מאיפה מגיע לים רוב הפלסטיק?
(רמז: לא מאיפה שחשבתם)
בשנים האחרונות נראה כאילו המודעות לזיהום הים בפלסטיק הפכה לנחלת הכלל. יותר ויותר אנשים נרתעים משימוש בפלסטיק חד פעמי, הממשלה מטילה מס על חד"פ, ואפילו בתי קפה מחפשים תחליפים לקשיות הפלסטיק. אבל משום מה, דווקא על זבל הפלסטיק הכי נפוץ בים - ובבירור הסוג הכי מסוכן וקטלני של זבל פלסטיק ימי - כולם ממלאים את פיהם מים. למה בעצם? נחזור לשאלה הזו בסוף, ובינתיים נראה מה סוג הפלסטיק הכי נפוץ בים.
לא קשים ובקבוקים
רוב הפלסטיק שנצרך ביבשה, מהסוג שרובנו משתמשים בו, מוטמן באדמה (או נשרף. מיעוטו הקטן ממוחזר) - ולא מגיע לים. המקור הגדול ביותר של פלסטיק שמציף את הימים והאוקיינוסים שלנו הוא תעשייה שמתנהלת ממילא בים ומשליכה אליו בקביעות כחלק משגרת העסקים שלה אלפי טונות של פלסטיק, אבל עליה אנחנו משום מה חושבים הרבה פחות בבתי קפה: תעשיית הדיג.
"לפחות מחצית מפסולת הפלסטיק באוקיינוס איננה פלסטיק צרכני, שהוא מרכזי בחלק גדול מהדיון הנוכחי, אלא ציוד דיג."
ג'ורג' לאונרד, מדען ראשי בחברה לשימור האוקיינוסים, Ocean Conservancy
אנחנו שומעים שוב ושוב שכדאי להשתמש בכוסות ובקבוקים רב פעמיים, ללכת לקניות עם שקית בד, וכמובן לא להשתמש בקשיות פלסטיק "למען החיים בים". ובאמת, כדאי לנסות להפחית שימוש בפלסטיק חד פעמי. פסולת פלסטיק היא בבירור דבר שפוגע בחיות בר. אבל אם אנחנו רוצים להגן על החיים בים - כדאי לדעת מה באמת מאיים על קיומם. ומוצרי פלסטיק מוכרים ונפוצים כמו בקבוקי שתייה וקשיות הם למעשה לא סוג הפלסטיק הנפוץ ביותר, ובוודאי לא המסוכן ביותר, לחיים בים.
כבר לפני 4 שנים פרסמה גרינפיס דוח שמנתוניו עולה כי ציוד דיג נטוש (שאבד או נזרק) הוא מקור זיהום הפלסטיק הימי הגדול ביותר - ובוודאי הקטלני ביותר. מעל 640 אלף טון של ציוד דיג מושארים כל שנה בים (כמשקל כל אזרחי ישראל) - ומדובר בציוד שעוצב במטרה ללכוד בעלי חיים (ולכן הוא כמובן יעיל בכך יותר מכל פסולת פלסטיק אחרת, גם אחרי שהושלך). מתוך דוח גרינפיס על "רשתות הרפאים":
"בכמה אזורי אוקיינוס ספציפיים, ציוד דיג מרכיב את הרוב המכריע של פסולת פלסטיק, כולל מעל 85% מהאשפה על קרקעית הים ובשדה הפלסטיק הגדול בעולם שצף באוקיינוס השקט"
(דוח GHOST GEAR: THE ABANDONED FISHING NETS HAUNTING OUR OCEANS, עמ' 5)
החיים שאחרי החיים
קרקעית הים ולב האוקיינוס הם מהמקומות הרחוקים ביותר מעינינו על פני כדור הארץ - ולא מפתיע שאנחנו יודעים עליהם מעט מאוד. המדענים המעטים שחקרו את הנושא גילו שלרשתות הרפאים יש מחזור חיים הרסני שמתקיים הרחק מעינינו ומידיעתנו: במהלכו נתפסות ברשת חיות רבות שגורמות לשקיעת הרשת לקרקעית הים מכובד המשקל, עד שהחיות נרקבות ומתפרקות והרשת צפה חזרה, לוכדת חיות ימיות נוספות וחוזר חלילה. מעריכים שרשתות פלסטיק יכולות לשרוד בים 600 שנים - ולהמשיך להרוג עוד ועוד.
