חתולים טבעונים הם… יותר בריאים??
מחקר חדש שבדק את מצבם הבריאותי של 1,418 חתולי בית - מצא שחתולים שאוכלים מזון מסחרי טבעוני (בלי שום מוצרים מהחי) נהנים בממוצע ממצב בריאותי טוב יותר מאשר חתולים שאוכלים מזון מסחרי על בסיס בשר! ומסתבר שהתוצאות האלה תואמות ממצאים של מחקרים דומים שנערכו בעבר בחתולים ובכלבים. למה מזון טבעוני עשוי להיות בריא יותר ליצורים שביולוגית מותאמים לאכול בשר? האם הוא "טבעי" פחות ממזון מסחרי שמכיל בשר? והאם זה בכלל משנה?
מגמות בתזונת חתולי הבית
עברו-חלפו הימים שבהם אוכל לכלבים וחתולים היה סוג אחד "רגיל" של בונזו/דוגלי. בשנים האחרונות התרחב מגוון המותגים והסוגים של מזון ל"חיות מחמד", והוא כולל כיום גם מספר מותגים של מזון טבעוני לכלבים ולחתולים - בלי אף מרכיב מהחי.
אז האם באמת אפשר כיום לטפל בכלבים וחתולים במצפון שקט - בלי לממן פגיעה בבעלי חיים אחרים בתעשיית הבשר (ובסביבה)?
הרבה אנשים מתקשים לעכל את הרעיון של האכלת כלבים - ועוד יותר מזה חתולים - במזון טבעוני. "אבל הם טורפים!" הם טוענים "הם חייבים בשר בשביל להתקיים!"
"למעשה," עונה להם פרופ' אנדרו נייט, שהוביל את המחקר החדש, "מבחינה ביולוגית מה שחתולים צריכים זה לא בשר, אלא רכיבים תזונתיים מסוימים (נוטריינטים). אין סיבה מדעית שמונעת לספק את כל הרכיבים האלה מחומרי גלם צמחיים".
למשל, אחד המרכיבים הידועים ביותר שחתולים זקוקים להם הוא החומצה האמינית טאורין, שנמצאת בבשר. אבל מתברר שכיום גם רוב הטאורין שניתן למצוא במזון חתולים בשרי ("רגיל") - הוא טאורין ממקור סינטתי (מלאכותי). כן, גם המזון המסחרי ה"רגיל" לכלבתולים הוא כבר מזמן לא מזון "טבעי".
המחקר
במחקר החדש, שפורסם החודש (ב-13.9.23) בכתב העת המדעי PloS One, ונערך באוניברסיטת וינצ'סטר, נסקרו נתונים של 1,418 חתולי בית, שכ-9% מהם ניזונים בלעדית ממזון מסחרי טבעוני לחתולים.
אחרי נטרול משתנים כמו גיל, מין, מצב עיקור, וכו' - ובדיקת משתנים רבים בנוגע לבריאות החתולים, תחלואיהם וטיפוליהם בשנה החולפת - התגלה שחתולים שאוכלים מזון טבעוני חולים פחות, במיוחד במחלות קשות. כך למשל, 42% מהחתולים שאכלו בשר סבלו מהפרעה אחת לפחות, לעומת 37% מהחתולים בתזונה הטבעונית. או, כפי שמסכם תקציר המחקר:
"... באופן כללי, חתולים שניזונו מתזונה טבעונית נטו להיות בריאים יותר מחתולים שניזונו מתזונה מבוססת בשר. מגמה זו הייתה ברורה ועקבית. תוצאות אלו מתאימות במידה רבה למחקרים דומים קודמים."
ואכן, רק בשנה שעברה פורסם מחקר שמצא תוצאות דומות מאוד בנוגע להאכלת כלבים במזון מסחרי טבעוני.
בשנת 2021, התזונאית הווטרינרית ד"ר שרה דוד ועמיתיה פרסמו מחקר על 1,026 חתולים, שמתוכם 187 ניזונו במזון טבעוני. החתולים שניזונו בתזונה טבעונית נמצאו במצב גופני ובריאותי טוב יותר, והיו להם פחות סיכויים לסבול מהפרעות במערכת העיכול והכבד, מאשר חתולים שניזונו מבשר. שום הפרעות בריאותיות לא היו סבירות יותר עבור חתולים שניזונו בתזונה טבעונית. גם ד"ר לורליי ווייקפילד ועמיתיו מצאו תוצאות דומות כשהשוו 34 חתולים שניזונו בתזונה צמחונית (רובם טבעונים), בהשוואה ל-52 חתולים שניזונו מבשר.
למעשה, עד כה, אף מחקר רחב היקף על בריאות חתולים טבעוניים לא הראה תוצאה הפוכה.
פרופ' אנדרו נייט, מוביל המחקר, הבהיר בריאיון לתקשורת:
"עבור כל אינדיקטור בריאותי כללי שנחקר, לחתולים היו תוצאות בריאותיות טובות יותר כשהם ניזונים מתזונה טבעונית. זה מייצג מגמה חזקה ועקבית. זה מצביע על כך שיצרני מזון לחיות מחמד מעצבים ומייצרים כעת מזון טבעוני לחיות מחמד שכולל את כל אבות המזון הדרושים, אבל עם פחות מהסכנות התזונתיות הרווחות במזון לחיות מחמד המבוסס על בשר. כתוצאה מכך, לחתולים הצורכים תזונה טבעונית יש תוצאות בריאותיות טובות יותר.
זה מציע פוטנציאל מרגש לשפר לא רק את בריאות החתולים, אלא גם לטפל בהשפעות הסביבתיות המשמעותיות מאוד של משקי החי. עם זאת, כדי לשמור על בריאותם של חברינו החתוליים, חשוב שהמטפלים בחיות מחמד יאכילו אותם רק במזון טבעוני מסחרי לחיות מחמד שמסומן כמושלם מבחינה תזונתית, המיוצר על ידי חברות מוכרות עם סטנדרטים טובים."
"אבל זה לא טבעי!!!"
למעשה, מזון חתולים בשרי הוא לא "טבעי" יותר ממזון חתולים טבעוני. אין שום דבר טבעי במזון חתולים מסחרי באופן כללי; אין גם שום דבר טבעי בתעשיית הבשר; וגם לא בעצם ההחזקה של "חיית מחמד" בבית. חתולים, כמונו, חיים בבית מלאכותי בעיר מלאכותית - לא בטבע. אין שום דבר טבעי גם בהליכה לווטרינר או במשחק עם בובות עכבר - אבל זה פשוט לא רלוונטי, אלא מה שטוב לחתול. בדיוק כמו שאנחנו לא שואלים את עצמנו אם זה טבעי שנלך לרופא או שנשחק במחשב.
טיפול טוב בחתול הוא כזה שמספק את הצרכים שלו ושומר על בריאותו - לא הטיפול הכי "טבעי" שיש (מה זה אומר בכלל? "שחרור" בג'ונגל?). ככל שמתברר שמזון טבעוני לחתולים מספק את צרכיהם (ואפילו כנראה חוסך מהם תחלואים מסוימים), ועל רקע הנזקים ההרסניים וההתעללות שגורמות תעשיות המזון מהחי - הבחירה בו הופכת למתבקשת.