האם טונה עדיין הורגת דולפינים?

דולפינים מתחת למים - אמא דולפינה עם הגור שלה

מכירים את העיגולים הקטנים והחביבים האלה על קופסאות שימורי טונה עם הכיתוב "ידידותי לדולפינים" או "בטוח לדולפינים"? נחמד, לא? מי לא נהנה לראות דולפין מחייך? מי לא שמח יותר לדעת שלא הרג דולפין תמים לארוחת צהריים? אם נתעלם לרגע, כמקובל, מדגי הטונה, התמימים לא פחות (שעל בטחונם, למרבה הצער, אף אחד לא מתיימר להגן) - נשאלת השאלה: האם התוויות אמינות? האם קניית טונה עם מדבקה מסוג "בטוח לדולפינים" באמת מבטיחה, לפחות, שלא נפגעו דולפינים במהלך תפיסת והרג דגי הטונה? ובקיצור: עד כמה באמת ידידותית לדולפינים היא טונה "ידידותית-לדולפינים"?

תוויות על שימורי טונה שיוצרות רושם כאילו אף דולפין לא נפגע במהלך הדיג

אז קודם כל - מתי ואיפה נולדו המדבקות האלה על קופסאות טונה? מתברר שהן החלו לצוץ בארה"ב (ואחר כך גם ביתר העולם) כפטריות אחרי הגשם (או, ליתר דיוק, כתוויות אחרי תחקיר) ב-1987, בניסיון להרגיע את הסערה הציבורית והחרם הצרכני שעורר פרסום תיעוד ממושך מספינת דיג טונה, שחשף כמה דולפינים סובלים ומתים במהלך הדיג, למרות החוקים להגנת יונקים ימיים בארה"ב שאמורים היו למנוע את זה. אבל למה בכלל דיג טונה נוטה כל כך לפגוע בדולפינים? מה הקשר?

תעשיית הטונה - אויבת הדולפינים הגדולה

באופן כללי, דולפינים נוטים להיתפס ברשתות דיג כשהם ישנים וחוש הסונאר שלהם פעיל בעוצמה נמוכה מאוד, שלא מבחינה ברשת. אבל עם דיג הטונה הבעיה היא ספציפית עוד יותר. דולפינים שוחים בקביעות מעל להקות של טונה צהובה, סוג דגי הטונה המבוקש לתעשיית הטונה בקופסאות שימורים. אנחנו עוד לא יודעים את הסיבות המלאות לזה. מי יודע, אולי הם אוהבים להתגרד על הזנבות החדים שלהם כמו שהם תועדו עושים, תוך סיכון לא מבוטל, על זנבות עמלצים לבנים (סוג של כרישים). בכל אופן, הקרבה הזאת בין להקות דולפינים ולהקות דגי טונה צהובה, כמעט מבטיחה שדולפינים ייפגעו במהלך דיג טונה צהובה, אפילו כשמנסים להימנע מכך.

אבל מסתבר שהפגיעה בדולפינים אפילו לא היתה "פגיעת לוואי" עד לא מזמן - אלא חלק מכוון משיטת הדיג, המבוססת על הקשר בין המינים. השיטה המקובלת לדיג טונה עד אמצע שנות ה-90 כללה כמרכיב מכוון גם לכידת דולפינים במרכז הרשת - זה עזר ללכוד את להקת דגי הטונה, ולאף אחד בתעשייה לא היה אכפת מאלה או מאלה. מעריכים שמעל 6 מיליון דולפינים נטבחו כך במסגרת דיג הטונה ב-3 העשורים האחרונים למילניום רק במזרח הטרופי של האוקיינוס השקט. קודם, בתחילת שנות ה-60, הרגה תעשיית הדיג 600 אלף דולפינים בכל שנה.

