איזה מדינות אסרו ניסויים בחיות לקוסמטיקה?
והאם נראה שניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה עשויים להיעלם מהעולם בעתיד הקרוב?
רקע
"ניסויי קוסמטיקה" בבעלי חיים הם ניסויים בבעלי חיים שנועדו לבדוק את בטיחות השימוש במוצרי טיפוח, היגיינה, רחצה, איפור, וכדומה - או לפחות לכסת"ח חברות מפני תביעות צרכנים. הניסויים פותחו והפכו לסטנדרטיים לקראת אמצע המאה ה-20 בארה"ב, ובעקבותיה - במספר מדינות נוספות.
בניגוד לדימוי הנאיבי שיש לחלק מהצרכנים - לא מדובר על ניסויים שבמהלכם חופפים לארנבונים את הפרווה עם השמפו שרוצים לשווק או מורחים לשרקנים ליפסטיק על השפתיים. בניסויי הבטיחות, שהם למעשה ניסויי רעילות, מלעיטים את בעלי החיים (או מושחים את עיניהם) בכמויות אדירות של החומר הפעיל המרוכז שאת מידת רעילותו מעוניינים לבדוק; לא פעם בודקים איזו כמות ממנו תגרום למחצית מהנבדקים למות בייסורים.
תעשיית הקוסמטיקה משווקת את מוצריה בזכות דימויים של זוהר, יופי, פינוק, עידון. קשה לחשוב על ניגוד גדול יותר בין התדמית שהתעשייה מנסה לאמץ לבין התוצאות המחרידות של מבדקי דרייז או LD50 עבור הנבדקים. הניגוד הזה שימש ארגוני זכויות בעלי חיים החל מתחילת שנות ה-80 כדי להפעיל לחץ ציבורי על חברות הקוסמטיקה הגדולות לפתח חלופות למבדקי בטיחות על בעלי חיים - כאלה שלא יכאיבו לאף אחד ולא יהרגו אף אחד. המאבק בחברות הקוסמטיקה הצליח, ובענק: חלופות פותחו ושוכללו, ובהדרגה יותר ויותר חברות החלו לאמץ אותן, בלחץ הצרכנים שלהן!
עם התרחבות החלופות והשימוש בהן, התבהר לרבים חוסר הנחיצות של ניסויים בבעלי חיים בתעשיית הקוסמטיקה. בשנות ה-1990 המאבק בניסויים בתחום הקוסמטיקה עלה מדרגה והחל לדרוש - הפעם מהממשלות, ולא מהחברות המסחריות - איסור בחוק לערוך ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה, וכן לייבא ולמכור מוצרים שנוסו על בעלי חיים במדינות אחרות!
אז על אילו מדינות מדובר?
הנה הן לפניכן, עם השנה שבה נחקק החוק:
1998 - בריטניה - אוסרת ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה
2000 - קליפורניה (ארה"ב) - מחייבת שימוש בחלופות שאושרו
2004 - האיחוד האירופי - אוסר הדרגתית על ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה ועל מכירת מוצרים קוסמטיים שנוסו על בעלי חיים
2007 - ישראל - אוסרת ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה
2010 - ישראל - אוסרת על ייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2013 - נורבגיה - אוסרת על ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה ועל מכירת מוצרים שנוסו על בעלי חיים
2014 -
- הודו - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה וייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
- אוסטרליה - אוסרת ייצור ומכירה של מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
- סאו פאולו (מדינה בברזיל עם כ-20 מיליון תושבים) - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה
2015 -
- קוריאה הדרומית - מגבילה ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה
- ניו זילנד - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה
- טורקיה - מגבילה מאוד ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה וייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2016 -
- טייוואן - אוסרת על ניסויים בבעלי חיים למוצרי קוסמטיקה
- שווייץ - אוסרת מכירת מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2017 -
- גואטמלה - אוסרת ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה (הראשונה ביבשת אמריקה)
- ריו דה ז'נרו (ברזיל) - אוסרת ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה
2018 - קנדה - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה וייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2019 - נבאדה ואילינוי (ארה"ב) - אוסרות על מכירת מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2020 -
- מקסיקו - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה וייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
- קולומביה - אוסרת ניסויים בבע"ח למטרות קוסמטיקה וייבוא מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2021 - וירג'יניה, מיין, מרילנד, הוואי וניו ג'רזי (ארה"ב) - אוסרות מכירת מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
2022 - לואיזיאנה וניו יורק (ארה"ב) - אוסרות מכירת מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים
על מפת העולם
כמה גופים ניסו לסכם באופן ויזואלי את האיסורים המדינתיים בתחום ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה (עד כה) לאינפוגרפיקה על גבי מפת העולם. הנה למשל הסיכום שמציגה ויקיפדיה באנגלית:
המפה אולי לא נראית במבט ראשון מרשימה במיוחד - כי רוב מדינות העולם לא אסרו (עדיין…) ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה. אבל צריך לזכור שברוב מדינות העולם אין אפילו חוק כללי להגנת בעלי חיים מהתעללות, ואפשר לומר שבחלקן הגדול אין אפילו חוק להגנת בני אדם מהתעללות שרירותית (למשל של גורמי שלטון) או בכלל מה שקוראים "שלטון חוק". זו בעיה עצומה - אבל ספציפית, בתחום ניסויים לבדיקת בטיחות של מוצרי קוסמטיקה, ייתכן שרוב המדינות הללו אינן מאוד רלוונטיות, כי לא נערכים בהן ממילא ניסויים מהסוג הזה. ממילא נראה כי לא דרוש שכל מדינות העולם יאסרו ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה כדי שאלה ייפסקו - כי גם מדינות מעטות בעלות כוח קנייה גדול אמורות להספיק כדי לשכנע את חברות קוסמטיקה שמוטב להן לוותר על ההתעללות המיותרת.
