פעילות אנימלס
והישגיה בשנת
סיכום שנה נוספת בה המשכנו להוביל את המאבק למען בעלי החיים במשקים התעשייתיים: שנה בה ניצחנו במאבק ארוך שנים לאיסור הכלובים בתעשיית הביצים, שנה בה ליווינו כ-190 אלף אנשים מרחבי העולם במעבר לתזונה מהצומח, שנה בה השמענו את קולם של בעלי החיים בתקשורת, בכנסת, בבתי הספר – ואפילו באו"ם.
ניצחנו במאבק לאיסור הכלובים!
השנה ציינו הישג היסטורי במאבק למען בעלי חיים בישראל: הכנסת אישרה תקנות לחוק צער בעלי חיים שיאסרו על כליאה של תרנגולות בכלובים בתעשיית הביצים ויקלו על סבלם של מיליוני בעלי חיים, לאחר מאבק ארוך שנים שהובילה אנימלס. התקנות נוסחו בעקבות עתירה לבג"ץ שהגשנו, שב-2009 הביאה להקפאה של רפורמה בהיקף של מאות מיליוני שקלים וחייבה את משרד החקלאות לנסח את התקנות.
לקראת הדיונים בתקנות יזמנו קמפיין פרסום נרחב שכלל שלט חוצות עצום בכניסה לירושלים עם תמונה של תרנגולות כלואות בכלוב (שצילמו התחקירנים שלנו), 350 שלטים עירוניים פרוסים על תחנות אוטובוס ועל אוטובוסים בירושלים ובתל אביב, תשדיר רדיו ופרסומים ברשתות החברתיות.
במישור הפוליטי, פעלנו מול משרדי החקלאות והאוצר ומול חברי הכנסת כדי לגייס תמיכה במהלך, הבאנו לשיפורים משמעותיים בתקנות, בלמנו ניסיונות למחטפים ולשילוב סעיפים בעייתיים וקידמנו שינויים חשובים גם בתקנות מכסות הביצים. אנימלס תמשיך לפעול בכל המישורים כדי להבטיח את היישום והאכיפה של התקנות.
המשכנו להילחם למען בעלי החיים בכל החזיתות
עצרנו את הכלובים – גם בתעשיית הבשר
הישג נוסף במאבק שלנו לסוף לעידן הכלובים: משרד החקלאות עצר את הכליאה של תרנגולים בכלובים גם בתעשיית הבשר! בשנים האחרונות ניהלנו מאבק ציבורי נגד איום חדש שריחף על התרנגולים בתעשיית הבשר – כליאה בכלובים, שעלולה היתה להחריף את התנאים הקשים ממילא בלולים. תחילה, משרד החקלאות התיר לאכלס לול כלובים ענק (בהיקף של כ-3 מיליון תרנגולים בשנה) – עד לביצוע מחקר שנועד לבדוק האם כליאת התרנגולים בכלובים פוגעת ברווחתם, וזאת למרות שכבר קיימים מחקרים בנושא. אנימלס נאבקה, הגישה עתירות לבתי משפט, פעלה בכנסת, יזמה כתבות בתקשורת, הגישה למשרד חוות דעת מדעית בנושא ואף ערכה תחקיר שחשף התעללות בתרנגולים באותו לול. בזכות המאבק, ועקב ראיות לפגיעה בתרנגולים שעלו גם מהמחקר של משרד החקלאות עצמו, החליט המשרד שלא לאפשר אכלוס של לולי כלובים בתעשיית הבשר.