סי שפרד דולפין שהסתבך ברשת

דו"ח משפיע מ-2014 (Net Loss, ר' במקורות) העריך כי מדי שנה מתים 650 אלף יונקים ימיים כ"שלל לוואי" של דיג מסחרי; כ-80 אלף מהם - דולפינים. מחקר מקיף שנערך לאורך עשורים, מצא שאוכלוסיית הדולפינים באוקיינוס ההודי חוסלה ברובה ב-40 השנים האחרונות על ידי דיג. כמעט 90 אחוז מהדולפינים באוקיינוס ההודי נטבחו על ידי תעשיית הדיג, בעיקר דיג הטונה, מאז 1980. ואם אתם חושבים שהאוקיינוס ההודי רחוק מכם, ומה לכם ולו - כנראה שלא עיינתם לאחרונה בנתוני מקורות צריכת הדגים בישראל. אחרי שחיסלנו כמעט את אוכלוסיות הדגים בים התיכון - עברנו לייבא כיום את רוב הדגים שלנו מימים רחוקים הרבה יותר, כמו האוקיינוס ההודי למשל (ומכלובי דגים ובריכות דגים בארץ ובחו"ל, בהם מפוטמים דגים בין היתר בקמח דגים שעשוי מדגים טחונים שנחטפו מביתם בשלל מקומות רחוקים כמו האוקיינוס ההודי).

המפנה: כשילדים בארה"ב החרימו טונה

המפנה המשמעותי ביותר התרחש בשנת 1987, כשביולוג ימי התלווה לספינת דיג טונה, ותיעד את כל מה שראה, כולל מאות דולפינים נהרגים או נפצעים קשות כחלק שגרתי מהדיג. פרסום התיעוד גרם לזעזוע וזעם ציבורי חסרי תקדים בארה"ב - כולל מחאת ילדי בתי ספר שסירבו בעקשנות לאכול טונה כל עוד הורגים בשבילה דולפינים חמודים באכזריות! משבר יחסי הציבור, וניצנים של חרם אפקטיבי, הביאו את חברות הטונה הגדולות להילחץ, להצהיר שיפסיקו לרדוף במכוון דולפינים, ולפתח תוויות "סייף דולפין", להרגעת הצרכנים. עם הזמן נחקק בארה"ב אפילו חוק מיוחד שאוסר על חברות טונה לכתוב על מוצרים שהם "דולפין סייף" אם לא נקטו פרוצדורות מסוימות כדי לצמצם את הפגיעה בדולפינים. 

ברור, שיש ממילא הבדל גדול בין ההבטחה שדולפינים "בטוחים" לבין נקיטת כמה אמצעים לצמצום הפגיעה בהם. אבל בכל מקרה, ברוב יתר העולם נמכרת טונה גם בלי צורך לעמוד בסטנדרט המינימלי הזה אפילו. גם כשיש תוויות (כמו בישראל) אין חקיקה שנותנת להן תוקף קונקרטי, ומדובר בהצהרה פרסומית בלי משמעות משפטית מחייבת. גרוע מזה, מכיוון שהחברות הן גלובליות, חברות טונה גדולות יכולות פשוט לא לייעד לשיווק בארה"ב טונה מספינות שאי אפשר (או קשה יותר) להסתיר שנהרגו הרבה דולפינים על סיפונן.

דולפין שנלכד ברשת דיג

סטארקיסט: לא ריאלי להאמין שדולפינים לא נפגעים 

לאחרונה הוגשו תביעות בגין הונאת צרכנים נגד 3 חברות שימורי הטונה הגדולות בארה"ב, שחולשות על 80% מהשוק. לטענת התובעים, שרשרת האספקה מעוררת חשד להונאה. זאת ועוד: לעתים מובטח לצרכנים בשיווק ובפרסום שדולפינים לא נהרגים בכלל במסגרת הדיג, מה שכמובן שקרי - הפרוצדורות נועדו להפחית פגיעה בדולפינים ואינן מסוגלות (או אפילו מתיימרות) למנוע אותה. 

