האם אפשרי לשקם חיה שהשבי הוציא מדעתה?

סיפור ההצלה והשיקום המדהים של הפיל קאוואן מוכיח שבהחלט כן!

פיל אסיאתי

בעלי חיים שנכלאים לאורך שנים ארוכות בתנאים משמימים נוטים לפתח הפרעות נפשיות קטטוניות ("התנהגות סטריאוטיפית"). גופם מתנוון בהדרגה, ונפשם מצטלקת ומתעוותת אף היא, עד שלאחר שנים מתעוררת השאלה: האם ניתן עוד לשקם אותם נפשית, גם אם יוצלו ותינתן להם אפשרות לבצע התנהגויות טבעיות שנשללו מהם עד כה כל חייהם? ובאופן ספציפי יותר: האם יש תקווה לשקם פיל שהשתגע משבי ממושך? שלא רק רגליו נפצעו קשות אלא גם נפשו? סיפורו המדהים והמרגש של הפיל קאוואן (kaavan) מוכיח שהאפשרות הזו לפחות קיימת. וגם, שיש לנו מה ללמוד אפילו ממדינה אומללה כמו פקיסטן.

"הפיל הבודד בעולם"

הפיל קאוואן התפרסם בתור "הפיל הבודד בעולם" לאחר שתועד בגן החיות באיסלמבאד שבפקיסטן כשהוא כבול תמידית למקומו בשלשלאות החותכות בבשרו. הוא נולד בסרי לנקה ב-1985, ובגיל שנה "ניתן כמתנה" לפקיסטן, שהציגה אותו בגן החיות הגדול שלה. במשך שלושה עשורים וחצי הוא היה כלוא שם בתנאי התעללות קשים, שמנעו ממנו לממש את הדחפים הבסיסיים ביותר של פילים, כולל הליכה חופשית או רחצה במים. ובמשך רוב הזמן, לפחות, הדבר היה נראה "טבעי", או לפחות בלתי-נמנע לרוב האנשים: 'הרי איפה יוחזק פיל אם לא בגן חיות?', 'ואם הוא לא יהיה שם - איך ילדים יוכלו לראות פיל?!', 'וחוץ מזה, אחרי כל השנים האלה בשבי, הוא לא מכיר משהו אחר ולא יוכל להסתדר חופשי או אפילו ליהנות מהחופש בכלל!!'...

אבל אז הגיעה, כנגד כל הסיכויים, התגייסות המונית מכל העולם למען שחרורו, וקמפיין מתוקשר שגם הזמרת שר נטלה בו חלק, ולבסוף - החלטה פורצת דרך ומרגשת של בית המשפט העליון בפקיסטן.

ב-21.5.2020 פסק בית המשפט שהפיל קאוואן ישוחרר בהקדם לשמורה שתימצא עבורו בתוך 30 יום! 

בנוסף - ולתדהמת העותרים עצמם אפילו - הורה בית המשפט לסגור את גן החיות, שכשל כל כך בשמירת רווחתו של קאוואן ובמניעת התאכזרות כלפי בעלי חיים כפי שהחוק מחייב - וחייב לשחרר את כל 30 בעלי החיים שנכלאו בו למקלטים ושמורות בהם יוכלו לזכות בחיים טובים וראויים יותר. 

בית המשפט העליון בפקיסטן גם לא הסתפק בכך, ואסר אפילו על כל הכנסה עתידית של פילים למדינה! הרצון של אנשים (ואפילו ילדים) "לראות פיל" לא יכול לבוא במחיר חטיפת בעל חיים חברתי ורגיש כמו פיל מביתו הטבעי והחזקתו בשבי. מוסרית זה אולי נשמע לנו מתבקש, אבל משפטית זו החלטה מאוד אמיצה. ולא רק בפקיסטן. למשל, קשה מאוד לדמיין את בית המשפט העליון בישראל מוציא כיום החלטה כזאת תחת ידיו. אז נכון שפקיסטן היא מדינה ששקועה עד צוואר בבעיות קשות, ואיננה בדיוק מודל לחיקוי, אבל לפחות בעניין הזה ראוי להודות שפקיסטן שמה אותנו בכיס הקטן.

לחופש נולד

גם אחרי ההחלטה המרגשת, לא היה ברור עד כמה יצליח היישום שלה: מתי ואיך ולאיפה ישוחרר קאוואן? ובעיקר - האם השחרור יצליח להיטיב את מצבו לאחר שהגיע לשפל פיזית ונפשית.

אבל רק חודשים ספורים לאחר שניתן פסק הדין הושלמה העברתו הלא פשוטה של קאוואן לשמורת לק בקמבודיה. תוך זמן קצר התחילה התנהגותו של "הפיל הבודד בעולם" להשתנות: הוא נעשה רגוע יותר ותוקפני פחות. למרות שלא זכה להתקלח בבריכת מים טבעית מאז שהיה בן שנה - הוא לא התקשה להיזכר איך עושים זאת. וליהנות מזה כמו שרק פיל יכול.

החששות שמא הנזקים שנגרמו לו הפכו לבלתי הפיכים - הופרכו לגמרי. הפסקת הכליאה בתנאי התעללות הספיקה כדי לטפל לפחות בהתנהגויות הלא נורמליות הקיצוניות שהפגין קאוואן בזמן שהיה כלוא בגן החיות. 

האם גם אנחנו נעניק לאסירי-העולם החפים-מפשע "שלנו" הזדמנות שנייה לחיות?

פילון מניף חדק

השורה התחתונה

האם ניתן לשקם בעל חיים שחיי השבי גרמו לו להתחרפן? בהחלט כן, כפי שמוכיח סיפורו המופלא של הפיל קאוואן.