כמה תרנגולות יש בישראל?
כמה תרנגולות חיות בישראל בשנה? וכמה בממוצע בכל רגע נתון?
לאחרונה נשלחה אלינו שאלה פשוטה לכאורה, שהתשובה אליה היתה אמורה להיות פשוטה לא פחות, ואפילו קלה למציאה (למשל באתר שלנו או של משרד החקלאות):
"כמה תרנגולות יש בישראל?"
אבל אפשר לפרש את השאלה הזאת ב- 3 דרכים לפחות:
- כמה תרנגולות נשחטות בישראל בשנה
- כמה תרנגולות חיות בישראל בשנה
- כמה תרנגולות חיות בישראל ברגע נתון ממוצע
והנה התשובות. אם מעניינת אתכם רק השורה התחתונה - חפשו את השורות המודגשות (והאינפוגרפיקות) בסופי הסעיפים.
1. כמה תרנגולים נשחטים בישראל בשנה?
לאור היציבות הרב-שנתית היחסית של נתוני השחיטה, תשובה לשאלה הזאת דורשת חיבור פשוט של שני מספרים שאפשר למצוא בדו"ח השנתי של השירותים הווטרינריים המשרד החקלאות. הדו"ח מתפרסם תמיד באיחור, וכעת הדוח הכי עדכני הוא זה שעוסק בשנת 2022. המועצה לענף הלול מפרסמת נתונים עדכניים יותר על היקף השחיטה - אבל רק לפי משקל כולל, כאילו לא מדובר בכלל בבעלי חיים. אז לפי מיטב הנתונים שעומדים לרשותנו אפשר לומר שבמשך שנה נשחטים בישראל:
- 202,556,778 תרנגולי בית
- 6,769,230 תרנגולי הודו
מלבד זאת, קיימת כמובן גם "שחיטה שחורה" מחוץ לבתי מטבחיים מפוקחים, בהיקף לא ידוע. אבל אם להסתמך רק על הנתונים הרשמיים, אז אפשר לומר שכ-210 מיליון תרנגולים (בית והודו) נשחטים בישראל בשנה.
2. כמה תרנגולים חיים בישראל בשנה?
רבים אולי סבורים בטעות שלא אמור להיות הבדל, משמעותי לפחות, בין מספר התרנגולים שנשחטו למספר התרנגולים שחיו בישראל בשנה מסוימת. הרי כל תרנגול בתעשיית המזון נשחט בסוף, לא? אז זהו, שלא. הנה רשימה חלקית של תרנגולים שחיו בישראל בשנת 2022 (ר' לעיל) ולא נשחטו:
- תרנגולים שמתו בלולים: רבים מהאפרוחים שמוכרות המדגרות ללולים מתים במהלך חייהם בכל סוגי הלולים התעשייתיים (מבחינה מספרית - בעיקר בלולים לבשר). הצפיפות והתוקפנות שהיא מולידה, החיים על מצע ספוג הפרשות, מחלות מידבקות וכאלה שהן תוצאת העיוות הגנטי (כשילת רגליים, מיימת) וגורמים רבים נוספים מביאים לתמותה של אחוזים מסוימים מכל מחזור גידול. בנוסף לכך, ישנו גם מה שנקרא "דילול" מכוון - פרקטיקה חקלאית שבמסגרתה רוכשים אפרוחים רבים בהרבה מאשר יכולים להיכנס בלול בהיותם בני מספר שבועות - ועוברים בכל יום ומפנים בדלי או שקית את מי שנראים פחות גדולים וחזקים (זה רווחי בגלל מחירם הזול של האפרוחים ביחס להוצאות אחרות כמו חשמל, מזון, קרקע או עובדים). בנוסף לאלה ישנן גם השמדות המוניות שהתרבו בשנים האחרונות עם צמיחת המגפות שמייצרים (ומייצאים) הלולים כמו שפעת העופות. לפי נתונים של המשרד להגנת הסביבה מלפני 9 שנים, ענף הלול ייצר יותר מ-18 מיליון פגרים בשנה (18,256,000 לפי "תוצרי הלוואי בחקלאות ישראל", מה"ס, אוקטובר 2015, עמ' 24). יש לשער שמאז המספר רק עלה, בשל גדילת התעשייה והתרחבות המגפות וההשמדות בלולים.
