האם דגים הם אילמים? ולמה אנחנו חושבים שהם כאלה?
האם דגים באמת "שותקים כמו דגים"?
רובנו משתמשים בלי לחשוב פעמיים בביטויים בסגנון "שותק כמו דג", כי ברור לנו שאחד המאפיינים של דגים - להבדיל מ(כמעט) כל חיות היבשה שאנחנו מכירים - הוא שהם דוממים. אילמים. לא מייללים, לא נוערים ולא מצייצים. אם הם היו משמיעים קולות היינו שומעים אותם, נכון?
לא נכון!
האוזן האנושית בנויה לשמוע צלילים בתדרים מסוימים בלבד - וכתנודות של אוויר, ולא של מים. יש המון צלילים שאנחנו לא מסוגלים לשמוע באוזנינו החשופות בלבד, אפילו באוויר. מסתבר, שהקולות שדגים משמיעים הם כמעט כולם מהסוג שאיננו יכולים לשמוע. הסיבה שאנחנו שואלים תינוקות "איך עושה פרה?" אבל לא "איך עושה דג?" היא לא אילמות של מי מהם - אלא מבנה האוזניים שלנו, שהתפתח לשמוע רק את אחד מהם. (אנחנו גם לא שואלים "איך עושה חולדה?" כי כמו חיות יבשתיות נוספות, רוב הצלילים שמשמיעות חולדות, כולל הצחקוק שהן משמיעות כשמדגדגים אותן, נמצאים מחוץ לטווח השמיעה שלנו).
עד לפני פחות ממאה שנה חשבו כל המדענים בעולם שדגים הם חירשים. הסיבה לכך - ואולי גם ה"הוכחה" היתה ש…אין להם אוזניים! קארל פון-פריץ היה הראשון לחשוד שבמים אין בעצם צורך באפרכסות חיצוניות בשביל שמיעה, מהסוג שיש לחולדות ובני אדם ופילים ("אוזניים") - כי, בניגוד לאינטואיציה של רובנו - המים מוליכים צלילים פי 5 טוב יותר מאוויר.
כדי לאמת את חשדו, ולהוכיח שדגים שומעים, פון-פריץ ערך בשנות ה-30 של המאה הקודמת ניסוי מפורסם: הוא גרם לשפמנון שגידל באקווריום בשם קסרבל לזנק בהתרגשות מהמים בכל פעם שנשמע צליל שהוא התרגל לקשר עם קבלת אוכל (בדומה להתניה הקלאסית שיצר איוואן פאבלוב אצל כלבים בין צליל פעמון לקבלת אוכל). למרבה הצער, ולמרות שפון-פריץ טרח לתת שם לשפמנון - הוא לא היסס לעוור אותו כדי להסיר כל חשד שמא הוא מקבל רמזים לארוחה המתקרבת מחוש הראייה שלו.
כיום אנחנו יודעים שדגים רבים אפילו שומעים טוב יותר מאיתנו, לפחות מבחינת טווח התדרים. כך למשל רוב הדגים שאיננו יכולים לשמוע אותם - יכולים לשמוע את הקולות שאנחנו משמיעים (במיתרי קולנו וגם באמצעות מכשירים) למשל אם הם כלואים באקווריום בביתנו (כפי שהדגים הניסוי שערך פון-פריץ על קסרבל המסכן). למעשה, יש דגים ששומעים אפילו אולטרה-סאונד! למה התפתח להם החוש הזה? למשל כדי לשמוע דולפינים שמשמיעים קולות בתדרים כאלה כדי "לראות" בחוש הסונאר שלהם…
איך דגים מדברים?
קולות משמשים דגים לתקשורת ולהתמצאות, ממש כמו שהם משמשים את רוב חיות היבשה. בדומה למינים יבשתיים, יש מיני דגים שנוהגים לפטפט כמעט בלי הפסקה, ויש כאלה ששומרים את היכולת הוורבלית רק לאירועים מיוחדים. ישנן גם משפחות דגים רבות שטרם תועדו מפיקות צלילים, אבל זה כמובן לא מוכיח שהדגים המשתייכים להן אילמים. סביר לא פחות שאנחנו פשוט עדיין לא מקשיבים להם כמו שצריך.
בסך הכל, למרות שרוב בני האדם עדיין חושבים שהם אילמים - יש לדגים למעשה יותר דרכים להפקת קול מאשר לכל חיות היבשה ביחד! אף אחת מהן אינה דומה לדרך העיקרית שבה חיות יבשה (כולל בני אדם) משמיעות קולות - הרעדת אוויר כנגד רקמות ריריות ("מיתרי קול"). הנה כמה מהדרכים שבהן דגים מפיקים קולות (לפי ג'ונתן בלקומב, ראו מקור עיקרי בסוף הפוסט):
- הרעדת שלפוחית השחייה שלהם (המשמשת גם לוויסות גובה השחייה)
- חריקת שיניים ונקישות שיניים (יש דגים בעלי שיניים מיוחדות בגרונם שנועדו להשמעת קולות!)
