דגים יכולים להיכנס לדיכאון?

האם דג יכול להיות מדוכא? האם קרפיון או דג זהב יכולים לשקוע בדיכאון באותו אופן שבן אדם או כלב יכולים?

דיכאון דגים

השאלה הזאת התעוררה בוודאי אצל לא מעט אנשים שצפו בדגים מדוכאים-למראה שטים להם באטיות סמוך לקרקעית באקווריום קטן וחשוף. אבל אפשר לשער שחלק מהאנשים לפחות ניחמו את עצמם במחשבה שמדובר ב'השלכה' ו'האנשה' שלהם. האם דגיג מסוגל בכלל לחוות תהומות רגשיים כמו יאוש?? גודלנו לחשוב שדגים הם יצורים פשוטים מאוד, לא לגמרי בעלי חיים. שיש להם כביכול זיכרון מגוחך של 3 שניות, או שיש ויכוח מדעי סוער כביכול על עצם יכולתם של דגים להרגיש כאב… כך שסביר לגמרי אם המחשבה על דג בדיכאון נראית לרובנו קצת אבסורדית.

אבל בעוד לאדם הפשוט דג מדוכא עלול להיראות כמו רעיון מופרך, כיום דווקא מדענים מתייחסים לדיכאון של דגים ברצינות רבה. לא מתוך אכפתיות לסבלם של דגים, למרבה הצער, אלא בעיקר במסגרת הניסיון המחקרי-מסחרי לפתח תרופות חדשות לבני אדם בדיכאון, למשל. חוקרי דיכאון רואים כיום בדגים חיית מודל "אידיאלית" - כלומר עדיפה על העכברים, שנוצלו לכך בעיקר עד לאחרונה - לפיתוח תרופות נוגדות דיכאון חדשות. מסתבר שדגים לא רק שוקעים בדיכאון מסיבות דומות לאלה שגורמות לנו לשקוע בדיכאון - הן ברמה החווייתית והן ברמה הגופנית (תנודות סרוטונין ודופמין) -  אלא גם שאותן תרופות שגורמות לנו להתעודד - מעודדות ומאוששות גם דגים.

דמיון "מפחיד"

מחקרים מהשנים האחרונות שינו באופן קיצוני את האופן שבו מדענים חושבים על קוגניציה של דגים. "הנוירוכימיה כל כך דומה לשלנו שזה מפחיד", אמר (לניו יורק טיימס) ג'וליאן פיטמן, פרופסור לביולוגיה וסביבה באונ' טרויה באלבמה, שם הוא עובד על פיתוח תרופות חדשות לטיפול בדיכאון - על דגי זברה קטנטנים. 

ניו יורק טיימס דיכאון דגים זו לא בדיחה

באופן כללי, מדענים מעדיפים לחקור דגי זברה בגלל שהם קטנים וזולים. ד"ר פיטמן חוקר אותם כבר עשר שנים והוא פיתח שיטה אוטומטית לאבחן דיכאון בדגים לפי צורת השחייה של הדג לאורך זמן ומשך הזמן שהדג מבלה שקוע בתחתית המיכל. ככה, הוא יכול (לטענתו) לבדוק בצורה מהימנה את היעילות של תרופות שונות נגד דיכאון.

דיכאון או חרדה?

יש ויכוח סוער בקהילת חוקרי הדגים, האם "דיכאון" הוא המונח הנכון ביותר לתיאור מצבם של הדגים. רבים מעדיפים את המונח "חרדה". אבל מה ששכנע את ד"ר פיטמן (ואחרים) להתייחס לכך כ"דיכאון" הוא שדגי הזברה הפגועים מאבדים עניין כמעט בכל דבר שמעסיק דג (או כל בעל חיים אחר) כשהוא במצב רגיל: אוכל, צעצועים, אינטרקציה, דברים בסביבה - בדיוק כמו אנשים שנמצאים בדיכאון קליני.

"אתה יכול לדעת," אמר קולום בראון, ביולוג התנהגותי מאוניברסיטת מקווארי בסידני, שפרסם יותר מ-100 מאמרים על תודעה של דגים. "אנשים מדוכאים נסוגים. וככה גם דגים."

