מה יקרה אם תעשיית הבשר תיעלם?

פרות מביטות למצלמה

מה יקרה לכדור הארץ אם האנושות תחליט להפסיק מחר בבוקר את הגידול התעשייתי של בעלי חיים?

האם ייתכן שסגירת כל המשחטות בעולם יכולה להציל לא רק מיליארדי בעלי חיים - אלא גם… את העולם?! ובאופן יותר ספציפי - האם ייתכן שהפסקת ניצול בעלי חיים תוכל לשנות באופן דרמטי את כל התחזיות העגומות בנוגע לשינויי האקלים הצפויים בעשורים הקרובים?

התשובה, לפי מחקר חדש, היא כן מהדהד! 

מחקר חדש וחשוב שפורסם השבוע ממש (ב-1 בפברואר 2022) מגלה: להפסקה עולמית מהירה של חקלאות בעלי חיים יש פוטנציאל לייצב את רמות גזי החממה למשך 30 שנה (!) ולקזז 68% מפליטת ה-CO2 במאה הנוכחית!

מחקר חדש מה יקרה לסביבה אם לא יהיו משקי חי

בעולם טוב יותר, ידיעה על המחקר המדהים הזה היתה אולי פותחת את מהדורות החדשות. אבל בעולם טוב יותר אולי גם לא היינו מגיעים למשבר הנוכחי מלכתחילה… 

בכל אופן, זהו תקציר המחקר, בתרגום חופשי לעברית:

חקלאות בעלי חיים תורמת באופן משמעותי להתחממות כדור הארץ באמצעות פליטות מתמשכות של גזי החממה החזקים מתאן ותחמוצת חנקן, ובאמצעות שחרור פחמן שלכוד בביומסה מקרקעות שמשמשות משקי חי. עם זאת, מכיוון שההערכות לגבי גודל ההשפעה של הפסקת חקלאות בעלי חיים מתמקדות לעתים קרובות בגורם אחד בלבד, התועלת הפוטנציאלית המלאה של שינוי רדיקלי יותר, נותרה לא מוערכת. במאמר זה אנו מכמתים את מלוא "העלות האקלימית" של ייצור משק החי הגלובלי הנוכחי, על ידי מודל של ההשפעות המשולבות ארוכות-הטווח של הפחתת פליטות ושל התאוששות ביומסה הצפויות מהפסקת חקלאות בעלי חיים. 

אנו מראים שגם בהיעדר הפחתות פליטות אחרות, לירידות מתמשכות ברמות המתאן ותחמוצת-החנקן באטמוספירה ולהצטברות איטית יותר של פחמן דו-חמצני בעקבות הפסקת ייצור בעלי חיים - תהיה אותה השפעה מצטברת עד סוף המאה על פוטנציאל ההתחממות של האטמוספרה כמו להפחתה של 25 ג'יגה-טון בשנה בפליטת CO2 ממקור אנושי, המספקת מחצית מהפחתות הפליטות-נטו הנחוצות להגבלת ההתחממות ל-2 מעלות צלזיוס. הגודל והמהירות של ההשפעות הפוטנציאליות הללו צריכים להציב את צמצומה או חיסולה של חקלאות בעלי חיים בחזית האסטרטגיות למניעת שינויי אקלים הרסניים.

אחוז גזי החממה שפולט משק-החי? בין 14.5 ל-87… 

מאז פורסם הדו"ח המשמעותי הראשון של האו"ם בנושא הנזקים הסביבתיים של משק החי, "צילו הארוך של משק החי" בנובמבר 2006, מתקיים ויכוח מדעי, טעון מאוד מבחינה מסחרית ופוליטית, לגבי התרומה של משק החי לפליטת גזי חממה ממקור אנושי.

שער דוח האו"ם צלו הארוך של משקי החי

ההערכות לגבי התרומה של חקלאות בעלי החיים להתחממות הגלובלית משתנות בצורה קיצונית לפי מה שכוללים ולא כוללים בחישוב. ונראה שגם לפי הגורם שעורך את החישוב, והחישובים שהוא עושה בנוגע לעניינים אחרים. 

מבין כל החישובים, האו"ם מציג את התוצאה הנמוכה ביותר, וקובע שמשק החי אחראי ל-14.5 או 18 אחוז מהפליטות השנתיות בעולם. אבל כשיורדים לפרטים, מגלים שהחישוב הזה לא כולל את רוב הדברים שהיינו מצפים שיכלול. למשל, את כל הדיג ותעשיית חקלאות הדגים. על פי האו"ם, הם בכלל לא חלק ממשק החי. החישוב הזה, שהוא מאוד שמרני ואוהד לתעשיות החי, לא כולל אפילו את רוב הגזים שנפלטים מגוף הפרות והכבשים - הוא מחשיב פליטות מנפיחות ממערכת העיכול, אבל לא את הגזים הנפלטים מההפרשות עצמן לאחר שיצאו מגוף בעלי החיים, ואפילו לא את הפליטות מגיהוקים. וגם לא את הפחמן שהיערות הנכרתים עבור תעשיית הבשר מפסיקים לספוג. כשחוקרים במכון וורלדווטש הכלילו בחישובים שלהם גם דברים מתבקשים כאלה שהאו"ם לא הכליל - הם גילו שמשק החי אחראי ל-51 אחוזים לפחות מפליטות גזי החממה ממקור אנושי! 

