הפך לעיסוק לא כדאי - ומשקי הפרווה האחרונים בגרמניה עשו את חישוביהם ונסגרו כבר בשנת 2019, הרבה לפני כניסת החוק החדש לתוקף (אך בגללו).
- בשנת 2008 שוויץ קיבלה חוק שמתיר להחזיק חיות בר בשבי רק בתנאים המקובלים בגני חיות אירופיים מודרניים. "ייצור" פרוות לפי סטנדרטים כאלה כמובן לא יכול להיות רווחי - וכל משקי הפרווה במדינה נסגרו.
- בשנת 2003 שבדיה עדכנה את חוק רווחת בעלי החיים שלה. גם במקרה זה דרישות הרווחה החדשות הובילו לסגירת כל משקי פרוות השועלים במדינה (האחרון נסגר ב-2005) וכל משקי פרוות הצ'ינצ'ילות (האחרון ב-2014). החוק חייב משקים שכולאים שועלים וצ'ינצ'ילות לספק להם אפשרות לממש צרכים טבעיים כמו קפיצה (לצ'ינצ'ילות) או חפירה בקרקע ואפשרות לקשר חברתי (לשועלים) - דרישות שהפכו את גידולם לבלתי כדאי כלכלית.
ב-2020 נסגר בבוסניה משק הפרווה האחרון לאחר חקיקה להגבלת התעשייה.
איסורים חלקיים או זמניים
- בנובמבר 2020 אסרה הונגריה מיידית על גידול חורפנים, שועלים, חמוסים ונוטריות לפרווה, בעקבות התפרצויות נגיף קורונה בחוות פרוות ברחבי אירופה. האיסור נחקק בעיקר כאמצעי זהירות כדי למנוע מעבר משקי פרווה למדינה ממקומות אחרים בהם ייאסרו. לא ברור אם האיסור יישמר גם לטווח הרחוק.
- בשנת 2016 ספרד אסרה על בניית חוות חורפנים חדשות כדי למנוע נזקים סביבתיים שנגרמו על ידי חורפנים שברחו והתבססו כמין זר ("פולש").
- בשנת 2009 דנמרק אסרה משקי שועלים לפרווה. בשנת 2011 אסרה גם על משקי כלבי דביבון.
מעבר למאבקים בכל מדינה ומדינה באירופה, בשנים האחרונות פועלת קואליציה אירופית נרחבת של ארגונים מכל רחבי היבשת תחת הכותרת "אירופה חופשית מפרווה" ("FUR FREE EUROPE") על מנת לקדם במוסדות האיחוד האירופי החלטה משותפת על סגירת כל משקי הפרווה במדינות האיחוד - ואף על איסור סחר בפרוות בכל רחבי היבשת. הדרך לשם נראית עדיין לא קצרה, אבל המגמות הנוכחיות במדינות השונות הופכות את ההליכה בה למתבקשת ומבטיחה.