גם חיות מוקסמות מקסמים?
האם חיות אחרות יכולות להנות ממופעי קסמים כמו בני אדם?
הפעם נבחן שאלה שיכולה להיראות קצת משונה ואיזוטרית - "האם קסמים יכולים לעבוד גם על חיות שאינן בני אדם?". ננסה לענות עליה בקצרה - וגם להבין למה היא יכולה להיות חשובה לחקר התודעה של בעלי חיים ממינים אחרים!
נתחיל מהבהרה שאמורה אולי להיות מובנת-מאליה כיום: יש מופעי קוסמות שמהם בוודאות בעלי חיים לא נהנים - ואלה מופעי קסמים "בהשתתפות" בעלי חיים, כלומר מופעים שמנצלים בעלי חיים. כדי לשלוף "שפן" (ארנבון) מהכובע או יונים מהשרוול - בעלי חיים נאלצים להידחס לתאים קטנים לזמן ממושך ולסבול פחד, כאב ולעתים גם פציעות, חנק ומוות. אפשר לקרוא את הטור של הקוסם ישראל קליוסטרו "איך קוסם 'מעלים' דג זהב? ממיס אותו בחומצה" כדי להתרשם יותר לעומק מהסבל שעלול לעבור על בעלי חיים מאחורי הקלעים של "מופעי בידור לילדים".
בשביל להבין האם עוד בעלי חיים מלבדנו יכולים להנות מקסמים, אפשר להתחיל מלשאול למה בכלל אנחנו נהנים מקסמים, או ממה אנחנו בדיוק נהנים כשאנחנו צופים בקסם. מקובל להניח שמהותו של קסם היא הפרת הציפיות של הצופה, תוך ניצול נקודות עיוורות בקשב ובתפיסה שלו. העניין המדעי בתפיסת הקסם של בני אדם החל רק ממש לאחרונה, לפני כ-15 שנים, אך חוקרים חרוצים כבר הספיקו להמציא מונחים מפוצצים כמו "נוירומאגיה" או "מג'יקולוגיה" לחקר תופעת ההיקסמות מקסמים.
כדי שבעל חיים יוכל להנות מקסם הוא צריך מידה רבה של תחכום קוגניטיבי. לכאורה זה נראה פרדוקסלי: בעל חיים צריך להיות מספיק חכם כדי ש… יוכל ליפול בפח?! אבל למעשה, "ליפול בפח" פירושו לחשוב שקרה מולו משהו "לא הגיוני" - ובשביל זה צריך שתהיה לו בראש תיאוריה חזקה על מה אמור היה לקרות ומה הגיוני ומה לא - ובקיצור - בעל החיים צריך שיהיה לו היגיון ואפילו תיאוריות לגבי איך העולם עובד. למשל - כדי להיות מופתע שחפץ כלשהו "הועלם בדרך פלא" בעל החיים צריך להחזיק בהנחה/תיאוריה של "קביעות אובייקט", כלומר להאמין שחפצים ממשיכים להתקיים בלי קשר לשאלה אם הוא רואה אותם כרגע או לא. לכן, מדענים הניחו שקהל טוב לחקר "קסמים" יהיו בעלי חיים שמאחסנים את האוכל שלהם במקומות מסתור, בשל האמונה הדרושה לכך ב"קביעות אובייקט".
בשנים האחרונות החלו חוקרים (פסיכולוגים אבולוציוניים, אתולוגים ואחרים) לבדוק את התגובות של בעלי חיים ל"תרגילי קסם" ("טריקים") במטרה להבין טוב יותר את הקוגניציה של בעלי חיים. ייתכן מאוד שהם קיבלו את הרעיון מסרטונים שצולמו באקראי והפכו לוויראליים ברשתות החברתיות, של מבקרים חובבי קסמים בגני חיות כמו (שיש בשפע) בסרטון הזה:
ידוע כבר כי מינים מסוימים של בעלי חיים מסוגלים להשתמש במיומנות בסיסית עתיקת-יומין של קוסמים: הסחת תשומת-הלב של הצופים ממשהו שהם מעוניינים להסתיר - למקום אחר ("Misdirection"). שימפנזים, למשל, תועדו מסיטים את מבטם בכוונה ממשהו שהם רוצים לעצמם - כדי ששימפנז אחר לא יבחין בו. עורבנים (ואחרים ממשפחת העורביים) שמחביאים אוכל במגוון מקומות מסתור, תועדו משנים את התנהגותם כשהם מבחינים שיש להם קהל - ומנסים לטשטש את מיקומו האמיתי של המטמון היקר שלהם על ידי חפירה ו"הטמנת-דמה" במקומות אחרים. היכולות המתוחכמות האלה של בעלי חיים להשתמש בטריקים כאלה בעצמם - רומזת לדעת חוקרים על יכולת להעריך קסמים.