בהדרגה הרשת מתפוררת ונקרעת, וחלקים מהפלסטיק מתפרקים לחתיכות יותר ויותר קטנות עד למיקרו-פלסטיק - חתיכות פלסטיק זעירות מכפי שאנו יכולים לראות (בלי מכשירים). כיום מוצאים מיקרו-פלסטיק כבר בגוף של מעל 90% מהדגים ועופות הים. בקצב הנוכחי - האוקיינוסים צפויים להכיל עד 2050 הרבה יותר פלסטיק מדגים.
עד לפני עשור הניחו רבים שציוד דיג נטוש מהווה "רק" כ-10% מהפלסטיק בים. מחקרים חדשים חושפים שציוד דיג נטוש - ובמיוחד מה שמכונה "רשתות רפאים" (רשתות דיג נטושות) אחראי לאחוז גבוה בהרבה של פסולת הפלסטיק הימית - וכנראה לרובה הגדול. מחקר חדש שפורסם ממש לאחרונה (בספטמבר 2022) ב'סיינטיפיק ריפורטס' מצא ש-75-86% מהפלסטיק בשדה הפלסטיק הימי הגדול בעולם מקורו בציוד דיג או חקלאות דגים (Industrialised fishing nations largely contribute to floating plastic pollution in the North Pacific subtropical gyre). זאת לאחר שמחקר קודם העריך את אחוז רשתות הדיג בשדה הפלסטיק "רק" ב-46%.
"רשתות רפאים" יכולות להמשיך להרוג ללא הבחנה במשך עשרות ומאות שנים, לסבך ולחנוק אינספור דגים, כרישים, לווייתנים, דולפינים, צבי ים, כלבי ים ועופות ימיים. לפי הערכות:
- 6% מכלל רשתות הדיג, 9% מכלל המלכודות הימיות ו-29% מכלל חבלי הדיג הארוכים (באורך מספר קילומטרים) נותרים כזיהום פיזי בים!
- 30% מהירידה באוכלוסיות דגים מסוימות נובעת מציוד דיג שנזרק!
- מעל 70% ממקרי המוות המדווחים של חיות ימיות מפסולת כוללים הסתבכות ברשת דיג נטושה!
- 5-30% מ"מאגרי הדגה" המסחריים נתפסים ומתים בכל שנה ברשתות רפאים!
תעשיית הדיג הורגת בכוונה טריליוני דגים בשנה (רבים מהם כ"שלל לוואי"). בנוסף לכך, אפילו בקרב הדגים שמתים "בטעות" כל שנה מפסולת אנושית - תעשיית הדגים היא הגורם המוביל, ובענק, להרג בעלי חיים. בהיקפים שיכולים להכחיד מינים.
אז למה כולם מתעסקים בקש?
לא מפתיע שאנשים מעדיפים להתמקד בדברים שגורמים להם להרגיש טוב עם עצמם בקלות - ולהדחיק דברים שעלולים להצריך שינוי באורח חייהם. אם נבין שאנחנו מחסלים את החיים בים בעיקר ע"י דיג - שאפילו רק שאריות הציוד שלו בים הורגות הרבה יותר מכל פסולת אחרת - נצטרך לחשוב מחדש על קנייה ואכילה של דגים. או שנרגיש פחות טוב עם עצמנו.
אם באמת אכפת לכם מהחיים בים; אם גם אתם מסכימים שמגיע לכל בעלי החיים, גם אלה שחיים בים, סביבה נקייה ובטוחה - ולא מלכודות מוות אטי חסר תכלית - אל תשלמו למי שממלאים במלכודות כאלה את האוקיינוסים שלנו.
בשורה התחתונה
מאיפה מגיע רוב הפלסטיק לים? מציוד דיג משומש, בעיקר רשתות וחבלים, שנשאר בים, מושלך לים או אובד בו משלל סיבות. הוא גם מעוצב בצורה שהופכת אותו לקטלני יותר מרוב סוגי הפסולת האחרים.