למה לא לאכול ביצים?
אנשים רבים בוחרים להימנע מצריכת ביצים, מסיבות מגוונות. יש מי שנמנעים מביצים מטעמי רגישות גופנית כמו אלרגיה לביצים או מערכת חיסונית חלשה, ויש מי שעושים זאת מסיבות עקרוניות, כחרם צרכני מטעמים מוסריים או סביבתיים. גם אם ביצים נראות לך כמו חלק הכרחי מהתפריט, כדאי לך לקרוא 10 סיבות למה לא לאכול ביצים - שאולי לא חשבת עליהן עד היום
1. כי לתרנגולות מגיע למתוח כנפיים
לא צריך להיות טבעוני או פעיל אנימלס כדי לחשוב שלבעלי חיים, אפילו כאלה שמנוצלים בתעשיית המזון, צריכה להיות הזכות הבסיסית להפעיל את הגוף שלהם, לפחות בצורה מינימלית כגון למתוח אברים, להסתובב, לזוז מעט. מתרנגולות בתעשיית הביצים, הכלואות ברובן בכלובי סוללה צרים, נשללת לחלוטין הזכות הבסיסית הזאת. הן נאלצות לחיות במשך שנתיים, ללא כל הפסקה כשהן דחוסות בנפח זעיר של קופסת נעליים בערך, כשהן עומדות על רצפת תיל אלכסונית שגורמת להן חוסר נוחות תמידית. אפילו מי שמאמין בזכותם של בני אדם לצרוך מוצרים מהחי יתקשה מאוד להצדיק מוסרית את ההתעללות הקיצונית שאנחנו כופים על תרנגולות כל חייהן במסגרת תעשיית הביצים.
2. כי לאפרוחים זכרים מגיע לחיות
בכל בוקר משמידות מדגרות של תעשיית הביצים בישראל 20 אלף אפרוחים רק בגלל שהם זכרים. שבעה וחצי מיליוני אפרוחים בשנה. הם נטחנים חיים או מושלכים לשקיות ולמכולות אשפה יחד עם קליפות הביצים. מבחינת תעשיית הביצים, אפרוחים זכרים הם פשוט זבל. כשאנחנו קונים ביצים, אנחנו משלמים גם על זה.
3. כי ביצים מקצרות גם את חיי מי שצורכים אותן
בשנים האחרונות מצליחה תעשיית הביצים למתג את עצמה מחדש מבחינה בריאותית בתקשורת. תעשיית הביצים דואגת לממן מחקרים מטעמה, בניסיון להפריך חששות בריאותיים מצריכת ביצים, ומשווקת את מסקנות המחקרים-מטעם הללו לעיתונאים עצלים, שמוכנים לדווח עליהם באופן מוטה ומוגזם (וכמובן מבלי להזכיר את מעורבות תעשיית הביצים במחקר). אבל מה האמת? האם ביצים זה בריא? למרבה השמחה, כיום קל הרבה יותר לרובנו לבדוק את הדברים בעצמנו. מחקרי תזונה אמינים, שנעשים על ידי גופי מחקר חסרי אינטרס בתעשיית הביצים, מראים באופן עקבי שצריכת ביצים מקצרת את תוחלת החיים ומגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב ובסוכרת.
4. כי ביצים כיום נוטות להכיל סלמונלה ורעלנים
לא זו בלבד שביצים מטבען מסוכנות לצריכה בכמויות הנהוגות בתרבות המערבית, אלא שבמערב כיום - ובמיוחד בישראל - ביצים מסחריות נוטות להכיל גם חומרים כימיים זרים כמו דיוקסינים, תרופות, חומרי הדברה ומתכות כבדות או אורגניזמים ביולוגיים מחוללי מחלות - בעיקר חיידקי סלמונלה. זיהום הביצים בישראל כה חמור, עד כי כבר ב-2014 הוציא משרד הבריאות אזהרה לכל גני הילדים לחדול להשתמש בקרטוני ביצים ב"פינות יצירה" כדי להימנע מהדבקה בסלמונלה (כשני שליש מהתחלואה בסלמונלה בישראל היא של ילדים עד גיל 10).