השמענו את קולם של בעלי החיים בכנסת
בכנסת ה-24 השמענו את קולם של בעלי החיים בכל הזדמנות. בנוסף לעבודה האינטנסיבית לאיסור הכלובים, יזמנו פגישות עם גורמים במשרדי הממשלה הרלוונטיים כדי לקדם את החקיקה להפסקת המשלוחים החיים ומהלכים נוספים. השתתפנו בדיונים בוועדות על הצעות החוק לאיסור פעולות ריסון והשחתה בחזירים, לאיסור מלכודות דבק ולאיסור על הרעלת חיות בר (שעברו בקריאה טרומית), על שפעת העופות ועוד. כמו כן, לקחנו חלק במפגשי השדולה לזכויות ורווחת בעלי החיים והצגנו את הליקויים באכיפת חוק צער בעלי חיים. לפני הבחירות, יחד עם עמותת תנו לחיות לחיות וארגונים נוספים, ערכנו פאנל בכותרת “חיה פוליטית” עם מועמדים ממפלגות שונות, בהנחיית העיתונאי רן בנימיני. מעל 300 אנשים הגיעו לכנס, ואלפי אנשים נוספים צפו בו בשידור חי. הקריאה המרכזית בפאנל היתה להעברת האחריות על חוק צער בעלי חיים לרשות לאומית תחת המשרד להגנת הסביבה, קריאה שקידמנו בקמפיין משותף עם תנו לחיות לחיות, במסגרתו נשלחו מעל 29 אלף מיילים לראשי המפלגות.
תיעדנו במשקים – ונלחמנו למיצוי הדין עם המתעללים
תחקירני אנימלס המשיכו לתעד את הפגיעה בבעלי החיים במשקים, ומסרו עדויות ב-17 תיקי חקירה. 8 עובדים שעבדו במשחטת זוגלובק הורשעו השנה בעבירות על חוק צער בעלי חיים בעקבות תחקיר אנימלס במשחטה בשנת 2015. ההליך המשפטי הממושך הסתיים בהסדר טיעון, שפסק מאסר על תנאי וקנסות נמוכים (המיועדים לקרן להגנת בעלי חיים). הצוות המשפטי שלנו הגיש השנה למשרד החקלאות 8 עררים בעקבות סגירה של תלונות ללא חקירה, וכן שורה של בקשות חופש מידע.
מוועדות הממשלה ועד לפסגת האו"ם – דרשנו הפחתת מזון מהחי כמדיניות ממשלתית
לקחנו חלק משמעותי בדיוני הוועדה הממשלתית להיערכות מערכות המזון למשבר האקלים, ועדה שהוקמה במטרה ליישם את מפת הדרכים למערכות מזון מקיימות שהגישה ישראל לאו"ם בשנה שעברה (הכוללת יעד לאומי לצמצום צריכת מזון מן החי בכ-50% עד 2030!). בשם קואליציה רחבה של ארגוני סביבה, מזון ובעלי חיים דרשנו בוועדה תעדוף בסבסוד ובתמחור למוצרים מהצומח, תמיכות ממשלתיות לעסקים שיפחיתו בייצור ובמכירה של מזון מן החי, צמצום הגשת בשר במוסדות מדינה ועוד.
בנוסף, דאגנו להתייצב בכל פורום ממשלתי, אזרחי ואקדמי רלוונטי בתחום האקלים והקיימות, וקידמנו את השילוב של הפחתת מזון מן החי באג'נדה ובצעדי המדיניות המקודמים בהם. ביניהם: ועידת האקלים של האו"ם בשארם א-שייח, על במת מצעד האקלים, פורומים ודיונים עם השרה להגנת הסביבה, עם הממונים על ההיערכות למשבר האקלים במשרד הבריאות ועם הממונים על תחום האסטרטגיה במשרד החקלאות. בכולם דאגנו להביא את עמדת הקואליציה ולסייע במתן פתרונות פרקטיים.
הובלנו תאגידי ענק להתחייב להפסיק להשתמש בביצי כלוב
כחלק מקואליציה בינלאומית לקידום אחריות תאגידית למען בעלי חיים, אנו מקדמים יוזמות להוצאת ביצי כלוב משרשראות האספקה של תאגידים בתחום המזון. שורה של תאגידים בינלאומיים הפועלים בישראל כבר הציבו תאריך יעד להשלמת המהלך וחלקם כבר החלו ביישומו. אנו פועלים לוודא שההתחייבויות ימומשו ולהרחבת המגמה לתאגידים נוספים.