הסקרנות הרגה גם את הדג

בשני העשורים האחרונים, מחקר אחרי מחקר מנפצים סטריאוטיפים על דגים, ומגלים שיש דגים שמסוגלים להשתמש בכלים, לזהות את עצמם במראה, לזהות פרצופים…

"הגורם לדיכאון של רוב הדגים שמגודלים באקווריום בבתים, הוא כנראה מחסור בגירויים", אומרת ויקטוריה ברייתווייט, חוקרת אינטליגנציה של דגים. "אחד הדברים שאנחנו מגלים, הוא שדגים הם סקרנים באופן טבעי, ומחפשים כל הזמן דברים חדשים", היא מוסיפה.

ד"ר בראון מסכים, ומזכיר ניסוי שערך, שהראה שאם כלואים דגים בסביבה עשירה ומורכבת - כלומר, למשל הרבה צמחים מגוונים לשחות דרכם - זה מפחית את הלחץ, ומגביר את גדילת המוח (ביחס למצב המקובל באקווריומים, ל"נוי" או למחקר, שמיועדים להשאיר את הדגים חשופים תמידית להתבוננות).

רבע מהסלמונים מתאבדים בדרך אליך

מחקר שפורסם במאי 2016 מצא שעד רבע מהדגים בחוות פיטום של דגי סלמון - סובלים מאיבוד עניין באוכל וכנראה בחיים בכלל - הם מפסיקים לשחות, להגיב, ולמעשה מרעיבים את עצמם, לעתים עד מוות. בתעשייה מכנים אותם "נושרים". עוד מצא המחקר, שהכימיה המאפיינת מוחות של דגים "נושרים" היא כמעט זהה לזו של אנשים לחוצים ומדוכאים מאוד.

איקון דג בוכה

בדמם של הדגים ה"נושרים" נמדדו רמות גבוהות משמעותית של קורטיזול - הורמון המעיד על לחץ גם ביונקים ועופות. עוד נמצאה בדגים פעילות מוגברת של המערכת הסרוטונרגית, המעורבת בשינה, רעב, נשימה, מצב רוח ועוד. בעיות במערכת העצבית הזו נמצאו קשורות בעבר למחלות נפש שונות, כולל דיכאון.

"לא הייתי מרחיק לכת ואומר שהם מתאבדים, אבל מבחינה פיזיולוגית, הם נמצאים בקצה של מה שהם יכולים לסבול, ומכיוון שהם נשארים בסביבה הזו, הם בסופו של דבר מתים בגלל מצבם".

ד"ר מרקו וינדס (Vindas) המחבר הראשי של המחקר

דגים בכלובים ימיים (כמו בבריכות פיטום) חיים בתנאים זוועתיים ומלחיצים, שונים בתכלית הניגוד ממה שהם התפתחו להתמודד איתו בטבע. דגים במשקי חקלאות ימית נאלצים להתמודד עם מים צפופים ומזוהמים, לסבול מגעים לא רצויים רבים עם דגים אחרים, טיפולים מכאיבים על ידי בני אדם, מאבקים בלתי פוסקים על מזון ומרחב מחייה ושינויים פתאומיים ברמות החמצן, החומציות, המליחות, ועוד ועוד.

בדיוק כמו חיות יבשתיות, דגים במשקים חקלאיים אינטנסיביים - חיים חיי סבל.

אני, דג

מחקרי הדיכאון בדגים מראים שהדרך שבה דגים מתמודדים עם כליאה בתנאים מחפירים - לא שונה מהדרך שבה אנחנו היינו מתמודדים איתם. כולל הדרכים שבהם אנחנו עלולים להיכשל בזה - לפעמים, כמו במקרה של רבע מדגי הסלמון במשקים - לחלוטין שלא באשמתנו. מחקרים אחרים גילו שהאינטליגנציה של דגים עולה בהרבה על מה ששיערנו אי פעם. 

"דגים אינטליגנטים יותר ממה שהם נראים. בתחומים רבים, כמו זיכרון, והכוחות הקוגניטיביים שלהם תואמים או עולים על אלה של בעלי חוליות 'גבוהים' כולל פרימטים לא אנושיים."

ד"ר קולום בראון, חוקר התנהגות דגים

השורה התחתונה

האם דגים יכולים להיכנס לדיכאון? כן, יש גם דגים בדיכאון. ממש כמו בעלי חיים אחרים, כליאה ממושכת בתנאים קשים נוטה לגרום לדגים להפגין סימנים התנהגותיים וביוכימיים לדיכאון - ותרופות מוכרות נגד דיכאון נוטות לגרום להם להפגין סימנים הפוכים.