כמה זמן לוקח לדג למות?

מה משך הגסיסה הממוצע של דגים בתעשיית המזון?

דג נחנק ונמחץ ברשת

השאלה "כמה זמן לוקח לדג למות" אולי נשמעת לנו כמו שאלה פשוטה - אבל מדובר למעשה בשאלה רחבה בצורה יוצאת דופן. אפילו רק בשיטת דיג מסוימת ובהתייחס למין אחד של דגים יכולים להיות גורמי מוות שונים מאוד, שלכל אחד מהם יכולים להיות טווחי זמן שונים של גסיסה. ככה שחשוב להבין, לפני הכל, שלשאלה כל כך כללית לא יכולה להיות תשובה אחת פשוטה. לשאלה כזאת יהיה אפשר לענות רק בהערכות, טווחים וממוצעים בהתייחס לשיטות דיג שונות ולמינים שונים - וכמובן לא באיזה מספר קסם בודד.

למה זה חשוב

תיכף ננסה לקבל סדרי גודל לגבי משך הזמן שגוססים דגים בתעשיית המזון בממוצע, אבל לפני שנצלול לפרטים - משהו על החשיבות של הערכת זמן הגסיסה של דגים. במדינות מתקדמות יש הסכמה רחבה, שלרוב מתבטאת גם בחוק ואכיפה, שהרג בעלי חיים בתעשיית המזון צריך להיעשות "בלי סבל". זה כמובן אידיאל לא מציאותי - אבל כזה שיכול לחסוך, ולעתים חוסך בפועל, סבל קיצוני ממיליוני בעלי חיים. העובדה היא שמשחטות ברוב העולם המערבי (וגם מחוצה לו) מחויבות להמם חיות יבשה לפני ההרג שלהן. זה לא תמיד מיושם "כמו שצריך", אבל ייתכן שמהרבה בעלי חיים זה חוסך משהו מהזוועה של הרג על סרט נע תעשייתי בהכרה מלאה. לעומת זאת, מההרג האטי של דגים - כנראה בגלל שהם לא בנויים להשמיע צלילים שעוברים באוויר - עדיין נוח לנו יותר להתעלם. אין לכך הצדקה מדעית - הוכח שוב ושוב שדגים יכולים להרגיש כאב ולסבול בדיוק כמו חיות יבשה - ועדיין אנחנו לא עושים כמעט שום מאמץ כדי לקצר את הסבל הנורא שאנחנו גורמים לעשרות מיליוני בעלי חיים בשעות האחרונות לחייהם. דגים מופקרים להתעללות ממושכת וקשה במיוחד בשעת ההרג - יותר מכל החיות האחרות בתעשיית המזון בעולם המערבי כנראה. אחד הצעדים הראשונים בדרך הארוכה לשנות את זה - היא להכיר בזה. וכמובן - לא לשלם למתעללים - גם אם הקורבנות שלהם (לכאורה) אילמים.

הבדלים ענקיים

אפילו באותו מין של דגים ובאותה שיטת דיג/הרג ובאותו משלוח ממש - יש הבדלים ענקיים (יותר מפי 10) בין זמני המוות השונים של כל דג ודג. לדוגמה (הראשונה מחקלאות מים, השניה מדיג רשתות, והשלישית מדיג קרסים):