סיבה מרכזית לכך היא שחקלאות בעלי חיים אחראית לרוב השמדת היערות, והרס יערות הוא גורם מרכזי להחמרת משבר האקלים. העצים ביערות סופחים המון פחמן. כשכורתים אותם, משחררים המון פחמן לאטמוספירה, ובנוסף גם מונעים מפחמן חדש להיספג. כיום אנחנו כורתים את רוב היערות לאותה מטרה שעבורה אנחנו מנצלים את רוב הקרקע הפוריה בכדור הארץ: חקלאות, ובעיקר "ייצור" בשר. רוב האדמות משמשות לגידול מזון צמחי לפיטום (הבזבזני להחריד) של "חיות משק". חשבתם שסויה מגודלת כדי לייצר טופו וחלב סויה? תחשבו שוב. רוב מוחלט של הסויה בעולם משמש לפיטום בעלי חיים.

פרות לועסות סורגי מתכת

לפי מאמרים מסוימים - אפילו רוב גדול עוד יותר של גזי החממה בעולם ממקור אנושי מגיעים ממשק החי. כך למשל, מאמרו של ד"ר סיילש ראו, "חקלאות בעלי חיים היא הגורם המוביל לשינוי אקלים" קובע שלא פחות מ- 87% מגזי החממה שבני האדם פולטים - מקורם במשקי חי (Journal of Ecological Society Vol. 32-33 2020-2021, p. 155). המאמר טוען שהאו"ם מפחית במכוון מהערכותיו לתרומת משקי החי למשבר האקלים בגלל שותפות עם תעשיית הבשר והחלב בשם the Livestock Environmental Assessment and Performance (LEAP) Partnership. זו, לפי המאמר, הסיבה שחישובי האו"ם לא כוללים למשל את ההשפעות של כריתת יערות לצורך תעשיית הבשר. המאמר מזהיר ששינוי האקלים צפוי להאיץ אם נמשיך להתרכז בשריפת דלקי מאובנים ולהתעלם מהגורם המשמעותי יותר - שהוא משקי החי.

בכל מקרה, אפילו הגורם הכי אוהד למשק החי כמו האו"ם, מסכים על כך שכל התחבורה בעולם ביחד - כולל כל הרכבים והמשאיות והספינות והטיסות בעולם - פולטת פחות גזי חממה מאשר משק החי. גם בכל חישוב של "טביעת הרגל האקולוגית" תמצאו שכמות המזון מהחי שאדם צורך מהווה את המרכיב המשמעותי ביותר בחישוב השפעתו על הסביבה, ופליטות גזי החממה שהוא גורם בפרט. 

הוויכוח בין האו"ם לבין וורלד-ווטש (ולבין חוקרים וגופי מחקר נוספים) הוא האם משק החי הוא "רק" אחד מ-2-3 הגורמים העיקריים לשינויי האקלים - או שהוא הגורם המרכזי להם, ואולי אף זה שמגמד את כל היתר. אבל אפילו לפי ההערכה המינימלית ביותר - לא ניתן לבלום את שינוי האקלים בלי לפחות לצמצם דרמטית את משק-החי. הימנעות מאכילת מוצרים מהחי היא הצעד היעיל ביותר שכל אחד יכול לעשות כדי לבלום את שינוי האקלים - יותר ממעבר למכונית חשמלית או הפחתה בטיסות, למשל.  

זו הסיבה שגופים מקצועיים כמו פאנל המומחים הבינלאומי נגד שינוי אקלים של האו"ם מדגישים את חיוניות הפחתת צריכת הבשר לבלימת שינוי האקלים. זו גם הסיבה שחברות בשר וחלב גדולות משקיעות הון בלובינג נגד פעולות למניעת שינוי אקלים. ובניגוד לחברות הנפט הידועות לשמצה, התקשורת אפילו לא מתחילה להבין, לרוב, את תפקידן של החברות הללו בגרימת והחרפת משבר האקלים. 

ובנוסף, קבלו חצי כדוה"א במתנה

במחקר המקיף מסוגו שנערך עד אז ופורסם ביוני 2018 בכתב העת המדעי המוביל Science, נמצא שהימנעות מאכילת בשר וחלב היא הדרך המשמעותית ביותר שיש לכל אדם לצמצם את ההשפעה המזיקה שלו על הסביבה. המחקר מצא למשל, שבשר מזהם פי 30 מטופו. אבל ייתכן שהגילוי הדרמטי ביותר של המחקר הוא שאם בני אדם יפסיקו לצרוך בשר וחלב יהיה אפשר לצמצם ב-75% לפחות את כל השטח שמשמש כיום לחקלאות, מה שיפנה אותו לכל שימוש אחר, ובין היתר - לשימור טבע. זה שטח מטורף בגודלו, ששווה לשטח הכולל של ארה"ב, סין, אירופה ואוסטרליה ביחד!

שטח הקרקע שיתפנה אם יחוסל משק החי

וזה, יש לזכור, רק "בונוס" שמצטרף להקלה מדהימה ומהירה בחומרת משבר האקלים, כפי שעולה מהמחקר החדש שסוקר בתחילת הפוסט.  

מעתה ראוי לזכור שיש פיתרון-קסם למשבר האקלים וגם להרבה מאוד מהאסון הסביבתי הכולל שאנחנו מחוללים בכדור הארץ (כמו למשל השמדת חיות הבר). הפיתרון הזה פשוט מחייב אותנו לשנות כמה הרגלים טעונים רגשית, בעיקר בתחום התזונה. אם נבחר בפיתרון-הקסם הזה או נמשיך להתעלם מקיומו - זו כבר שאלה מתחום אחר

השורה התחתונה

מה יקרה אם תעשיית הבשר תיעלם? אם משקי חי ומשחטות יפסיקו להתקיים - צפויים להתפנות שטחי אדמה בגודל ארה"ב, סין, אוסטרליה ואירופה ביחד. בנוסף, משבר האקלים יהפוך קל בהרבה למניעה, משום שבהיעדר משקי חי צפויים להתקזז מעל שני שלישים (68%) מפליטות גזי החממה במאה ה-21!