פעילות אנימלס
והישגיה בשנת
אנימלס מסכמת שנה של עשייה אינטנסיבית: הגענו לחצי מיליון נרשמים לאתגר 22, הרצנו בפני כ-20 אלף איש והעברנו סדנאות לכאלף אנשי חינוך, פעלנו בכנסת ובבתי המשפט, והתכנים שלנו הגיעו למיליוני צפיות ברשתות החברתיות. לפניכם סיכום קצר ולא ממצה של הפעילות הענפה בפרויקטים המרכזיים שלנו.
המאבקים שהובלנו השנה
המשכנו במאבק לעצירת המשלוחים החיים!
המשכנו לקדם בכל הכוח חקיקה להפסקת המשלוחים החיים. בכנסת ה-23 הוגשו 6 הצעות חוק בנושא. נפגשנו עם חברי-כנסת ועם אנשי המקצוע במשרדי הממשלה הרלוונטיים, העברנו מידע לחברי הצוות הבין-משרדי שמייעץ לשר החקלאות בנושא, והשתתפנו באחד מדיוניו לצד שותפים למאבק מישראל נגד משלוחים חיים, תנו לחיות לחיות וארגונים מאוסטרליה ומאירופה.
ביום הבינלאומי להפסקת המשלוחים החיים קיימנו מחאה מול הכנסת. המחלקה המשפטית שלנו הגישה 3 תלונות על התעללות שצוות החקירות שלנו תיעד בנמלים, בקשות חופש מידע על הביקורות בנמלים, וכן בקשה לשלילת רישיון ייבוא של דבאח, שסורבה על ידי משרד החקלאות.
השנה פורסם דו"ח מבקר המדינה שיצא בביקורת חריפה על המשלוחים החיים, וסוקר בהרחבה בתקשורת. גם האיחוד האירופי פרסם דו"ח על המשלוחים החיים שחשף כשלים רבים בפיקוח.
ב-2020 חלה ירידה במספר בעלי החיים שהובלו לישראל במשלוחים החיים, ואנחנו ממשיכים במאבק עד שההתעללות הזאת תיפסק.
פעלנו למען התרנגולות בתעשיית הביצים
אנחנו פועלים בכל המישורים כדי להקל על התרנגולות האומללות בתעשייה. פתחנו פרויקט המקדם אחריות תאגידית להגנת בעלי חיים ופועל בשיתוף פעולה עם קואליציית Open Wing Alliance. פנינו לכל 11 התאגידים הבינלאומיים שפועלים בארץ, אשר התחייבו להפסיק את השימוש בביצים מלולי כלובים עד 2025, כדי לוודא שיקיימו את ההתחייבות גם בישראל.
בנוסף לכך, התחלנו דיאלוג ומשא ומתן מול תאגידים ישראלים ויצרנו קשרים עם גורמים בתעשייה. השתתפנו בהדרכות והכשרות, ולקחנו חלק בכנס בינלאומי ובפעילויות יחד עם שאר חברי הקואליציה במעל 60 מדינות בעולם!
מול מקבלי ההחלטות פעלנו לקידום הצעות חוק לסימון ביצים לפי סוג הלול ממנו הן הגיעו ולכך שלולים חדשים שייבנו יהיו רק לולים ללא כלובים; הגשנו ניירות עמדה; נפגשנו עם שר החקלאות, עם חברי כנסת ועם דרגים מקצועיים במשרדי ממשלה שונים; השתתפנו בדיוני הוועדות, ואף הצלחנו לעצור העברת 100 מיליון ש"ח לבניית לולים חדשים בתעשיית הביצים (מהלך שהיה מאפשר מימון לכלובים), ולהביא לכך ש-50% ממכסות הביצים החדשות יוקצו ללולים ללא כלובים.
לולים ללא כלובים רחוקים מלספק תנאים אופטימליים לבעלי החיים, מדובר בלולים תעשייתיים לכל דבר, אבל הם לפחות יאפשרו לתרנגולות לפרוש כנפיים, להתהלך ולממש כמה מההתנהגויות הטבעיות שלהן. ההקלה על הסבל של התרנגולות היא משמעותית, ובמקביל לפעילות שלנו לסיום הניצול של התרנגולות בטווח הרחוק יותר, אנחנו לא שוכחים את אלו שכלואות כאן ועכשיו.