  • הוצאה מהמים של דגי אמנון מבריכת דגים לקראת שליחתם למפעל הרג ואריזה כמו "דגת הארץ" -  וזאת, למרות שכל הדגים הם לא רק מאותו המין - אלא דומים זה לזה בצורה קיצונית: כולם אחים גנטיים, כולם זכרים, כולם באותו גיל, ובערך באותו גודל. כמה זמן לוקח להם למות? תחקיר שערכנו בבריכות הדגים הגדולות בארץ גילה שלעתים שולחים לשיווק לצרכנים אפילו דגים שמתו בבריכה, אבל גם בהתעלם מזה - יש דגים שמתים כמעט מייד עם ההוצאה מהמים ויש כאלה שגוססים שעות ארוכות. יש דגים שנפצעים מרשתות השליה, מנפילה על האדמה או מחתכים ומכות מהעלאה מהבריכה במכשיר מתכת פוצע שמכונה "הבורג" - כל אלה עשויים "לזכות" למות מוקדם הרבה יותר מדגים שמאריכים לגסוס אפילו בבריכות הקרח של מפעל ה"אריזה" (כפי שנראה, הקרח עוד מאריך את משך הגסיסה).
  • גם כשמעלים דגים ברשת מהים - לדגים שונים יש גורמי מוות שונים. למשל, חלק מהדגים מתים ממעיכה בשל המשקל העצום של הדגים שלוחץ עליהם; חלק מתים מפציעות ודימומים מחתכי הרשת; חלק מהתפוצצות שלפוחית השחייה שלהם; דגים שמועלים מעומק רב כמו דגי בועה "מתפוצצים" (עד כדי הפיכתם ל"חיה הכי מכוערת בעולם" לכאורה) במהלך העלאתם ללחצים נמוכים יותר; דגים רבים אחרים נחנקים על הסיפון וחלקשורדים את כל זה רק כדי לקפוא למוות במקררי הספינה. אף פעם אין זמן מוות או משך גסיסה אחיד לכל הדגים. לכל היותר, אפשר לחשב ממוצע - לעתים רק להעריך אותו.
  • גם כשלוכדים דגים באמצעות קרסים - בצורה מסחרית עושים זאת באמצעות מערכי חכות (חבל עם מצופים באורך קילומטרים, שאליו קשורים חוטי חכה שבקצותיהם קרסים עם פיתיונות) שמושארים במים ונאספים לאחר יממה או יותר לעתים - גורמי המוות הם שונים מאוד: חלק מהדגים מתים מתשישות אחרי שנאבקו שעות להשתחרר מהקרס, חלק מדימום פנימי שגורם הקרס, חלק מאיבוד דם, חלק מרעב, חלק מחנק, הקפאה או חיתוך הזימים אם יועלו אל הסיפון כשהם עוד חיים, ועוד.
מערך חכות (איור)

ואם באותו מין ובאותה השיטה זמני המוות יכולים להיות כה שונים - קל וחומר כאשר מדברים:

1. על מינים שונים של דגים

"דג"? אין דבר כזה!

"דגים" הם לא קטגוריה ביולוגית, אלא כינוי יבשו-צנטרי (כלומר, שמשקף תפיסה לפיה היבשה היא המקום החשוב-באמת; פשוט תדמיינו שדגים היו קוראים לכל חיות היבשה "יבשתן"). המילה "דג" שמה בסל אחד מעל 30 אלף מינים של בעלי חיים - יותר מכל מיני היונקים, העופות, הזוחלים והדו-חיים ביחד! ובניגוד ליונקים (או לעופות, למשל) דגים לא נחשבים בתור קבוצה טקסונומית מובחנת בביולוגיה, שכן אין להם - ורק להם - אב קדמון משותף. דגים הם פשוט אוסף של כ-500 משפחות שונות של מינים שהרבה מהמשותף להן קשור בעובדה שהתפתחו במקביל לחיות מיטבית בתנאים דומים (לפחות בעינינו) - במים, לאורך מאות מיליוני שנים. חלקם פיתחו במהלך השנים יכולות שונות ומשונות ובכללן יכולת לשרוד לזמנים קצרים ביבשה ואפילו לצאת אליה בכוונה כדי לאכול או להתרבות למשל. חלק מהדגים פיתחו יכולת לנשום אוויר (למשל צלופחים) ויש אפילו דגים שפיתחו ריאות, במקביל לזימים. כך שברור שאין תשובה אחת לשאלה "כמה זמן לוקח לדג להיחנק מחוץ למים?" כי אין באמת דבר כזה "דג". "דג" הוא מושג שמשקף את הבורות או העיוורון שלנו (או, אם תרצו, את הקושי שלנו להבחין בפרטים) בנוגע לעולם התת-מימי, שעושרו וגיוונו כמעט ולא נגישים עבורנו.