המפה לא מציגה שינויי חקיקה חלקיים או מתונים יותר, כמו זה שהתקבל בשנת 2000 בארה"ב והביא כנראה להפחתה משמעותית, גם אם לא הפסקה, של הניסויים הקוסמטיים בבעלי חיים במדינה. המפה כוללת מדינות שהפסיקו לערוך ניסויים בתחום הקוסמטיקה גם בלי איסור מפורש בחוק, עקב החלטות ממשלה (שווייץ) אך לא מדינות שהפסיקו לערוך ניסויים כאלה עקב החלטת גופים רפואיים (יפן).
מפה שנראית קצת יותר מרשימה היא המפה שמציגה "החברה ההומאנית" בארה"ב, שכוללת גם מדינות שבהן חוקים לאיסור ניסויים בבעלי חיים לקוסמטיקה נמצאים "בהליכי חקיקה" (בירוק בהיר) למרות שלא ברור כמה מהם, אם בכלל, יסתיימו בהעברת החוקים בבתי המחוקקים.
יש גם הבדלים בין חוקים שונים (בפרטי האיסור, במועדי כניסתו לתוקף, וכו) ובין שיטות חקיקה במדינות שונות (שחלקן למעשה הן פדרציות של מדינות), אבל החשוב הוא שהמפות מאפשרות להתרשם מהפיזור הגאורגרפי הרחב יחסית של האיסור, ומכך שאינו מוגבל לדמוקרטיות-ליברליות-מערביות בלבד, אלא נוכח ברוב המדינות בהן הציבור ודעת הקהל מהוות שותף פעיל בתהליכי חקיקה, כולל מדינות שלא ידועות בהגנתן על בעלי חיים כמו דרום קוריאה, טורקיה ומקסיקו.
אפילו בסין - מדינה בלי שום חוק להגנת בעלי חיים ובלי שלטון חוק בכלל - הצליחו לחצים (בעיקר של ארגונים בינלאומיים, ניתן לשער) להביא בשנים האחרונות לשינויים מרשימים. בינואר 2020 אושרו לראשונה בסין מבדקי בטיחות-חומרים שלא כוללים ניסויים בבעלי חיים (מה שמכונה: "חלופות"). במרץ 2021 סין הלכה צעד נוסף וביטלה את החיוב לנסות על בעלי חיים חלק ממוצרי הקוסמטיקה המיובאים; אבל על חלק מהמוצרים - כמו צבעי שיער, מסירי נמשים, קרם הגנה וחומרים להלבנת העור - החיוב נותר בתוקף עד היום.
בשורה התחתונה
איזה מדינות אסרו ניסויים בבעלי חיים למטרות קוסמטיקה? כל מדינות האיחוד האירופי (ומדינות אירופיות נוספות כמו בריטניה, שווייץ ונורבגיה), 10 ממדינות ארה"ב (קליפורניה, נבאדה, אילינוי, הוואי, ניו יורק, ניו ג'רזי, מרילנד, מיין, וירג'יניה ולואיזיאנה), 8 מדינות בברזיל (בהן גם סאו פאולו וריו דה ז'ניירו), הודו, קנדה, קולומביה, גואטמלה, ישראל, ניו זילנד, טייוואן, טורקיה, אוסטרליה, מקסיקו ודרום קוריאה - והמגמה עדיין נמשכת…