5. כי תעשיות החי הורסות את כדור הארץ
תעשיות החי כרוכות מעצם טבען בבזבוז משאבים, שהופך הרסני ככל שיש יותר בני אדם בעולם. כדי להפיק מוצרים מהחי צריך לגדל לא רק את בעלי החיים אלא גם צמחים כדי להזין את בעלי החיים האלה. גידול תעשייתי הנהוג בימינו מסתמך על הזנת העופות במזון מרוכז, שרובו מגיע מגרעינים כמו סויה, חיטה ותירס - שמשמשים גם להזנה ישירה - וחסכונית בהרבה - של בני אדם. במיוחד כיום, כשאנחנו ניצבים אולי בפתחו של משבר מזון עולמי נוסף שצפוי לגרום לרעב כבד, לפחות בכמה מדינות עניות שמייבאות, למשל, את רוב החיטה שלהן מאוקראינה הנצורה כעת - זה פשע לבזבז גרעיני תבואה יקרים על הזנת מאות מיליוני עופות - שיהפכו את רובם להפרשות מזהמות, במקום להזין ישירות את כל בני האדם במזון צמחי.
6. כי תעשיית העופות היא חממת מגפות
על שפעת העופות שמעתם? אולי מדי פעם, בחטף, בחדשות, אבל המגפה הזאת ממשיכה להשתולל בלולים בכל רחבי העולם, לגרום להשמדות המוניות, ובנתיב הזה היא צפויה לדעת המומחים לפתח מוטציה שיכולה לעבור בין בני אדם - ולהכניס את האנושות למשבר שיגמד את זה שגרמה הקורונה (קוביד19). גם אם ההשמדה ההמונית של בעלי חיים שהפכה לשגרה בתעשיית העופות לא מזעזעת אתכם - כדאי לכם לשקול אם הסיכון שהשפעת הזאת תחזור אלינו או לילדים שלנו בהפוכה - שווה לכם את החביתה הבאה.
7. כי חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה יהרגו בקרוב יותר אנשים מסרטן
חיידקים הופכים עמידים יותר ויותר לאנטיביוטיקה. משקי חי הם אחד הגורמים העיקריים - אך הנסתרים - למגמה. כ-80% מהאנטיביוטיקה כיום משמשת לא לריפוי אלא להחזקה בחיים של בעלי חיים בתנאי התעללות קשים. השימוש המופקר הזה שוחק את יעילות האנטיביוטיקה ומקרב את היום שבו, לפי ארגון הבריאות העולמי, תעקוף התמותה מחיידקים עמידים את התמותה מסרטן.
8. כי הרעבה והשחתת גוף למטרות רווח צריכות לעבור מהעולם
חיתוך מקור התרנגולות הוא השחתה ברברית של האבר הרגיש והחשוב ביותר בגופה של תרנגולת - המקבילה לא רק של השפתיים והשיניים שלנו, אלא גם של הידיים שלנו ושל כלים שונים שאנחנו נעזרים בהם כדי להתנקות למשל (לא רק חתולים מנקים את עצמם: המקור משמש את התרנגולות גם כדי לטפח את נוצותיהן). אבל חיתוך המקור, כמו ההרעבה הממושכת שנכפית על כל תרנגולת בישראל בהגיעה לגיל שנה בערך - נבלעים בחור השחור העצום של העינויים שהמצאנו לבעלי כרבולות - שרוב האנשים "רגישים מדי" מכדי להעמיק לשמוע או לקרוא או לדעת עליהם. הגיע הזמן לשים את הכסף שלנו איפה שהלב שלנו נמצא. להפסיק לשלם על דברים שאנחנו לא מסוגלים אפילו לקרוא עליהם, שלא לדבר על לעשות אותם בעצמנו לבעל חיים נושם ומרגיש וסובל.
9. כי יש היום ים של תחליפים זמינים
מקמח עדשים (או קמח חומוס) פשוט בריא וזול ועד תחליפי ביצים חקייניים (יקרים) - השוק מוצף כיום במוצרים שעושים את ההיפטרות מביצים לקלה מתמיד. בכל סופרמרקט ובכל מכולת (ובוודאי בתי טבע) אפשר כיום למצוא מגוון ענק של מוצרים המחליפים ביצים, מרסק תפוחים (להחלפת ביצים באפייה) ועד אבקות עתירות-רכיבים להכנת מקושקשת מהירה בהוספת מים בלבד.
10. כי פנקייקים ועוגות טעימים ובריאים יותר עם פירות במקום ביצים
הנה סוד שלא מספרים לכם: מאפים נעשים טובים יותר כשלומדים להשתמש בפירות במקום בביצים. פירות מוסיפים ניחוחות וטעמים עמוקים ומתוקים תוך כדי שהם מתפיחים את העסק. נסו למעוך בננה קלות לתוך בלילת הפנקייק ותראו בעצמכם!