- שפשוף מהיר של עצמות מיוחדות בגופם זו בזו, שהתפתחו לשם כך
- פתיחה וסגירה מהירות של מכסי הזימים שלהם
- ואפילו באמצעות… פלוצים! (במקרה של דגי הרינג)
בעברית, כמו בשפות אחרות, יש שמות מיוחדים לקולות שמשמיעים מינים שונים של בעלי חיים. כולנו יודעים שתרנגול לא צועק או נובח אלא קורא או מקרקר ושפרה לא צוהלת או פועה אלא גועה. אבל מה עושה דג? השפה העברית פשוט טרם נדרשה לסוגיה. זה לא מפתיע בהתחשב בכך שהאוזניים שלנו התפתחו, כאמור, לקלוט צלילים באוויר, ושעד ממש לאחרונה היו כל בני האדם חירשים לקולות הדגים, ושרובנו עדיין כאלה.
בינתיים, מוזמנים להאזין להקלטות דגים ולחשוב בעצמכם מה המילים הקרובות ביותר שיש לנו כיום כדי לתאר את הקולות שהם משמיעים. לנו נראה כי יש בהם נהמות ונקישות, לחישות ותקתוקים, גניחות וגרגורים, זמזומים וצפירות…
על מה דגים מדברים?
לשם מה פיתחו דגים אברים מיוחדים להשמעת קולות? מה כוללת תקשורת בין דגים? יש שמעריכים שרובה עוסקת באוכל וסקס… אבל בהחלט לא תמיד. הנה רשימה חלקית של מטרות שזוהו עד כה לקריאות, שירות ופטפוטי דגים:
- אז כמובן, דיבורים על אוכל. למשל קריאות שמעידות על מציאת מקור מזון משובח כדי להזמין אליו בני להקה וחברים או להפך - כדי להכריז עליו בעלות בלעדית
- וכמובן2 - קולות חיזור ושירי פיתוי (בדומה לציפורים)
- אזהרה מפני סכנות וטורפים
- תיאום קבוצתי - למשל שהלהקה תדע איפה אתה ולא תאבד אותך
- קריאת מצוקה לעזרה
- הבעת בעלות על מחילה או טריטוריה והרתעת פולשים פוטנציאליים
ובדיוק כפי שאיננו יודעים (עדיין?) מה המטרה של כל קול שמשמיעות חיות יבשה - אפילו משפת התרנגול המבוית פיענחנו עד היום רק כ-30 סוגי קריאות - קל וחומר שאיננו יודעים זאת בנוגע לדגים, שמרוחקים מאיתנו פיזית ואבולוציונית הרבה יותר, ושרק ממש לאחרונה גילינו בכלל שהם משמיעים קולות (שאנחנו לא מסוגלים לשמוע ישירות).
כך למשל התגלה שדגים מסוימים אפילו מתאספים "לשיר במקהלה" סביב השקיעה והזריחה, ממש כמו ציפורים. אפשר להניח שיש לכך מטרות חברתיות, למשל, אבל מהן בדיוק? זו שאלה שטרם נחקרה באמת.
חשוב גם להזכיר שדגים מדברים לא רק באמצעות השמעת צלילים אלא גם באמצעים אחרים, למשל באמצעות מחוות גוף. ויש אפילו מיני דגים מיוחדים שמתקשרים באמצעות… חשמל! דגי פיל הם למעשה המתקשרים המהירים ביותר בטבע (ככל שאנחנו יודעים כיום) אבל התקשורת החשמלית המופלאה ביניהם היא כבר נושא לפוסט אחר…
מקור עיקרי
רב-המכר של הניו-יורק-טיימס, ספרו המומלץ של ג'ונתן בלקומב, "מה דג יודע?":
Jonathan Balcombe, What a Fish Knows : The Inner Lives of Our Underwater Cousins, New York: Scienctific America, 2016
דגים מדברים (בעברית):
- חדשות12: מדענים: דגים מדברים בשפה סודית
- מכון דוידסון: לדבר כמו דג (החידון למטה לא פועל כרגע, למרבה הצער)
- ynet: "גם לדגים יש קול": 155 מיליון שנה של דיבורים מתחת למים
- וואלה: לא שותקים יותר: דגים הוקלטו שרים במקהלה ממש כמו הציפורים