איך אפשר לתפוס מספרים כאלה?
כשלומדים על הפגיעה בבעלי חיים כיום - נחשפים למספרים מבהילים. בישראל לבדה, למשל, הורגים מעל 300 מיליון בעלי חיים בתעשיות המזון מהחי כל שנה. מספר היצורים הימיים שהאנושות כולה הורגת כל שנה נמדד כבר לא במיליארדים אלא בטריליונים (בודדים אמנם... עד כמה שטריליונים יכולים להיות בודדים). איך אפשר לתפוס כאלה מספרים?
תשובה אחת פשוטה היא שבאמת אי אפשר. אבל ישנן גם כמה תשובות שמציעות דרכים שבהן ניתן לפחות לנסות להבין ולהפנים את משמעותם של מספרים בלתי-נתפסים לכאורה.
בואו נבחן כמה מהן. אפשר ומומלץ כמובן לשלב כמה דרכים יחד!
אינפוגרפיקות: המחשת נתונים באיור
ראייה היא החוש הדומיננטי של רוב בני האדם. אנחנו יכולים להשוות בין שני ביטויים מתמטיים ולהגיד איזה מהם גדול יותר, אבל זה ידרוש מאיתנו יותר מאמץ מאשר להביט בשתי ערימות של תפוחים, אם הן מספיק שונות זו מזו, ולהבין תוך שבריר שנייה איזו מהן גדולה יותר. באופן כללי, רובנו מעדיפים שידברו איתנו בתפוחים מאשר במספרים, בוודאי אם יש הרבה מספרים, בתוך טבלה למשל. אנחנו יכולים לקלוט ולהפנים מידע ויזואלי בצורה הרבה יותר מהירה ועמוקה מאשר נתונים מספריים. ככה לפחות רובנו בנויים.
כל גרף וכל מפה הם אינפוגרפיקות - וגם מהם יש אינספור סוגים. וסוגים חדשים ומקוריים של אינפוגרפיקות נוספים ומתפתחים בלי הפסקה בעשורים האחרונים. חלקם מצליחים לשלב מגוון רחב של נתונים ולהמחיש קשרים ומגמות שקשה לראות בדרכים אחרות.
הפוסטר הבא, למשל, מרכז נתונים רבים על תוחלת החיים הטבעית של מינים מבויתים שונים שאנחנו מנצלים בתעשיית הבשר - ועל הגיל (הצעיר להחריד) שבו הם נשחטים בפועל בתעשייה:
אינפוגרפיקות אחרות מנסות להמחיש את מספר הקורבנות של תעשיות החי השונות (מספר בעלי החיים שהאנושות מנצלת עד מוות, במקרה שלהלן בישראל) - בעיקר זו ביחס לזו: (המספרים גדלו במעט מאז הוכנו האינפוגרפיקות)
אבל מספרי הקורבנות לא חושפים את השונות שקיימת בין משכי החיים השונים - למשל משך החיים של אפרוחים שנגרסים ביום הולדתם במדגרה לבין משך החיים של תרנגולות שמתענות במשך שנתיים בכלובי סוללה עד לחישמולן למוות. ניתן להציג בגרף את התפלגות ימי הסבל שעוברים על בעלי חיים לפי תעשיות (בכל שנה, מתברר, אנחנו מעבירים את בעלי החיים שאנחנו מנצלים בישראל, כ-77 מיליוני *שנות* סבל במצטבר):
ואולי הכי אפקטיבי יהיה לחשב את מספר ימי סבל לכל מנה של מוצר מהחי. צפויים הבדלים גדולים מאוד בין ביצה שלוקח כ-30 שעות "לייצר" לבין למשל דג אמנון מבריכות פיטום, שלוקח כשנתיים "לייצר" (כלומר לפטם את הדגיג עד שהוא מגיע למשקל שבו הוא נמכר לצרכנים).