והציבור איתנו!
סקר שנערך לבקשתנו ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה הוכיח מעל לכל ספק: 89% מהציבור מאמינים שצריך לאסור על לולי כלובים ו-95% תומכים בכך שבמסגרת הרפורמה המתוכננת לבנייה מחדש של לולים בתעשיית הביצים במימון ציבורי ייבנו לולים ללא כלובים, ורובם אומרים – רק לולי חצר! לצדנו פועלים בתחום גם הקליניקה לצדק סביבתי וזכויות בעלי חיים באוניברסיטת תל-אביב ועמותת חי-משק. ביחד – נתקדם ל#סוף_עידן_הכלובים.
פתחנו מאבק לעצירת כליאת התרנגולים בתעשיית הבשר בכלובים
לצערנו, משרד החקלאות אישר לול ענק של כלובים לתרנגולים בתעשיית הבשר. מדובר בשיטת כליאה שעד כה לא היתה קיימת בישראל, ומחמירה את התנאים הקשים ממילא של התרנגולים.
בעקבות זאת, יצאנו למאבק בכל הזירות – בכנסת, בממשלה, בבתי המשפט ובתקשורת. פנינו אל בית המשפט בשתי עתירות כדי לעצור את המהלך וכדי לחשוף מידע שמשרד החקלאות רצה להסתיר, והגשנו שתי בקשות במסגרת חוק חופש המידע. חשפנו כי משרד החקלאות מתכוון לערוך ניסוי בלול הכלובים על-מנת לבדוק אם הכליאה פוגעת בתרנגולים ולהשתמש בתקציב שנועד להגנת בעלי החיים למימון הניסוי. בזכות מחאה שיזמנו הצלחנו לבלום את מימון הניסוי מהתקציב הזה.
במסגרת המאבק, צוות החקירות שלנו חשף התעללות בתרנגולים בפינוי הכלובים, והמחלקה המשפטית הגישה תלונה על עבירות על חוק צער בעלי חיים ודרישה להפסקת מתן היתרים ללול הזה לפעול. סקר שנערך גילה ש-90% מהציבור חושבים שאסור לאפשר לולי כלובים בתעשיית הבשר. נמשיך להיאבק בתכנית גם ב-2021 – הצטרפו אלינו!
נאבקנו ליישום ואכיפה של החוק
המשכנו לפעול להעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים למשרד להגנת הסביבה – הגשנו דו"ח מקיף לוועדה במשרד ראש הממשלה הבוחנת את הסוגיה, שחיברנו עם שותפינו בתנו לחיות לחיות. בדו"ח פירטנו את הכשלים של משרד החקלאות בביצוע החלטת ממשלה לשיפור היישום והאכיפה של החוק (החלטה 833 שכללה שורת מהלכים כגון התקנת תקנות, הסמכת מפקחים, הקצאת תקציבים). בנוסף, השתתפנו בדיונים בוועדת הפנים על אכיפת החוק והגשנו לחברי הכנסת ניירות עמדה עם הצעות לצעדים אופרטיביים.
פעלנו להעלאת המודעות לדגים
צוות החקירות שלנו חשף השנה מקרים מחרידים של התעללות ותמותה המונית בבריכות פיטום הדגים בישראל, שחלקם גם הגיעו לכותרות.
המחלקה המשפטית שלנו הגישה 10 תלונות על התעללות בדגים ועבירות סביבתיות. גם השנה, לקראת חגי תשרי ובמהלכם, פעלנו להעלאת המודעות לקורבנות השקטים של תעשיית הבשר בפרויקט #תנו_לדגים_לשחות בערוצי הניו מדיה שלנו. ערכנו והפצנו סרטונים ופוסטים שמראים שדגים הם בעלי חיים מיוחדים, חכמים ומסקרנים, ואיך תעשיית הבשר פוגעת בהם בבריכות הפיטום ובדייג.
הפרויקט הגיע לכ-1,400,000 חשיפות ברשתות החברתיות. צילומי התחקיר שלנו שמתעד דגים שנזרקו לגסוס למוות מחוץ לאחת מבריכות הדגים, זכו לפרסום גם במספר ערוצים של ארגונים בחו"ל.
