האם חיות חולמות?
"על מה חולמות האיילות בלילות?" שואל שיר הילדים הידוע, שהעניק את שמו גם לאחד מספרי הילדים הקלאסיים בעברית ("מה עושות האיילות בלילות?" מאת לאה גולדברג). השיר עצמו עונה לשאלה תשובה מבודחת (הן חולמות שהן משחקות עם פילות בגולות...) - אבל האם בכלל אפשר להשיב על השאלה הזאת תשובה לא מבודחת? אולי זאת שאלה ילדותית תמימה וחסרת מענה, כמו שאלות ילדיות אחרות בשירי ילדים (כדוגמת "למה כנפיים ניתנו רק לעוף")? מי באמת יודע מה עובר לחיות בראש ועל מה הן חולמות? ואפילו חיות שאנחנו מכירים הרבה יותר מקרוב מאשר איילות, כמו כלבים או חתולים למשל?
כבר ביוון הקדומה נדרש אריסטו לשאלה "האם חיות חולמות?" בספר שכתב על השינה לפני מעל 2,300 שנים. בספר הוא קבע שכל החיות זקוקות לשינה כמו האדם, ושהן גם חולמות. לראיה, הוא ציין שכלבים נובחים מתוך שינה, ושגם חיות אחרות זזות ומשמיעות לעתים קולות בשנתן, בדומה לבני אדם, וברור שהן חוות דברים שנמצאים רק בדמיון שלהן, כמונו. היום זאת אמנם לא הייתה מתקבלת כהוכחה מדעית משכנעת, אבל במשך קרוב לאלפיים שנה - זה הספיק. וכמו שנראה - הכלים המשוכללים של המדע המודרני פשוט עזרו במקרה הזה להוכיח טוב יותר את מה שאריסטו ורבים לפניו ואחריו הבינו באופן אינטואיטיבי.
כיום יש לנו כמובן הרבה יותר אמצעים לחקור את השאלה האם חיות אחרות חולמות ומה הן חולמות, כלים שאריסטו לא היה יכול אפילו לחלום עליהם. מלבד תיעוד שיטתי וניתוח של ההתנהגות הנצפית של בעלי חיים במהלך כל שלבי השינה שלהם, כולל במה שנראה היה לאריסטו - כמו לרובנו - כפעילות חלימה - כיום אנחנו יכולים גם להתבונן ישירות בפעילות המוחית של בעלי חיים, כולל בני אדם, באמצעות מכשירים מיוחדים, כמו fMRI - מכשיר "דימות תהודה מגנטית תפקודי". האם מוחותיהם של בעלי חיים אחרים משנים את דפוסי פעולתם כמו המוחות שלנו בזמן שינה, ובמיוחד בשלב המכונה REM (על שם תזוזות עיניים מהירות האופייניות לו) ובו מתרחשת החלימה שלנו?
באמצע המאה ה-20 התחילו לערוך ניסויים פולשניים ואכזריים בבעלי חיים כדי ללמוד על שינה וחלימה. מדענים הסירו חלק קטן ממוחות חתולים כך שנוטרל אפקט שיתוק השרירים שגורם לנו לא לזוז יותר מדי בזמן חלום, אפילו כשאנחנו צועקים או רצים או נאבקים במרץ בחלום. כתוצאה החלו החתולים פגועי-המוח להסתובב ולרדוף אחרי אובייקטים דמיוניים תוך כדי שינה, בשלב המועד לחלומות. זה רמז למדענים שהחתולים חולמים על פעולות שהם עושים גם בזמן העירות. למרות שההבנה האינטואיטיבית קיבלה הוכחה משכנעת, מדענים חזרו על הניסויים שוב ושוב עם כלבים, עכברים והמוני בעלי חיים ממינים אחרים.
האם הכרחי להרוס מוחות של בעלי חיים בשביל לראות בעין בלתי מזוינת על מה הם חולמים? מסתבר שלא. יש למשל, בעלי חיים שמשנים את צבעיהם באופן מודע במטרה להסוות את עצמם בסביבתם למשל. האם הם משנים צבעים גם כשהם חולמים - על פי הסביבה שבה הם חולמים שהם נמצאים? מסתבר שכן!