נכון אמנם שבני אדם נוהגים לאכול הרבה פחות מיני דגים מאשר כל מיני הדגים שחיים בימים, באגמים בנהרות ובאוקיינוסים - אבל:

  1. עדיין בני אדם נוהגים לאכול הרבה יותר מינים של דגים מאשר מינים של "יבשתנים": אמנון, סלמון, טונה, קרפיון, נסיכת הנילוס, דניס, באס, סול, בורי, קיפון, כסיף, אמור, סרדין, אנשובי, לברק, ברבוניה, בקלה, שיבוטה, הרינג (ועוד ועוד… למעשה, אפילו רק בבריכות וכלובי דגים בני אדם כולאים ומפטמים מאות מינים של דגים) - לעומת מינים יבשתיים מבויתים ספורים, בעיקר תרנגולים, חזירים, פרים, אווזים, ברווזים, כבשים ועזים.
  2. בנוסף, צריכת רוב המוצרים מהחי כרוכה בהרג המוני של דגי בר מעשרות מינים שאין לצרכנים לפעמים מושג על קיומם - מינים שנידוגים ונטחנים רק כדי להפוך ל"קמח דגים" לפיטום פרות ותרנגולות במשקים ודגים בבריכות וכלובים (מכוני תערובת מערבבים את קמח הדגים עם קמחי דגנים כמו תירס להכנת תערובות הפיטום). למשל - הידעת שרק כדי לפטם דג סלמון מהסוג שנמכר בישראל (מיובא מכלובי פיטום שורצי מחלות וכינים לחופי נורבגיה וצ'ילה) צדים וטוחנים עשרות ואפילו מאות דגי בר קטנים?
  3. בנוסף, "שלל הלוואי" של דיג הוא עצום וכולל בעלי חיים מאלפי מינים לא מבוקשים. "שלל הלוואי המפורסם ביותר הוא הדולפינים שנתפסים בדיג טונה, אבל זה לא מכיוון שהם "קרבנות הלוואי" היחידים של דיג, אלא רק מכיוון שדולפינים הם מין חמוד ואהוב במיוחד.
שלל דיג מכמורת עם המון חיות ממינים לא מבוקשים מסחרית

4. בנוסף, תעשיית הדיג משליכה לאוקיינוסים בכל שנה רשתות פלסטיק קטלניות ועמידות במשקל כל אזרחי ישראל. "רשתות הרפאים" האלה לוכדות והורגות המוני בעלי חיים שוב ושוב - ללא כל הבחנה בין מינים מבוקשים ובלתי מבוקשים. השאלה "כמה זמן לוקח לדג למות" רלוונטית לדג שנתפס וגוסס ב"רשת עמידה"/"רשת זימים" ("קיר" רשת ארוך שמושאר במים בניצב לקרקע) כמו לקרבן ממין לא מבוקש מסחרית שנתפס ברשת כשהיא לא נאספת מכל סיבה ונסחפת בזרמי המים למקומות אחרים באוקיינוס.

2. על שיטות דיג/הרג שונות

בניגוד לבעלי חיים יבשתיים בתעשיות המזון - שאת כולם הורגים באופן דומה - שחיטה (במדינות מסוימות: אחרי הימום) - את הדגים נוהגים להרוג בהרבה מאוד דרכים. לא רק שאין דרך חוקית והלכתית מוסדרת או מומלצת להרוג דגים - אין אפילו הניסיון המוצהר שקיים בהרג חיות יבשה - לנסות ולהרוג אותם באופן שיקצר את סבל הגסיסה שלהם ככל הניתן. למעשה, לגבי דגים נהוגות ומקובלות בפועל שיטות רבות אפילו להארכת גסיסתם במכוון (כגון החזקתם על קרח בשווקים) תוך התעלמות מהסבל שזה גורם להם.