הישג חיובי ראשון לתביעה שעדיין לא הוכרעה נמצא כבר בהצהרת ההגנה שהגישה חברת סטארקיסט, חברת טונה פופולארית גם בישראל. היא טוענת להגנתה בבית המשפט שלא ריאלי מצד צרכנים לצפות לכך שדולפינים - או חיות בר אחרות - לא ייפגעו כלל במהלך דיג הטונה, משום שכל דיג כרוך בשלל לוואי. מעניין. אם היא כל כך בטוחה שהצרכנים מודעים לזה, למה שלא תבהיר את זה על גבי האריזות שלה?

ובטוח לדולפינים = בסדר??

ולבסוף, נגיד שהתוויות הן אמינות (או עשויות להיות כאלה, עם חקיקה מתאימה ואכיפה נוקשה) - מה חשיבותן בכלל? הגנה על מין אחד שמוצא חן בעינינו מתוך מאות אלפי המינים שבאוקיינוס? האם בכלל אפשר להגן על מין אחד בשעה שמחסלים את כל המינים שמקיפים אותו, ושהוא תלוי בהם לקיומו בדרכים שאת רובן לא אנחנו ולא הוא מבינים? האם מין כלשהו יכול לשרוד, אפילו אם משאירים אותו בלי פגע בסביבתו, כשהיא מרוקנת שיטתית מחיים אחרים? איך בכלל התקבעה מאז 1987 הנורמה המופרכת שלפיה 'אם זה בטוח לדולפינים אז זה בסדר'?? כאילו שלא יכולה להיות פגיעה בסביבה או במינים אחרים, או שהיא לא חשובה לאף אחד/ת? הרי אפילו דגי הטונה בעצמם סובלים מדיג-יתר מואץ. 

יש בארה"ב גם שימורי טונה שמתיימרים לא רק להימנע מפגיעה במין חמוד ואהוב אחד (דולפינים) אלא לא לפגוע בסביבה בכלל. אבל הם נמכרים לרוב ביותר מ-6 דולר לפחית קטנה. למעט מאוד צרכנים. ה"יצרנים" מסבירים שהם לא יכולים למכור במחירים דומים לאלה של טונה "רגילה", כי ה"רגילה" מושגת במחיר עצום של חיים - אבל כזה שלא הצרכנים משלמים אותו. הצרכנים רק משלמים בכספם על החרבתו, אבל אולי מעודדים את עצמם שהצילו דולפין.

דגי טונה ברשת: ומי ידאג לכל קרבנות הדיג האחרים, ובראשם הטונה עצמה?

ספינות דיג מסחריות לא מאפשרות כבר לביולוגים ימיים או לעיתונאים להתלוות ולתעד מסעות של דיג טונה אחרי שנת 1987 - הם למדו שהציבור מוכן לשלם על הקופסאות רק כל עוד הוא לא יודע איך הן נוצרו. אבל יש דרכים עקיפות, חלקן חדשניות, לענות על שאלת אמינות התוויות, למשל בדיקות D.N.A. במעבדה לתכולת קופסאות שימורים.

מחקר כזה שנעשה במקסיקו ב-2020 מצא נוכחות של בשר דולפינים בחמישית מקופסאות שימורי הטונה שנדגמו במדינה.

השורה התחתונה

האם עדיין הורגים דולפינים במהלך דיג טונה? למרבה הצער, כן. האם טונה "בטוחה לדולפינים" היא באמת בטוחה לדולפינים? לא. היא מיוצרת על ידי תעשייה שפוגעת בהם ואף מחסלת אותם וגם את הבסיס האקולוגי לקיומם. במקומות מסוימים בעולם, ובעיקר בארה"ב, ייתכן כי התווית מעידה בסבירות גבוהה על נקיטת אמצעים מסוימים להגנת דולפינים - לא כאלה שמונעים פגיעה, אלא רק מצמצמים אותה, אך לעתים באופן משמעותי. אבל בכל מקרה, מיקוד העניין הצרכני בדולפינים לא מחזיק מים. תעשיית הדיג משמידה את החיים בים וממלאת אותו ברשתות רפאים, בזמן שהיא מרגיעה אותנו עם תוויות שמבטיחות להגן על מין אחד בלבד - ונכשלות גם בכך.  

מקורות עיקריים

דולפין מזנק מהמים על רקע השקיעה