- תרנגולות בתעשיית הביצים ("מטילות"): כ-10 מיליון תרנגולות חיות בישראל ברגע נתון - רובן הגדול עדיין בכלובי סוללה. למה לא שוחטים אותן? כי אחרי שנתיים שבהן הן מנוצלות להטלה אינטנסיבית - מצבן הגופני של התרנגולות כל כך גרוע שאפילו לא טורחים לשחוט אותן למאכל. הן מחושמלות ומושלכות למכולת ענק שנשלחת למפעל פסדים.
- תרנגולי (ובעיקר תרנגולות) רבייה: כ-2 מיליון תרנגולי רבייה חיים בישראל (בכ-1,200 לולי רבייה) אבל מעטים הישראלים שמודעים בכלל לקיומם. אלה הלולים שבהם מייצרים את הביצים מהם יבקעו תרנגולי בית מעוותים גנטית לגדילה מהירה ("שלוחת הרבייה הכבדה"); תרנגולי הודו מעוותים גנטית לגדילה מהירה (רביית תרנגולי ההודו מתבצעת כבר כולה בהזרעה מלאכותית כי העיוות הגנטי לא מאפשר עוד לתרנגולי הודו להזדווג); ותרנגולות בית מעוותות גנטית להטלה מוגברת - שמיועדות להטיל ביצים למאכל אדם ("שלוחת הרבייה הקלה"). מספר הקרבנות בלולי רבייה קטן יחסית לתעשיות שמנצלות את הצאצאים שלהם - שכן תרנגולת אחת יכולה להטיל בשנה כ-150-180 ביצים מופרות (שזה המון, אם כי כמעט חצי ממספר הביצים הלא-מופרות שתרנגולת בלול תעשייתי מטילה כיום). בנוסף לנקבות יש בלולי הרבייה עוד כ-10% זכרים. בדומה לתרנגולות בתעשיית הביצים, תרנגולי הרבייה לא רק חיים בתנאים קשים במיוחד - אלא גם לאורך זמן רב, ובתנאי רעב ש"מתחייבים" מהשילוב בין העיוות הגנטי לגדילה מהירה שהם אמורים להוריש לצאצאיהם - לבין חיים "ארוכים" בהרבה מאלה שצאצאיהם מיועדים להגיע אליהם במצב גופני סביר (בתור רף מינימלי - לבגרות מינית שמאפשרת הזדווגות והטלה). זה לא הכל: גבן של התרנגולות בלולי הרבייה נמרטים ונפצעים קשות מהנסיונות הבלתי פוסקים של זכרים להזדווג איתן ומהצפיפות שלא מאפשרת להן להימלט או להדוף הזדווגויות לא רצויות. אחוזי התמותה גבוהים, והמצב הגופני של הקורדים כה גרוע עד שהם לא נחשבים ראויים למאכל ושחיטה.
- אפרוחים (בעיקר זכרים) במדגרות תעשיית הביצים: מכיוון שמומחי התעשייה החקלאית טרם הצליחו לשנות את ההתפלגות הנורמלית (השווה בערך) של שני זוויגי עוברי האפרוחים - אפשר להסיק מהנתון שאפרוחי 5 מיליון אפרוחות "מטילות" נמכרו לתעשיית הביצים - שגם 5 מיליון אפרוחים זכרים בקעו לצידן. (נתעלם ממספר לא ידוע של אפרוחות נקבות שמתו כי איחרו לבקוע, היוו עודפים, סוג ב' וכדומה) אפשר לקוות שרובם מתו במהירות (כלומר, נטחנו בעודם חיים) ולא גססו ארוכות בפחי אשפה ושקיות, אבל עדיין ראוי לכלול אותם במניין התרנגולים שחיו בישראל, גם אם לפרק זמן עלוב.