למשל: במערכי-חכות או ברשתות-עמידה רוב הדגים גוססים ארוכות ואפילו מתים בתוך המים; יש דגים שגוססים בתוך המים בתור פתיונות משופדים על קרס במשך שעות; בישראל אנחנו מתעדים שוב ושוב גסיסות ממושכות מחנק של דגים בבריכות דגים (בין אם כתוצאה מתקלה ב"חמצניות" שעושה שמות בדגים הצפופים בבריכה ובין אם כתוצאה מ"ייבוש בריכה" עונתי מכוון) שנמשכות לפעמים ימים רבים.

מוות המוני בבריכת דגים בקיבוץ חפציבה

בקיצור - בני אדם אוכלים הרבה יותר מינים של דגים מאשר מינים של יצורי יבשה - והורגים אותם בשיטות מגוונות הרבה יותר. עם זאת, אפשר להעריך ששתי שיטות ההרג (או סיבות המוות) הנפוצות ביותר של דגים בתעשיית המזון הן, כנראה, חנק והקפאה בחיים, או שילוב של השתיים.

מוות מחנק

חנק הוא גורם מוות נפוץ מאוד, אולי הנפוץ ביותר, של דגים בתעשיית המזון. אבל האם תופתעו בשלב זה לגלות שגם זמן החנק של דגים מחוץ למים משתנה מאוד - בין דקות ספורות לבין שעות, ימים ואפילו… חודשים (כמו במקרה של דגים שיכולים לנשום גם מהאוויר)?

מחקרים שונים מצאו טווחי זמן שונים למדי שבהם דגים שמנוצלים בתעשיית המזון מאבדים את ההכרה כתוצאה מחנק - בין דקות לשעות בודדות. אחד הקשיים להעריך זמן גסיסה בצורה אחידה היא שהתנאים בהם מתרחש חנק הדגים במפעלי הרג ואריזה ובשווקים הם מאוד שונים - חלקם מאיצים את המוות ומקצרים את הגסיסה (חיתוך זימים) וחלקם להפך (חנק על קרח). אפילו באותה שיטה עצמה הבדלים קטנים-לכאורה בטמפ' ובלחות (ובתנאים סביבתיים נוספים) יכולים להאריך או לקצר את גסיסת הדגים משמעותית.

יש עוד סיבוכים וקשיים במחקרים, שיוצרים ביניהם שונות גדולה, כמו הסיבוך של ההבדל בין "מוות" לבין "איבוד הכרה" - השני מתרחש לפני הראשון לרוב, והוא בדרך כלל זה שבאמת מעניין את מי שמתעניינים בסבלם של בעלי חיים. אבל הוא גם קשה יותר לאבחון חד-משמעי מחוץ למעבדה (למשל, בתנאי מפעל הרג המוני). עוד בלבול אפשרי הוא בין איבוד הכרה לאיבוד יכולת תנועה: שיתוק שרירים יכול להתרחש כשהדג בהכרה מלאה - ולהפך, תנועות עשויות להיות רפלקסים נעדרי-מודעות.

הנה כמה ממצאים של מחקרים בנושא:

  • מחקר הולנדי בדק כמה זמן לוקח ל-6 מינים מבוקשים של דגים (ביניהם הרינג, בקלה וסול) לאבד הכרה מרגע ההוצאה מהמים, ומצא שאם נלווה לחנק גם חיתוך זימים - איבוד ההכרה הגיע אחרי 25-65 דקות (שלושת רבעי שעה בממוצע) - ובלי חיתוך (חנק בלבד) - הגסיסה של הדגים התארכה ל-55-250 דקות. כלומר - חלק מהדגים נחנקים למוות במשך יותר מ-4 שעות, ובממוצע במשך כשעתיים וחצי!
  • לפי דו"ח מדעי מהשנים האחרונות שסיכם מחקרים של עשורים (FARMED FISH WELFARE REPORT, 2020) בהקפאה בחיים (כלומר, "בריכת קרח" כנהוג ב"דגת הארץ" וב"מפעלי דגים" רבים אחרים) הגסיסה נמשכת בין 12 דקות למספר שעות עד איבוד ההכרה, תלוי בין היתר במין הדג. למשל: דגי טרוטה גוססים במשך 28–198 דקות, דגי סלמון - במשך 60 דקות, ודגי באס - במשך כ-20 דקות בממוצע.
  • יש גם מחקרים שמצאו נתונים שונים מאוד, על גסיסה קצרה יותר, בת כמה דקות בלבד. ההבדלים נובעים - מלבד מהדברים הברורים כמו הבדלים במיני הדגים, גודלם, וכו' - כנראה גם מהבדלים בשיטות להערכת אובדן הכרה בדגים (ר' להלן) או רצון לנקוט "משנה זהירות". כמו למשל המחקר שמצא שלדגים (ממינים אחרים שהמוזכרים לעיל) לוקח "רק" כ-4.5 דקות לאבד את ההכרה מרגע שהם מתחילים להיחנק אם חותכים להם את הזימים, ועד 10 דקות אם לא חותכים להם את הזימים (בין 2.6 ל-9.6 דקות ליתר דיוק).
  • מחקר בדק את הזמן הממוצע עד איבוד ההכרה של אמנונים - הדג הנצרך ביותר בישראל - ומצא שהוא לוקח 5 דקות במקרה של גסיסה מחנק, 4.7 דקות מדימום (לרוב חיתוך זימים), ו-20 דקות גסיסה עד איבוד הכרה מהקפאה במי קרח.

גסיסה במים

חלק מהדגים בתעשיית המזון - במשקי פיטום דגים ובדיג כאחד - סובלים למעשה מגסיסה ארוכה הרבה יותר, למשל כשהם מושארים לגסוס בתוך המים. לעתים הם גם מתים במים, ולעתים הם מועלים למות על היבשה/הסיפון.

  • בדיג של דגים גדולים (למשל טונה) קשה לפעמים להעלות לסיפון את הדגים כשהם נאבקים במלוא כוחם. בשיטות מסוימות נוהגים להשאיר אותם כשהם לכודים בקרס בתוך המים במשך 8-12 שעות (!) כדי שיתישו את עצמם במאבק להשתחרר - ומעלים אותם רק כשהם מגיעים לאפיסת כוחות ומפסיקים לזוז. מדובר כמובן בגסיסה ארוכה ומזוויעה במיוחד.
  • ישנן שיטות דיג רבות שבהן הדג לא נחשף לאוויר גם זמן רב אחרי שנלכד ברשת או בקרס. אחת הבולטות בהן היא דיג באמצעות רשתות זימים ("קירות" רשת אנכיים שמוצבים בים - בעזרת מצופים מחוברים לחלק העליון ומשקולות לתחתון) או מערכי חכות למשל, המוצבים במים כמלכודות ונאספים רק לאחר יום ויותר של גסיסה לחלק מהיצורים שנתפסו בהם.
  • ואפילו בדיג רשתות נגררות  (למשל דיג מכמורת - רשת שנגררת על הקרקעית) - מחקר מצא שדגים ברשת מכמורת "בילו" ברשת בתוך המים פרק זמן שנע בין 10 דקות ל-18 שעות (הראשונים והאחרונים שנתפסו בה). רמות הורמון הסטרס שנמדדו מגוף הדגים הלכו ועלו בעקביות אפילו אחרי 12 שעות של כליאה בתנאים האלה (הנתונים מהדוח הזה, עמ' 15). 28% מהדגים מתים עוד בתוך הרשת לפני שהועלתה מהמים, רובם כנראה מחנק בגלל חוסר יכולת לפתוח את הזימים. 16% נוספים מתו מחתכים ופצעים פתוחים שנגרמו מהרשת והמאבק ההמוני להיחלץ ממנה. מחקר קנדי מצא שדגי סלמון שנתפסו ברשתות זימים היו תשושים באופן חמור כשהוצאו מהמים, אבל אם הוצאו מהמים אחרי חצי שעת מאבק במקום שעה - מצבם היה פחות גרוע במובהק.