קידמנו איסור על מכירת פרוות בתעשיית האופנה בישראל
במהלך השנים קידמנו חקיקה לאיסור מכירת פרוות בישראל, יחד עם שותפינו בקואליציה הבינלאומית נגד פרווה ותנו לחיות לחיות, אבל גורמים תאבי בצע ניסו לבלום את המהלך.
השנה, השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל פרסמה טיוטת תקנות לחוק להגנת חיית הבר שסוף סוף יאסרו על מכירת פרוות בתעשיית האופנה (כמו בהצעות החוק, ובדומה לחקיקה דומה במדינות אחרות, פריטי דת הוחרגו מהאיסור).
ההחלטה ההיסטורית סוקרה בהרחבה בתקשורת שראיינה את נציגות אנימלס, וקיבלה הד ושבחים ברחבי העולם, ואנו מקווים שהשרה תשלים את המהלך ותחתום על התקנות בקרוב.
ניצחנו את זוגלובק בתביעת ההשתקה שהגישו נגדנו!
לאחר כמה שנים, תביעת לשון הרע שזוגלובק הגישו נגד אנימלס ופעילים של העמותה הסתיימה בניצחון מוחץ, והם חויבו לשלם לנו 40,000 ₪ הוצאות משפט.
אף תאגיד עשיר לא יסתום לנו את הפה, אנחנו נמשיך להיאבק ולחשוף את ההתעללות בבעלי חיים בתעשיית הבשר!
בזכותנו ניתן גזר דין בפרשת אדום אדום
העבריינים שאחראים להתעללות בבית המטבחיים של תנובה, שחשפנו בתחקיר המהפכני שלנו מ-2012, קיבלו עונש, שבמסגרתו נפסק גם פיצוי סמלי לאנימלס. בית המשפט ציין את התפקיד החשוב שלנו בחשיפת ההתעללות. מאז העבריינים הספיקו להגיש ערעור על העונש – והמשפט עדיין מתנהל.
הצטרפנו למאבק בציד
שיתפנו פעולה עם החברים בחברה להגנת הטבע, תנו לחיות לחיות ו-ויגן פרנדלי בקמפיין חדש להפסקת הציד "הספורטיבי" בארץ ולהחמרת האכיפה על ציד בלתי חוקי.
הקמפיין סוקר רבות בתקשורת. ובעקבותיו הוגשה הצעת החוק להפסקת הציד הספורטיבי ולהחמרת הענישה על ציד לא חוקי. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה אסר על ציד של התור המצוי והשליו הנודד.
עשינו היסטוריה באתגר 22
בשנת 2020 חצינו את רף החצי מיליון משתתפים בפרויקט מאז השקתו! רק השנה השתתפו באתגר מעל 200 אלף איש ואישה מרחבי העולם (מתוכם כ-16 אלף רק בישראל). האתגר בספרדית רשם הישג מדהים של מעל 85 אלף הרשמות(!) בשנת הפעילות הראשונה שלו!
השמים שלנו פתוחים: המשכנו השנה ללוות ארגונים בכל העולם בתוכנית Challenge 22 Community בפיתוח אתגרי טבעונות מקומיים לפי המתכון המנצח של האתגר. השנה נוספו לרשימת המדינות המכובדת: סרביה, קרואטיה, בוסניה, סלובניה וייטנאם, צ׳ילה, ברזיל וניו זילנד. נמשיך לשתף פעולה עם ידידינו ברחבי העולם להפיץ את האתגר בכל פינה של הגלובוס!
השתתפנו במחקר על האפקטיביות של האתגר: ארגון "אלטרואיזם אפקטיבי" ביצע מחקר על האפקטיביות של אתגר 22 וגילה שהפרויקט יעיל ואפקטיבי בהפחתת צריכה מהחי, ושההשקעה הכלכלית בו מתגמלת ומצילה חיים!
עשינו שרירים: בעקבות עליית הסרט המדובר The Game Changers הקמנו את אתגר פי3 שקהל היעד שלו הם ספורטאים מקצועיים וחובבים שרוצים ליהנות מהיתרונות של תזונה מבוססת צומח. ליווינו אלפי משתתפים באימוץ תזונה מן הצומח באופן מלא או חלקי, שנהנו מתכנים ייחודיים שפיתחנו עבורם ומוובינרים מרתקים בהנחיית תזונאיות המתמחות בתזונת ספורט וספורטאים טבעוניים ממגוון תחומי הכושר.