- אפרוחים במדגרות תעשיית הבשר: זה אולי הנתון הקשה ביותר להערכה בכל הפוסט הזה, אבל בואו ננסה לחשב מספר מינימלי כלשהו. לפי נתוני המועצה לענף הלול, למשל, הודגרו בשנה שעברה 319,557,000 ביצי רבייה במדגרות של תעשיית הבשר - אך נמכרו ללולים (כולל בשטחי יו"ש) "רק" כ- 260 מיליון אפרוחים. גם בהנחה ש-20% מהביצים לא בקעו כלל, גם לא לאחר שהושלכו לזבל (אחוז גבוה מהממוצע בעולם) - יש פער של כ-12 מיליון אפרוחים שמתו או הומתו בשיטות מאולתרות ואכזריות כי נראו חלשים מדי (פסולים, נפלים, סוג ב'), איחרו לבקוע (בקעו עם ערימות קליפות בפחי אשפה), היוו עודפים (בשל התחרות בין המדגרות, שלא מסתפקות בהדגרת ביצים שדרושות ל"ייצור" אפרוחים שהוזמנו מראש). לסיכום, אפשר להיזהר (ולנכות שליש) ולהגיד שלכל הפחות 8 מיליון אפרוחים חיו ומתו במדגרות תעשיית הבשר.
נסכם. 210 מיליון (שנשחטו) + 18 מיליון שמתו בלולים + 10 מיליון מטילות + 2 מיליון רבייה + 5 מיליון אפרוחים זכרים + 8 מיליון אפרוחים משני המינים = 253 מיליון תרנגולים חיו (ומתו) בישראל בשנת 2022.
כלומר, אפשר לומר שכ-250 מיליון תרנגולים חיים בישראל מדי שנה.
3. כמה תרנגולים חיים בישראל ברגע נתון ממוצע?
חישבנו כמה תרנגולים חיים בישראל בשנה (לפי השנה האחרונה שיש עליה נתונים). אבל כמה תרנגולים חיים בישראל בממוצע ברגע נתון כלשהו? החישוב לא פשוט כי בכל תעשייה מוחזקים התרנגולים פרקי זמן שונים מאוד לפני שהורגים אותם:
- תרנגולי בית לבשר: היות ש-202.5 מיליון תרנגולי בית לבשר נשחטו, וששחטו אותם כשהיו בממוצע בני 38 ימים, הרי שחיו בממוצע בו זמנית ברגע נתון לאורך 2022 כ-21 מיליון תרנגולי בית לבשר.
- תרנגולי הודו: היות ש-6,769,230 תרנגולי הודו נשחטו, וששחטו אותם בגיל ארבע חודשים בממוצע (כ-120 ימים) - הרי שחיו בישראל כ-2.23 מיליון תרנגולי הודו בכל רגע נתון.
- תרנגולות מטילות: כ-10 מיליון בכל רגע נתון (מחושמלות כעבור שנתיים בערך)
- תרנגולי רבייה: כ-2 מיליון בכל זמן נתון
- בחישוב הזה, הממוקד במספר התרנגולים ברגע (אקראי) בודד, ניתן להזניח את מיליוני האפרוחים שמושמדים במדגרות בגלל משך חייהם הקצר.
נסכם. 21 + 2.2 + 10 + 4.5 = 37.7
כלומר, בישראל חיים בממוצע בכל רגע כ-38 מיליון תרנגולים (לפי הנתונים הנגישים האחרונים)
למה זה חשוב?
כי חשוב שננסה לפחות להעריך את ממדי האסון שאנחנו ממיטים על יצורים חסרי ישע, גם אם כיום הקשב הציבורי לכאבם הוא נמוך מאוד, ואפילו אם הם מהמין שהתרבות שלנו הפכה - בניגוד מוחלט לתדמיתו המסורתית - לנלעג במיוחד, לכאורה ללא קשר לכך שהוא המין המנוצל ביותר על ידי אותה תרבות:
אבל בפועל, פסיכולוגית, נדמה שממילא כל המספרים האלה נראים לרובנו אותו הדבר. בפועל, אנחנו מתקשים או לא מסוגלים בכלל לתפוס מספרים כל כך גדולים. אנחנו חווים אותם ומקטלגים אותם בראשנו בתור פשוט "המון".
האמת היא ש"המון" זה גם מספר בעלי החיים שכל אחד מאיתנו יכול להציל לאורך חייו באמצעות הימנעות עקבית מאכילת בעלי חיים. וכל נפש היא עולם ומלואו.