הימום דגים

הסטנדרטים של הארגון העולמי לבריאות בעלי חיים (ה-OIE) כוללים הימום של כל הדגים לפני הריגתם, וקובעים שההימום "צריך לגרום אובדן הכרה ותחושה בלי לגרום עקה, אי-נוחות או כאב". שני סוגי ההימום שהארגון ממליץ עליהם הם:

  • הימום מכאני - לרוב מעין אקדח שיורה "מסמר" שחודר למוח הדג במהירות - וגם הורג את הדג, בנוסף להימום שלו. השילוב של הימום והרג במכה אחת הוא יתרון לתעשייה; אבל השיטה דורשת כיוונון מדויק לכל דג על פי גודלו, וקל מאוד לפספס - ולהותיר את הדג חי ובהכרה מלאה. אין עדיין נתונים אמינים על מידת הדיוק (או מספר ה"פספוסים") של הפעלת מכשירי ההימום הללו בתעשייה. נראה גם שיש מספר מיני דגים שנוטים לשרוד הימום מכאני באחוזים גבוהים במיוחד.
  • הימום חשמלי - שמוכר יותר מהימום חיות יבשה לפני שחיטתן, נחלק לשני סוגים: כזה שדגים יכולים להתעורר ממנו - ומצריך הרג אחריו; והימום חשמלי שגם הורג. בינתיים, השיטות השונות שפותחו רלוונטיות למעט מאוד מיני דגים. מבחינת הדגים יכול להיות להימום חשמלי יתרון משמעותי על הימום מכאני, כי הוא יכול לייתר, תיאורטית, את הוצאתם מהמים בכלל - חוויה מעיקה מאוד עבורם. בינתיים, החסרונות בולטים ורבים יותר: ברוב המינים הימום חשמלי עדיין דורש הרג נפרד, הרבה גורמים יכולים להוביל להימום לקוי, דגים מתאוששים לפעמים בין ההימום להרג, ועוד.

באופן לא טיפוסי, ה-OIE לא מציע שום פירוט לגבי אופן ההימום הנדרש בכלל, ולמיני דגים שונים בפרט (למשל עוצמת הזרם החשמלי). הסיבה העיקרית לכך היא כנראה… שהידע והטכנולוגיה פשוט עדיין לא קיימים לגבי רוב מיני הדגים.

בפועל, הימום דגים לפני הריגתם מיושם כיום במידה מוגבלת מאוד במדינות מעטות בעולם.

אפילו במדינות שבהן נהוג הימום (רק לחלק מהדגים) - קשה עדיין להעריך את האפקטיביות שלו. הימום בכל מקרה לא נהוג לאורך כל שלבי פיטום הדגים - שנמשכים בין שנה לשלוש שנים - ובמהלכם יש "דילולים" רבים, כשהדגים ה"מדוללים" מושלכים לרוב לגסוס לאט מחנק.

בשורה התחתונה

כמה זמן לוקח לדג למות? תלוי מאוד איזה דג ובאיזו שיטת הרג. ההבדלים יכולים לנוע בין דקות לבין שעות ואפילו ימים ב"שיטות הרג" מסוימות, שבמקרה של דגים הן לא פעם שיטות דווקא *להשהיית המוות ולהארכת הגסיסה* שלהם (מסיבות מסחריות) או פרקטיקות נפוצות של הפקרת "דגים מיותרים" לחנק אטי (בייבוש בריכות דגים למשל). דגים סובלים מההרג האטי והאכזרי ביותר בתעשיית המזון.