במחקר שפורסם ב-Science ב-2020, טענה קבוצת חוקרים שהשימוש ב"קסמים" חשוב לחקר התודעה של בעלי חיים. הם ציינו כי השגת הקשב והריכוז של החיה הצופה מהווה אתגר מעשי מרכזי, וכזה שעלול להגביל את מגוון המינים שניתן לערוך עליהם ניסויים כאלה. אתגר נוסף טמון בקושי לקבוע בוודאות אם "הקסם עבד" או לא. איך נראית תגובה התנהגותית שמוכיחה כי החיה "נפלה בפח"? נגיד שקל לנו להבין הבעות תדהמה אצל קופים, אבל מה עם חיות שרחוקות יותר מאיתנו או ללא הבעות פנים כמו ציפורים? אצל בני אדם, קסמים מוצלחים מעוררים תגובה רגשית של הפתעה והשתאות - שכרוכות מטיבן גם בהשתהות. עקב כך, החוקרים מניחים שזמן ארוך יחסית של התבוננות לאחר ביצוע הקסם יכול להוות אינדיקציה שהחיה מופתעת ממה שקרה.
בהתאם לציפיות, מחקר מלפני שנתיים מצא ראיות לכך שעורבנים (ציפורים שמחביאות מזון) רגישים לקסם - הם נפלו בפח בקסם "הכוסות והכדורים", והאמינו שהכדור נמצא תחת הכוס ההפוכה הלא נכונה.
במחקר המשך הציגו החוקרים לעורבנים שלושה תרגילי קסם של העלמת מטבע: כשהוא מוחזק בפנים כף היד (כשגב היד הישר-למראה פונה לצופה), "צניחה צרפתית", ובאמצעות זריזות-ידיים. הציפורים לא נפלו בפח של שתי התחבולות הראשונות - אלא רק בזו שמבוססת על זריזות-ידיים.
מתברר כי שתי הטכניקות הראשונות עובדות עלינו בגלל שאנחנו (חושבים שאנחנו) מכירים היטב את תנועות הידיים האנושיות, באופן שיוצר אצלנו ציפיות ברורות לתנועת המטבע מיד ליד. לעורבנים אין היכרות כזאת עם היכולות המוטוריות של כפות הידיים האנושיות או ציפיות כלשהן להתנהגות של מטבעות ביניהן - ודווקא ה"בורות" הזאת גורמת להם להיות במקרה הזה "חכמים יותר" ולא ליפול בפח שאנחנו נופלים בו!
ממש לאחרונה (מאי 2023) פורסם ב-Current Biology מחקר שמצא תוצאות דומות מאוד בקופים משלושה מינים: קופי סנאי, קופי קפוצ'ין וקופי מרמוסט. כדי להתגבר על אתגר משיכת הקשב והריכוז של הקופים - "העלימו" החוקרים חתיכת של אוכל שהקופים אוהבים - בוטנים, מרשמלו או תולעים… - במקום מטבעות, שממש לא מעניינים קופים לא אנושיים. הקופים אומנו לנחש באיזו יד נותר המאכל - ולקבל אותו אם ניחשו נכון.
התברר שהקסמים הצליחו לבלבל את הקופים כמעט תמיד, אלא אם הטריקים התבססו על ציפיות שנובעות מהיכרות עם אנטומיה ספציפית; במקרה כזה - הקופים "נפלו בפח" יותר ככל שהם חלקו איתנו אנטומיה דומה. למשל, אחד הטריקים שהוצגו להם היה "צניחה צרפתית", שמבוססת על היכרותינו עם האגודלים שלנו, שניצבים לכף היד. קופי הקפוצ'ין וקופי הסנאי, שגם להם יש אגודל כמעט מאונך לכף היד נפלו בפח הרבה יותר (93%) מאשר קופי המרמוסט (6%), שאצלם האגודל מיושר במקביל ליתר האצבעות (לצורך אחיזה טובה בענפים עבים). לעומת זאת, טריקים אחרים, שמבוססים על פעולות שכפות הידיים של כל הקופים (ושל בני אדם) יכולים לבצע - הטעו את שלושת מיני הקופים השונים במידה דומה.
אבל בזמן שהמדע מספק לנו בינתיים נתונים מחקריים מדויקים רק על היחס של מינים בודדים של בעלי חיים לקסמים - האינטרנט מאפשר לכולנו להתרשם באופן אינטואיטיבי מהתגובות המשעשעות והמרתקות של מגוון גדול של בעלי חיים למגוון של קסמים, מחיות ממינים שונים - מכאלה שמגודלות בבתים כמו כלבים, חתולים ותוכים - ועד מפגשים עם חיות בר מעבר לקירות זכוכית בגני חיות. ייקח עוד זמן למדע להגיע לכל החיות האלה, אם בכלל, אבל כבר עכשיו אפשר להתרשם (גם אם בצורה לא מדעית) מעוד יכולת "אנושית" שאנחנו חולקים עם הרבה יותר שותפים משהורגלנו להאמין.
בשורה התחתונה
האם רק בני אדם יכולים להנות מ"קסמים"? בהחלט לא. אנחנו רחוקים אמנם מלדעת הכל על השאלות איזה בעלי חיים נהנים מאיזה קסמים ומה זה בדיוק אומר על התודעה שלהם - אבל אנחנו כבר יודעים (אפילו באופן המדעי והמחמיר של המושג) שיש כמה וכמה בעלי חיים לפחות מלבד בני אדם שנהנים ממופעי קסמים מסוימים. וחלקם מפגינים תדהמה והתלהבות מקסמים שכל קוסם היה מאושר לחלץ מהקהל האנושי שלו.