ניתן גם להשוות ויזואלית בין מספר בני האדם שנהרגים בשנה ע"י בעל חיים "קטלני" כביכול - כמו כריש - לבין מספר הפרטים מאותו מין שבני אדם (אותו מין ששמו הפך סמל להומאניות) הורגים בשנה:
למי שמעוניין לצפות באינפוגרפיקה המלאה - אפשר לעשות זאת למשל כאן. ולחילופין, אם מוסיפים ממד זמן - באינפוגרפיקת וידאו - אפשר להריץ את זה במהירות רבה יותר ועדיין לאפשר התרשמות כלשהי מהאורך, כמו בסרטון הזה:
שימו לב שנקטו כאן (כבר בפוסטר) עוד טריק, כשהפכו את ההשוואה בין שנה שלמה של קציר-מלתעות-הכרישים לשעה בלבד (!) של קציר-מלתעות-האנושות (ולמעשה, מלתעות הטכנולוגיה האנושית). ניסיון להשוות ויזואלית בין קטלניות כרישים לקטלניות בני אדם לאותו פרק זמן של שנה - היה מייצר אינפוגרפיקה ארוכה פי 8,700 (!) מזו הארוכה ממילא המקושרת. כלומר, במקום אינפוגרפיקה באורך 4 וחצי מטרים - היינו מקבלים אינפוגרפיקה באורך 40 קילומטרים! אגב, גם החישוב הזה - והניסיון לדמיין אינפוגרפיקה כזו, שיכולה להיפרש בין תל אביב לנתניה (ועדיין יחסר לה מקום) - יכולים להיחשב כניסיון להמחיש (ולדמיין ולהפנים) את מספרי הקורבנות הבלתי נתפסים של הנהנתנות האנושית בימינו.
מספרים גדולים ובלתי נתפסים יש בעוד זירות רבות של זכויות בעלי חיים מלבד מספר הקורבנות - למשל כמויות המים שמשמשות להפקת מוצרי מזון שונים. לפעמים הדגש הוא לא על המחשה ויזואלית מדויקת של הנתונים המתמטיים שמופיעים כמספרים - אלא על משיכת המבט באמצעות ציורים חמודים, ועל בהירות שווה לכל נפש להבנת הנושא ולהבדל העקבי בין תצרוכת המים של מזונות מהצומח ומזונות מהחי, כמו באינפוגרפיקות הנהדרות של "מטבח פשוט שמח":
אינפוגרפיקות אחרות מנסות להמחיש את הכמויות המדויקות ממש:
ניתן להשתמש באינפוגרפיקות אפילו כדי להמחיש את כמויות כל בעלי החיים בעולם לפי קטגוריות שונות - החשובות והבסיסיות ביותר הן כנראה חיות בר (לרוב חופשיות) לעומת חיות מבוייתות (לרוב משועבדות) - היום ובנקודות זמן שונות בעבר:
יש אינפוגרפיקות שלא מסתפקות בתצוגה בשניים או שלושה ממדים - וממחישים נתונים (כמו מספרי הקורבנות) - בארבעה ממדים: 3 מרחביים (בהדמיית תלת-ממד) + ממד הזמן - בסרטונים. למשל, בפורמט של סרטונים רבים שנערכים כנראה בעזרת תוכנה ייעודית:
אנלוגיות ואריזה מחדש בקופסאות גדולות
ניתן להמחיש גדלים עצומים בעזרת אנלוגיות לגדלים מוכרים, שהספקנו להכיר ולהפנים מזמן (לפחות יחסית לגדלים שאנחנו שומעים עליהם לראשונה) - כמו למשל מספר אזרחי המדינה. או אפילו משקלם הכולל. כך למשל אפשר לעזור לנו להבין כמה רשתות פלסטיק האנושות משליכה לים כל שנה כך:
- משקל רשתות הפלסטיק שמושארות בים כל שנה ("רשתות רפאים") שווה לזה של כל אזרחי ישראל (כ-640 אלף טון)
אבל אם משתמשים במספר אזרחי ישראל כקנה מידה - נראה רלוונטי במיוחד להשוות אליו את מספר הקרבנות החייתיים ש"מייצרים" כל הישראלים (כלומר, מספר הקורבנות שנדרשים כדי לספק את צריכת המוצרים מהחי במדינת ישראל). כך למשל ניתן לקבוע (או להמחיש ויזואלית) ש:
- על כל אזרח בישראל יש בערך תרנגולת אחת בתעשיית הביצים
- על כל אזרח בישראל מפוטמים ונשחטים בתעשיית בשר ה"עוף" בכל שנה כ-23 תרנגולים (ועוד כ-3 מתים בלול ובדרך למשחטה)
למעשה, יש כאן בסיס להצגת נתונים דומים מאוד, אבל שלא יהיו רק אנלוגיה אלא קשר ישיר בין דפוסי צריכה לבין דפוסי פגיעה בבעלי חיים (התעללות והרג). זאת, אם נדבר לא על אזרחים אלא על "צרכני בשר" - קבוצות כמעט חופפות ממילא. מכיוון שרוב הישראלים צורכים מוצרים מהחי (כ-92% מהישראלים צורכים בשר, כ-95% צורכים ביצים) אפשר לקבוע, שפחות או יותר:
- עבור כל צרכן ביצים בישראל נכלאת בכל זמן נתון בערך תרנגולת אחת בתעשיית הביצים
- עבור כל צרכן בשר עוף מפוטמים ונשחטים בתעשיית בשר ה"עוף" בכל שנה כ-25 תרנגולים (ועוד כ-4 מתים בלול ובדרך למשחטה)
ניתן גם "לארוז מחדש" גדלים בתוך גדלים מוכרים יותר. כך למשל ערכים (גדולים מאוד) בליטרים כדאי לתרגם למספר אמבטיות כמו באינפוגרפיקה שהוצגה לעיל, או אפילו למספר בריכות אולימפיות. במקום לציין מספר, חסר משמעות עבור רוב בני התמותה, של המטרים הרבועים או הדונמים של שטחי יער שנכרתים בכל דקה - אפשר לדבר במספר מגרשי כדורגל של יערות שנכרתים כל דקה - שזה כבר משהו שרובנו יכולים לנסות לדמיין לפחות.