למרות שתמנונים ודיונונים, כרכיכות, רחוקים אבולוציונית מאיתנו להפליא - מחקר מ-2012 אישר שגם הם ישנים וחולמים ומפגינים סימני חלימה דומים מאוד לשל בעלי חוליות, ביניהם אנחנו, ובשלב שינה דומה להפליא ל-REM (כולל תנועות העיניים המהירות).
בשנת 2001, מדענים מ-MIT הצליחו להבין לא רק שחולדה חולמת אלא גם על מה היא חולמת. הם הצליחו לעשות את זה רק כי הנבדקות שלהם היו "חולדות מעבדה" שנכלאו כל חייהן בסביבה קטנה ומוגבלת להחריד. המדענים ניתחו ומיפו את תבניות ירי הנורונים בהיפוקמפוס (חלק במוח שקשור גם לזכרונות) של החולדות בכל הפעולות שיכלו לעשות בכל מקום בסביבה המוגבלת בה נכלאו. כאשר עקבו אחרי פעילות מוחן בזמן השינה (בשלב השינה בו מתרחשת החלימה - REM) הם הצליחו לזהות חזרה על אותן תבניות ירי בדיוק, באופן שהראה איזה פעולות החולדה משחזרת/מדמיינת במוחה, ובאיזה מקומות (מהמעטים מאוד שהיא זכתה להכיר בחייה) הם מתרחשים.
כשחוקרים הראו לחולדות מזון מעבר למחסום לפני השינה (ב-2015), הם גילו שהן חלמו על דרכים שבהן הן יוכלו להגיע אליו ולהשיג אותו.
מחקר דומה נערך על ציפורי שיר אוסטרליות בשם זברה פינק. הציפורים האלה לא נולדות עם השירים מחווטים במוח שלהן - אלא צריכות ללמוד אותם. מדענים מאונ' שיקגו הצליחו, באמצעות לימוד תבניות ירי הנוירונים המקושרים עם כל צליל (תו) שהן משמיעות בזמן העירות - לשחזר שירים שהציפורים חלמו עליהם - תו אחרי תו. לדעת המדענים, בעזרת החלימה הציפורים מתאמנות על השירים ואף מפתחות אותם.
*
אנחנו יודעים לא מאתמול שבעלי חיים נהנים כמונו וסובלים כמונו. היום יש לנו גם ראיות למכביר שהם חולמים כמונו. כל הניסויים בפסיכולוגיה בבעלי חיים מתבססים על הדמיון העצום שבין המבנה הנפשי של כל בעלי החיים, ואנחנו בתוכם. ובכל זאת, אנחנו מזלזלים ביהירות בהנאה ובסבל ובחיים של כל יתר בעלי החיים, ומתעללים בהם - כולל בניסויים בפסיכולוגיה - בצורות שלא היינו מאחלים לגרועים שבאויבנו.
אולי הגיע הזמן שנפסיק לנצל את הכוח שלנו לרעה? אולי לא סביר שזה יקרה מאוד בקרוב, אבל… מותר לחלום, לא?
השורה התחתונה
האם חיות חולמות? בהחלט. הן לא רק מפגינות אותם סימני התנהגות כמונו בזמן שנת REM (או המצב המקביל לה בבעלי חיים שונים מאיתנו מאוד כמו תמנונים) אלא גם הפעילות המוחית שלהם מעידה על חלימה, ולעתים אפילו הצבעים המשתנים של גופם (במינים המיוחדים שיש להם את היכולת להחליף צבעים לפי סביבתם ומצבם). בעלי חיים משחזרים אירועים, פעילויות, מקומות ואינטרקציות שחוו בזמן שהיו ערים, ולעתים משתמשים בחלומות לאימון ולפתרון בעיות שמעסיקות אותם בשעות העירות שלהם.
מקורות עיקריים
(ניתן להגיע למחקרים עצמם דרך הקישורים שבכתבות)
- בי.בי.סי. על מה חיות חולמות?
- נשיונל ג'יאוגרפיק, האם חיות חולמות?
- לבעלי חיים יש חלומות מורכבים, הוכיחו מדענים מ-MIT
- האם חיות חולמות?