השנה השתתפנו בקמפיין בינלאומי של הקואליציה, ודרשנו מחברת טורידול (חברת מסעדות גדולה המחזיקה 9 רשתות מזון שונות, ביניהן ווק-טו-ווק, המפעילה סניפים גם בישראל) להפסיק להשתמש בביצי כלוב בכל מסעדותיה ברחבי העולם. בתיאום עם פעילים מכל העולם, יצאנו לקמפיין מחאה – וניצחנו! תוך 4 חודשים טורידול פרסמה התחייבות גלובלית להפסיק בהדרגה את השימוש בביצי כלוב בכל המסעדות שלה.
יצאנו למאבק במדיניות כלכלית המעודדת עלייה בצריכת בשר
בצעד שערורייתי, משרד האוצר פרסם צו שמבקש לבטל לחלוטין את מכסי היבוא על בשר בקר ומוצרי בשר מעובד – מה שעלול להוביל לעלייה בצריכת בשר. יצאנו למאבק משותף נגד הצעד יחד עם גרינפיס, תנו לחיות לחיות, הקליניקה לצדק סביבתי וזכויות בע"ח באוניברסיטת ת"א, הקליניקה לרגולציה סביבתית בבר אילן וגופים נוספים. עוד כשהצו פורסם כטיוטה קראנו לביטולו יחד עם שורה של ארגוני בריאות, סביבה ובעלי חיים, וגם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה הביעו עמדה דומה.
לא רק שמשרד האוצר בחר לא להישמע להמלצות משרדי הממשלה, הוא אף החליט להעביר כ-430 מיליון ש"ח לתעשיית הבקר המקומית, כחלק ממתווה שחותר להנצחת הפטור (הזמני) ממכס ביבוא עגלים במשלוחים החיים. יחד עם קואליציית הארגונים, פנינו מיד ליועצת המשפטית לממשלה בדרישה לביטול הצו. לאחר שנענינו בשלילה הגשנו עתירה לבג"ץ, אליה הצטרפו גם שורה של מומחי בריאות וסביבה, ודיון ראשון עתיד להתקיים בתקופה הקרובה.
המשכנו לטבען את העולם עם אתגר 22
מעל 190 אלף משתתפים חדשים בקבוצות האתגר שלנו – עלייה של 52% בהשוואה לשנת 2021! בזכות צוות הדיאטניות והמדריכים המסורים שלנו סיפקנו תמיכה, טיפים והמון מתכונים לכל אלו שהצטרפו אלינו. אדיבותם ונחישותם של המדריכים שלנו הן הדבר שהופך את האתגר למקום הטוב ביותר להתנסות בו באורח חיים טבעוני – ולהצליח. לאחרונה הרחבנו את פעילות האתגר גם לקבוצות וואטסאפ בהן אנחנו מקיימים שיחות משמעותיות עם המשתתפים שלנו.
גם פרויקט "Challenge 22 Community" שלנו מתפתח: ליווינו 11 ארגונים מכל העולם, שרשמו השנה מעל 100 אלף אנשים לאתגרים המקומיים שלהם – 54% יותר משנה שעברה! הפרויקט מספק למשתתפים מידע ומתכונים בשפה שלהם, בסיוע מדריכים מקומיים שיכולים לתמוך בהם בדרך הטובה ביותר. תאילנד, בולגריה, ניו זילנד, וייטנאם וליטואניה – הן רק כמה דוגמאות למדינות שהצטרפו אלינו במשימה להפיץ זכויות בעלי חיים וטבעונות ברחבי העולם!
השקענו בדור העתיד ובחינוך לחמלה
גם השנה הפעלנו את שתי התוכניות החינוכיות שלנו: "לחלוק את העולם" – תוכנית ההרצאות והסדנאות הותיקה של אנימלס בנושא זכויות בעלי חיים; ותוכנית "מתחילים את השינוי בצלחת" – מפגשים חינוכיים חווייתיים בנושא תזונה בת-קיימא בדגש על מזונות מהצומח, אותה אנו מפעילים יחד עם ארגון "חיים וסביבה" ובשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה ועם אגף התזונה במשרד הבריאות. בשתי התכניות יחדיו פגשנו השנה מעל ל-33 אלף בני נוער ובוגרים, במאות הרצאות וסדנאות שקיימנו ב-168 בתי ספר וארגונים חינוכיים נוספים (כמו תנועות נוער ומרכזי צעירים). העברנו את ההרצאות גם בפני קהלים נוספים: עובדי משרד הבריאות, אסירים, חיילים, מורים בהשתלמויות, סטודנטים, מדריכי תנועת הצופים ועוד.