אפשר לתרגם גדלים לזמנים או להפך - מקנה מידה אחד לקנה מידה מתחום שונה לחלוטין - כמו למשל לחשב למשל כמה זמן ייקח לנו למנות את כל הקורבנות, בהנחה של קצב מסוים. אם נרצה לספור כל דג שהאנושות הרגה השנה, ונקדיש שנייה אחת למניית מספרו הסידורי של כל אחד מהם (שהופך די מהר לארוך מאוד), זה ייקח לנו כ-31 אלף שנים לסיים את הספירה (לפחות לפי ההערכה המינימלית למספר הדגים שאנחנו הורגים בשנה - טריליון. יידרשו לנו כ-90 אלף שנים למנות את כל הדגים שהאנושות הרגה השנה, אם ההערכות הגבוהות - 2.8 טריליון - מדויקות יותר).
בדומה, אפשר להציע ניסוי מחשבה דמיוני מרחבי. למשל, אם נניח פיזית את כל התרנגולים שפוטמו ונשחטו השנה בישראל, כרבולת אל זנב בשרשרת, לאיזה אורך נגיע? ואם לעבד את ה"חידה" למושגים אינטואיטיביים יותר, אז: לאן נגיע עם שרשרת גוויות העופות הזו אם נתחיל בתל אביב?
- לאילת
- ללונדון
- לסינדי (אוסטרליה)
- חזרה לתל אביב, אחרי שלוש הקפות מלאות של כדור הארץ
(הנכון הוא כמובן האחרון)
לדבר במונחי אדם יחיד
דרך הגיונית אחרת, ואולי החשובה ביותר, להפוך מספרים לסבירים יותר היא להתאים את המידע מקנה מידה פלנטרי, כאילו אנחנו האנושות כולה, לקנה מידה הגיוני יותר עבורנו - כזה של אדם יחיד. יש לכך גם יתרונות נוספים. לפי עיקרון זה, ננסה תמיד להימנע מלשאול 'כמה נפשות נפגעות' בישראל או בעולם - אלא בכמה בעלי חיים פוגע אדם (או ישראלי או צרכן בשר) ממוצע בחייו. 4,000 בעלי חיים הם אמנם עדיין מספר גדול מאוד, שאנחנו לא באמת יכולים לדמיין; אבל קנה המידה שלו כבר מתאים יותר ליכולת התפיסה שלנו, ובמיוחד אם מחלקים אותו לשנת חיים אחת (כ-50 בעלי חיים). זה לא רק המספר הקליט יותר אלא גם הרלוונטי יותר. שכן כל אחד מאיתנו שולט רק במה שהוא בוחר לאכול, ולכן מספר הקורבנות הכי רלוונטי עבור כל אחד מאיתנו (לקבלת ההחלטה אם לצרוך מוצרים מהחי) הוא מספר בעלי החיים שיושפעו מההחלטה האישית שלו.
וכשחושבים קולקטיבית - אפשר לעשות את זה גם מזווית חיובית יותר - למשל של בעלי החיים שניצלו (מגורל מר, לא על האש) בזכות החלטות של צרכנים בישראל; שהרי בזכות החלטות אישיות רבות של מאות אלפי צמחונים בישראל (כ-8% מהאוכלוסייה) - נחסכים מדי שנה חיי סבל (שבסופם הרג אכזרי) מעשרות מיליוני בעלי חיים בכל שנה. כדאי לזכור ולהזכיר גם את זה.