חינכנו את דור העתיד
תכנית ההרצאות שלנו קיבלה השנה שם ואתר חדשים – "לחלוק את העולם"! לתכנית נוספו תכנים אקטואליים העוסקים בקשר בין הסחר העולמי בבעלי חיים, לתופעות כמו מגפת הקורונה ובירוא יערות האמזונס.
במהלך השנה צוות החינוך שלנו העביר 374 הרצאות וסדנאות, ב-187 בתי ספר ומוסדות שונים, בפני 20,000 בני נוער ובוגרים, מכל רחבי הארץ, בעברית ובערבית! בין היתר, הרצנו בחברת סיילספורס העולמית, התכנית ללימודי סביבה באוניברסיטת תל-אביב, האוניברסיטה העברית, היחידה הסביבתית במועצה אזורית אילות, אירועי הקיימות של עיריית תל-אביב, ועוד ועוד.
עשינו התאמות לעידן הקורונה וערכנו הרצאות באופן מקוון, בפורמט אינטראקטיבי חדש הכולל חידות, סקרים ודיונים מקוונים, המופעלים דרך הזום. כמות המבקרים ב"פעולה חיה", אתר מערכי השיעור שלנו, הגיעה לשיא של כ-10,000 משתמשים בחודש בממוצע! באתר עשרות מערכי שיעור בנושא זכויות בעלי חיים, בעברית ובערבית, המסווגים לפי מקצוע לימוד וגיל. במסגרת המעבר ללמידה מהבית, צוות החינוך שלנו פיתח מערכי שיעור והפעלות מקוונות לשימוש המורים. לקראת יום זכויות בעלי החיים במערכת החינוך ויום כדור הארץ, מעל 4,000 אנשי חינוך נכנסו לצפות במערכי השיעור שהפצנו במדיות החברתיות. להצטרפות לקבוצת הווצאפ שפתחנו השנה – "מורים למען בעלי חיים".
קיימנו 23 הרצאות וסדנאות לפני כ-1,000 אנשי חינוך בנושא חינוך לזכויות בעלי חיים בשיתוף האגף להגנת בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה. בקיץ קיימנו את הכנס הרביעי לחינוך לזכויות בעלי חיים ותזונה בת-קיימא "מה הטעם?", הפעם במתכונת מקוונת ובשיתוף "חיים וסביבה" ו"מגמה ירוקה". בכנס השתתפו כ-70 אנשי חינוך, שהציגו מגוון של יוזמות ופעילויות מלהיבות, ביניהן: בי"ס שהחליט להעביר את הקפיטריה למזון מהצומח, מורה שהעבירה שיעורים על סביבה ומזון מן החי בתכנית השידורים הלאומית של משרד החינוך, ועוד ועוד!
ייצגנו את בעלי החיים בתקשורת
בשנה מאתגרת תקשורתית, אנימלס עלתה לכותרות בלמעלה מ-100 פרסומים בכלי התקשורת המגוונים – טלוויזיה, רדיו ועיתונות דיגיטלית ומודפסת. בין היתר, קידמנו פרסומים אקטואליים שמצביעים על הקשר ההדוק של תעשיות החי ובפרט תעשיית הפרוות לקורונה.
פלטפורמות אנימלס השונות – עמודי הפייסבוק והאינסטגרם של אנימלס ושל אתגר 22 הגיעו לתפוצה של יותר מ-30 מיליון חשיפות.
ערכנו כ- 170 סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות. הסרטונים בערוץ היוטיוב שלנו, בעיקר כחלק מהסדרות המצליחות והייחודיות "מה הקטע" ו-"ויגן לייף" הגיעו השנה ל-1.5 מיליון צפיות.
אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי הוותיק שלנו עבר השנה שדרוג רציני! ערכנו שינויים רבים בעיצוב ובתוכן והפכנו אותו לאתר לייף סטייל עם מגוון רחב של מתכונים, מאמרים בנושאי תזונה, מידע והמלצות על מסעדות, טיפים ומוצרים טבעוניים.
במהלך השנה נכנסו לאתר 1,367,000 משתמשים, ומאז שדרוג האתר בספטמבר, נרשמו מעל 765 אנשים לאתגר 22 דרך האתר!