העלנו תכנים חדשים בנושא זכויות בעלי חיים לאתר "פעולה חיה", אליו נכנסים אלפי אנשים בכל חודש, עבור מגוון מקצועות לימוד ושכבות גיל שונות. השנה השקנו עמוד מיוחד עבור תנועות הנוער, שמספק ערכות פעילות למחנות קיץ ולטיולים, ואף יצאנו אל התנועות לימי הדרכה והכשרה וביקרנו במחנות הקיץ כדי לראות את ההפעלות.
הפקנו מגוון אירועי העשרה חינוכיים, ביניהם: וובינר לאנשי ונשות חינוך (כ-130 משתתפים) בנושא "לומדים ומלמדים על מזון ואקלים", בשיתוף פעולה עם הרשת הירוקה וארגון חיים וסביבה; מפגש הכנה למורים לקראת יום בעלי החיים, בו אירחנו נציגות מחוות החופש ומהתוכנית החינוכית לתלמידי היסודי "חיות איתנו"; וכנס "אקלים של שינוי" בשיתוף החברה להגנת הטבע וארגוני סביבה נוספים, שהיווה הזדמנות למורים ומורות מרחבי הארץ להיפגש, להחליף רעיונות ולהיחשף למידע עדכני. באוקטובר לקחנו חלק בתכנון והפקת מצעד האקלים 2022, בו התמקדנו בפיתוח תכנים למתחם החינוך של האירוע, פרסום חומרים למורים לקראת האירוע והפעלת דוכני הסברה ופעולה.
הבאנו את המאבק אל הציבור
לאורך השנה יצאנו לפעילויות הסברה בכל רחבי הארץ – ברחוב, באוניברסיטאות השונות ובאירועים גדולים: מצעדי הגאווה בירושלים ובחיפה, מצעדי האקלים, הלילה הלבן בתל אביב, שבוע הספר, ויגן פסט ועוד. מעל 1,000 אנשים נרשמו לאתגר 22 בפעילויות השטח שלנו, ואלפי אנשים נוספים הצהירו שיעשו שינוי בהרגלי הצריכה שלהם בעקבות המפגש איתנו!
הפעילות הדיגיטלית שלנו הגיעה לעשרות מיליוני אנשים! קידמנו את אתרי העמותה – מעל 20 אתרים בתחומים שונים – אליהם נכנסו במהלך השנה מעל ל-2.3 מיליון משתמשים. שדרגנו את אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי (אתר Veg), אחד מהפרויקטים המובילים שלנו. הוספנו לו מגוון תכנים חדשים, כמו קטגוריית המוצרים שלנו למשל שמתעדכנת כל הזמן, וכבר כוללת בתוכה רשימות מפורטות ומקיפות של מוצרים טבעוניים (תחליפי בשר, תחליפי חלב, מתוקים ועוד) שאפשר למצוא בכל סופר. אלפי אנשים עוקבים אחרי האתר כדי לקבל המלצות, טיפים לחגים ומתכונים חדשים.
עמודי הפייסבוק והאינסטגרם של אנימלס ושל אתגר 22 הגיעו לתפוצה של מעל 6.5 מיליון חשיפות בעמודים הישראליים ומעל 45 מיליון חשיפות בעמודים הבינלאומיים. פרסמנו 35 סרטונים ביוטיוב שהגיעו ל-1.4 מיליון צפיות, וכ-200 סרטונים בטיקטוק שזכו ליותר מ-2 מיליון צפיות.
הצטרפו אלינו לשנה נוספת של פעילות אינטנסיבית לשינוי המציאות של בעלי החיים
רוצים לפעול ולא יודעים איך? יש מגוון דרכים בהן ניתן להשפיע!
תרמו למען המשך הפעילות שלנו
התרומה שלך תעזור ליצור עתיד טוב יותר לבעלי החיים.